Historisk arkiv

Julekalender 2015: Fjellgarden oppunder stjernene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Øverst i Setesdal ligger Fjellgarden Hovden. Her driver Rolf Arne Haugen og Merethe Hjemdahl fjellandbruk, kjøttforedling og gårdsturisme.

Øverst i Setesdal ligger Fjellgarden Hovden.
Øverst i Setesdal ligger Fjellgarden Hovden. Foto: Fjellgarden Hovden

– Vi foredler kjøtt og lager pølser, pålegg og spekemat. Det er viktig for oss at produktene er så rene og helst så lokale som mulig. Vi ønsker å ta vare på tradisjoner, og har satt opp ei eldstoge der vi røyker kjøttet på gamlemåten, forteller Rolf Arne, som er pølsemakermester av yrke.

Lammene kommer fra egen gård eller andre gårder i Setesdal, og pinnekjøttet er prisbelønt og ettertraktet. Tusen lam per år må til for å dekke etterspørselen. I mange av spekepølsene er vilt hovedingrediensen, og dette kjøpes gjerne fra lokale jegere. Mens reinkjøttet kommer fra Fjellvilt på Røros og Hjorteviltet fra Kystvilt i Sunnfjord.

Julekalenderen til Landbruks- og matdepartementet
Julekalenderen til Landbruks- og matdepartementet har i år en quiz med ett nytt spørsmål om lokalmat og lokale matprodusenter hver dag fra 1. til 24. desember. Du kan vinne flotte lokalmatprodukter. I tillegg til dagspremiene trekker vi også tre vinnere av gavekort for 2 personer, ett døgn (lørdag-søndag) med kost og logi hos enten Torbjørnrud Hotell, Lindesnes Havshotell eller Handelstedet Forvik. For å være med i denne trekningen må du ha deltatt og svart riktig på quizen alle dagene i kalenderen.

Holder tradisjoner i hevd

Laftetradisjonen står sterkt på fjellgarden. Både Den Gamle Gaard, stabburet, eldstoga og bua der gårdsbutikken holder hus er lafteverk. I gårdsbutikken tilbys egenprodusenter kjøttvarer, varer fra andre lokale produsenter og annet godt tilbehør.

Den Gamle Gaard er et tradisjonelt laftet Setesdalstun
Den Gamle Gaard er et tradisjonelt laftet Setesdalstun. Foto: Fjellgarden Hoveden

Den Gamle Gaard er et tradisjonelt laftet Setesdalstun med historie i veggene, og åpen ild i grua. Her dekkes langbordet for gjester som vil nyte godt selskap og deilig hjemmelaget mat. I feriene er også kafeen åpen.

– På gården har vi spælsauer, geiter, hester, høner, vaktler, hund og katt. Her er dørene åpne for de som har lyst til å besøke dyrene. Vi har ofte besøk av barnehage og skole, og rideklubben har fast tilholdssted i stallen på gården, forteller Merethe.

Lammene kommer fra egen gård eller andre gårder i Setesdal, og pinnekjøttet er prisbelønt og ettertraktet.
Lammene kommer fra egen gård eller andre gårder i Setesdal, og pinnekjøttet er prisbelønt og ettertraktet. Foto: Fjellgarden Hoveden

Hektisk høst, magisk vinter

Fjellgarden ligger praktfullt til i ei solhelling med strålende utsikt. De vakre fjellene, stillheten og lyset gjør at det til tider er helt magisk. – Av og til føles det som vi kan ta på stjernene, sier Merethe.

Om vinteren kan det bli veldig kaldt – og mye vær. Fra høstferien til etter påske er hyttefolket på plass i helger og ferier. Om sommeren er det mange turister.

– Det er på høsten vi har aller mest å gjøre på gården. Da er det jaktsesong og vi tar imot slakt. Alle sauene og lammene skal hjem fra fjellet og vi forbereder julevarer som pinnekjøtt og fenalår. Når vi nærmer oss jul er det stor aktivitet både i gårdsbutikken og i nettbutikken, forteller Merethe.

Mennesker og dyr på gården.
Mennesker og dyr på gården. Foto: Fjellgarden Hovden