Forsvarsministeren til Georgia

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide besøker Georgia 3. april, og møter den georgiske presidenten Giorgi Margvelashvili og forsvarsminister Levan Izoria. Eriksen Søreide vil også besøke det norskstøttede NATO-treningssenteret Joint Training and Evaluation Center.

Trening ved JTEC, Georgia
Georgiske styrker trener ved JTEC utenfor Tbilisi. Foto: Marita I. Wangberg, FD.

Det er første gang en norsk forsvarsminister besøker Georgia. De viktigste temaene for samtalene vil være den sikkerhetspolitiske situasjonen i Georgia, Georgias integrasjon i det euro-atlantiske sikkerhetssamarbeidet og status for det georgiske reformarbeidet. Forsvarssamarbeidet mellom Georgia og Norge vil også bli diskutert.

Leder treningssenter
Under NATO-toppmøtet i Wales i 2014 vedtok alliansen at Georgia skulle få en støttepakke med en rekke ulike tiltak for å styrke utviklingen av forsvarssektoren. Ett av dem var støtte til etableringen av et treningssenter, kalt Joint Training and Evaluation Center (JTEC). Norge tok oppgaven med å lede rådgivningsteamet til senteret innenfor rammen av et nordisk-baltisk samarbeid. Senteret trener i hovedsak georgiske styrker, men vil også tilby trening og kursing til styrker fra andre land i regionen og til Nato-land som ønsker det.

- Norge har økt forsvarsstøtten til Georgia de senere årene. Norske offiserer har ledet NATOs støtte til treningssenter i landet, som har kommet på plass og blitt operativt på kort tid. I tillegg gir Heimevernet opplæring til den georgiske nasjonalgarden, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Forsvarsministeren vil også besøke NATOs liaisonkontor i Tbilisi.

Gjennomfører reformer
Georgia har, med hjelp fra NATO og allierte, gjennomført et betydelig reformarbeid i forsvars- og sikkerhetssektoren de senere årene.

-  Georgia har så langt oppnådd gode resultater og fortjener anerkjennelse for sin reforminnsats. Samtidig er det behov for ytterligere reformer. Jeg ønsker også å berømme Georgia for deres bidrag til internasjonale operasjoner. Dette viser at Georgia er en troverdig partner for NATO. NATO og Georgia har et tett samarbeid, og fortsatt alliert støtte er viktig, sier forsvarsministeren.

Pressekontakt for reisen:

Marita I. Wangberg, Forsvarsdepartementet: fdinfo@fd.dep.no eller 905 123 19. Underveis: Telefon 908 19 562 eller Forsvarsdepartementets pressetelefon på 23 09 60 11.

Til toppen