Fordømmer kidnapping av skolebarn i Sør-Sudan

Dette innholdet er mer enn 6 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

- Jeg er rystet over opplysningene om at minst 89 unge gutter er blitt kidnappet mens de gikk på skole i Sør-Sudan. Skoleguttene må slippes fri umiddelbart og de som står bak dette må stilles til ansvar, sier utenriksminister Børge Brende.

FNs barnefond Unicef frykter antallet kan være mye høyere og rapporterer at noen av guttene bare er 12-13 år gamle. Kidnappingene skal ha blitt begått av en væpnet gruppe i nærheten av Malakal nord i Sør-Sudan tidligere denne uken. 

- Barn skal være trygge når de går på skolen. Bruk av barn som soldater er brudd på internasjonal rett. Begge parter i konflikten har forpliktet seg til å avskaffe bruk av barnesoldater, sier utenriksministeren. 

Tusener av sivile er blitt jaget på flukt i områdene der skoleguttene ble tatt. Til sammen er nærmere to millioner sør-sudanere, derav 750.000 barn, blitt fordrevet på grunn av væpnet konflikt som brøt ut i desember 2013. 400.000 barn har mistet mulighet til å gå på skolen og ifølge Unicef brukes 12.000 barn nå som barnesoldater. Nærmere 6,5 millioner sør-sudanere er rammet av en humanitær krise på grunn av denne væpnede, politiske maktkampen 

- Jeg maner partene i konflikten i Sør-Sudan til å stanse kampene, sørge for beskyttelse av sivile og finne politiske løsninger på konflikten og landets fremtid, sier Brende. 

På mandag skal partene igjen samles i Addis Abeba for hva den regionale samarbeidsorganisasjonen Igad har sagt er siste runde i fredsforhandlingene med sikte på å etablere en nasjonal samlingsregjering. Norge støtter fredsforhandlingene i samarbeid med USA og Storbritannia i den såkalte Troikaen.