Fiskeriministeren til Indonesia og Japan

Markering av 30 –årsjubileet for norsk lakseeksport til Japan står sentralt på programmet under Aspakers reise 22-28 november.

- Det strategiske grepet som ble tatt av myndigheter og næring i felleskap i 1985 fikk betydning langt over det jeg tror noen forutså den gang. Innpass på det japanske markedet har vært nøkkelen for den globale sushi-trenden og av stor betydning for den norske laksens posisjon verden rundt. I dag ligger det norsk laks på over halvparten av verdens sushi-biter, sier Elisabeth Aspaker.

Global Sushi Challenge Final finner sted i Tokyo 25. november. Her skal kokker fra 14 land konkurrerer om å lage den beste sushien. Fra Norge deltar Mark Jayson Subia.

Å bidra til bedre markedsadgang for norsk sjømat er et viktig mål for reisen. Ellers står bekjempelse av fiskerikriminalitet og norsk-støttede prosjekter for gjenoppbygging etter tsunamien på programmet for Aspaker. Besøk på verdens største fiskemarked i Tokyo blir det selvsagt også tid til.