Historisk arkiv

Fødselskirken i Betlehem er friskmeldt på verdensarvlisten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Klima- og miljødepartementet

Fødselskirken i Betlehem er friskmeldt og tatt av verdensarvkonvensjonens liste over verdensarvområder i fare. Det betyr at det ikke lenger er stor risiko for at de unike universelle verdiene blir borte.

Fødselskirken ligger der kristen tradisjon mener Jesus ble født. Den første kirken ble ferdigstilt rundt år 340, men brant i det sjette århundre og ble erstattet av en ny som har gulvmosaikk fra den opprinnelige bygningen.

Også salpetergruvene Humberstone og Santa Laura i Chile er friskmeldt. Gruvene var ledende leverandører av salpeter til slutten av 1960-tallet. Fra 2005 har den chilenske staten jobbet hardt i samarbeid med Unesco, rådgivende eksperter og regionale og lokale myndigheter for å få forvaltningen på plass.

̶    Verdensarvstedene er valgt ut på grunn av sin spesielle kulturelle eller naturhistoriske betydning for menneskeheten. Det er flott å se at systematisk arbeid med restaurering og sikring av dem gir resultater, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

I forrige uke og denne uken har det vært møte i verdensarvkomiteen, der Norge er medlem fram til 2021. Møtet skjer i Baku i Aserbajdsjan. De 21 landene i komiteen går gjennom rapporter om hvordan det står til med forvaltningen av verdensarven i ulike land, og kan komme med både klare forventninger og hjelpetiltak for å bidra til at verdensarvområdene blir bevart på en god måte.

29 nye områder er skrevet inn på verdensarvlisten etter møtet i Baku.

Fødselskirken ble skrevet inn på verdensarvlisten i 2012 og ble umiddelbart satt på farelisten. Det var mye slitasje fra turisme, og stort behov for vedlikehold. Nå har det internasjonale samfunnet bidratt slik at tak, fasader, mosaikker og dører er restaurert. Kirken har fått belysning, røykvarslere og forvaltningsplan.

Riksantikvar Hanna Geiran er Norges delegasjonsleder under verdensarvkomiteens møte i Baku.

– Det er sjelden vi kan feire at steder tas av farelisten. Jeg er veldig glad for å oppleve at truet verdensarv også kan bli friskmeldt. Mange i Norge kjenner til Fødselskirken i Betlehem, gjennom medieomtale eller ved egne besøk. Fødselskirken er sentral i historien om Jesu fødsel og dermed også et sentralt element i den kristne kulturarven, sier Geiran.

Fødselskirken i Bethlehem.
Fødselskirken i Betlehem er friskmeldt av verdensarvkomiteen, takket være restaurering og sikringstiltak. Foto: UNESCO

Unescos liste over verdens kultur- og naturarv består av 1121 kultur- og naturområder. Dersom et verdensarvområde er truet og i ferd med å miste verdiene, kan det føres inn på en egen liste over verdensarv i fare. Det utløser ekstra innsats og et systematisk arbeid for å løse problemene. Verdensarvområdene kan trues av kriger og naturkatastrofer, bygging av broer, tunneler, motorveier og trikker, byutvikling (særlig gjelder det store byggeprosjekter inkludert høybygg), olje- og gassutvinning, gruvedrift, ulovlig hogst og krypskyting.

Unescos konvensjon for vern av verdens kultur- og naturarv er en global avtale som forplikter landene til å identifisere, verne, bevare, formidle og overføre til framtidige generasjoner den del av verdensarven som måtte finnes på eget territorium. Verdensarvkomiteens arbeid med å følge med på områdene og bestemme om nye har store nok verdier til å komme på listen, utgjør kjernen i konvensjonens arbeid.