Norskstøttet flyktningmottak på Balkan åpnet

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

- Det er gledelig at et norskstøttet flyktningmottak nå har åpnet i det sørlige Serbia, sier utenriksminister Børge Brende. Dette er et resultat av at Norge har bevilget til sammen 60 millioner kroner til flyktningtiltak i Serbia og Makedonia.

Fra i dag kan et norsk-støttet flyktningmottak på Balkan ta imot vel 200 flyktninger. Mottaket blir snart utvidet, og vil totalt kunne gi opphold, mat og medisinsk hjelp til opptil 650 personer. Flyktningesenteret ligger i Presevo, i det sørlige Serbia på grensen til Makedonia. Den lille byen ligger langs «Balkan-ruten», som siden i sommer har blitt benyttet av over 500.000 flyktninger på vei til nord-Europa for å søke asyl. Flyktningestrømmen til Serbia er halvert den siste tiden, men fortsatt kommer det 3-4000 personer hver dag.

- Det er gledelig at et norskstøttet flyktningmottak nå har åpnet i det sørlige Serbia, sier utenriksminister Børge Brende. Foto: Janniche Bain, ambassaden i Beograd

Vinteren er i anmarsj, og den kan være tøff også på Balkan. I midten av september besøkte utenriksminister Brende Serbia og lovet 60 millioner til flyktningtiltak både i Serbia og Makedonia. Den norske støtten er brukt til bl.a. å pusse opp en tidligere tobakksfabrikk i Presevo, og gjøre den om til et midlertidig flyktningmottak. De oppvarmede lokalene inneholder kjøkken, som beboerne kan benytte selv, vaskerom og lekeområder for barn. Flyktningene som kommer hit, vil også bli registrert.

- Flyktningene og migrantene kan bli her gjennom vinteren, sa den serbiske arbeids- og sosialministeren, Aleksandar Vulin, da mottaket ble åpnet torsdag 17. desember. Den serbiske ministeren forsikret at Serbia vil bygge flere midlertidige flyktningmottak. I dag har landet svært begrensede muligheter for å ta imot flyktninger.

De norske flyktningtiltakene til landene på Balkan har ellers gått til FNs flyktningeorganisasjon (UNHCR), CARE og en rekke lokale frivillige organisasjoner.