Historisk arkiv

FNs ekspertgruppe om nedrustning og verifikasjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge har gjennom en toårsperiode ledet FNs ekspertgruppe, som har vurdert hvordan verifikasjon kan bidra til kjernevåpennedrustning. Ekspertgruppens sluttrapport er nå offentlig.

Skal vi lykkes med nedrustning av kjernevåpen, er vi avhengige av at vi involverer statene som har kjernevåpen. I den 25-land store gruppen deltok de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd sammen med kjernevåpenstatene India og Pakistan. Flere land som aktivt har støttet opp om traktaten om forbud mot kjernevåpen deltok også i gruppen. Vi ser at nedrustningsverifikasjon forener land på tvers av blokkene og motvirker polarisering.

Ekspertgruppens arbeid er nybrottsarbeid i en FN-kontekst. Rapporten fra gruppen anerkjenner behovet for å arbeide med verifikasjon for å fremme nedrustning. Den peker på at verifikasjon er avgjørende for å nå målet om en verden uten kjernevåpen og på behovet for et varig verifikasjonsregime som alle stater har tillit til for å kunne opprettholde en verden uten kjernevåpen. Rapporten vektlegger at alle stater har rett til å engasjere seg i arbeidet med verifikasjon.

- Det er avgjørende at vi oppnådde konsensus om rapporten, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Det gjør at arbeidet med nedrustningsverifikasjon er godt forankret i FN og gir en solid ramme for vår videre innsats for verifikasjon. De multilaterale aspektene for dette arbeidet er særlig viktig.

Norsk innsats for nedrustningsverifikasjon startet gjennom et bilateralt samarbeid med Storbritannia i 2007. Dette samarbeidet har siden blitt utvidet til å inkludere USA og Sverige. Norge er også aktiv i det internasjonal partnerskapet for nedrustningsverifikasjon (IPNDV).  

- Dette viser at det er mulig å oppnå enighet om kjernefysisk nedrustning. Vi håper arbeidet med nedrustningsverifikasjon kan utgjøre en viktig – og samlende – leveranse frem mot neste års tilsynskonferanse for Ikkespredningsavtalen (NPT), avslutter utenriksministeren.

NPT trådte i kraft i 1970, og neste år markerer dermed 50 år for avtalen. NPT er sentral for internasjonal sikkerhet, og det er en prioritet for Norge å hegne om avtalen.