Forenkler hverdagen for 220 000 arbeidsgivere

Dette innholdet er mer enn 6 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Nå er a-ordningen lansert. Den gir landets 220 000 arbeidsgivere en enklere hverdag med betydelig forenkling i rapporteringen til det offentlige. Fem skjemaer har blitt ett. Arbeidsgiverne kan spare 600 millioner kroner hvert år.

- Regjeringen vil at gründere, bedriftseiere og ansatte skal få bruke mer tid på verdiskaping, og mindre tid på utfylling av skjemaer. A-ordningen vil gjøre dialogen med det offentlige enklere og redusere administrative kostnader og unødvendig byråkrati, sier statssekretær Jørgen Næsje i Finansdepartementet.

Frem til 1. januar har alle som utbetaler lønn, pensjon og andre ytelser måttet rapportere lønns- og ansettelsesforhold på fem forskjellige skjemaer til tre etater. Med den nye ordningen slipper de dette. I stedet skal arbeidsgiverne rapportere alle opplysningene elektronisk i én felles månedlig melding. Rapporteringen vil nå skje som en integrert del av arbeidsgivernes oppgaver.

A-ordningen forventes å spare arbeidsgiverne for anslagsvis 600 millioner kroner hvert år. I tillegg til store besparelser for næringslivet forventes det at den forenklede rapporteringen vil gi NAV, Skatteetaten og Statistisk Sentralbyrå ferskere og riktigere data slik at de kan yte enda bedre tjenester.

Les mer om a-ordningen på nettsiden til Skatteetaten.