Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Rapport fra ekspertgruppe

Ekspertgruppe foreslår å endre reglene for å få statsstøtte

En ekspertgruppe som har gått gjennom tilskuddsordningen for private høyskoler, foreslår å stramme inn muligheten for å få statsstøtte.

bilde av leder av ekspertgruppen og kunnskapsministeren
Foto: Leder av ekspertgruppen, Liv Reidun Grimstvedt, rektor Høgskolen Stord/Haugesund og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Gruppen foreslår at høyskoler må være institusjonsakkreditert for å søke statsstøtte. Det betyr at private høyskoler som ikke er institusjonsakkreditert, men som har akkrediterte studietilbud, ikke lenger skal motta statsstøtte for disse studietilbudene. Ekspertgruppen ønsker ingen unntak, men en overgangsordning for institusjonene på fem år. 

– Hvilke kriterier som skal ligge til grunn for å motta statstilskudd, er en krevende problemstilling. Derfor vil jeg takke gruppen for å ha lagt ned en solid innsats i arbeidet med å gjennomgå ordningen, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. 

Grundig gjennomgang

Røe Isaksen mener det er for tidlig å ta stilling om anbefalingene skal følges, men vil se nærmere på forslagene. Han fikk overlevert en rapport med anbefalinger fredag. 

– Dette er en grundig gjennomgang som sektoren har etterlyst lenge. Da er det også rimelig at vi tar en grundig gjennomgang av hvordan vi skal følge den opp, sier statsråden.    

I dag er det åtte institusjoner som får tilskudd uten å være institusjonsakkreditert. Det er Barrat Due musikkinstitutt, Bergen Arkitekthøgskole, Fjellhaug internasjonale Høgskole, Høgskulen for landbruk og bygdeutvikling, Høyskolen for Ledelse og Teologi, Norges dansehøyskole, Steinerhøyskolen og Musikkteaterhøyskolen. 

 

Nett-tv Tilskuddsordning for private høyskoler

Se sendingen her

Se sendingen her

Ekspertgruppen ble utnevnt av Kunnskapsdepartementet 1. desember 2016, og er satt sammen av representantar frå universitets- og høyskolesektoren.

Gruppen har vært ledet av Liv Reidun Grimstvedt, rektor ved Høgskolen Stord/Haugesund.

Øvrige medlemmer 

Ingunn Moser, rektor ved VID vitenskapelige høgskole

Marius Eriksen, divisjonsdirektør ved Handelshøyskolen BI

Ingunn Tepstad, kontorsjef ved Bergen Arkitekthøgskole

Stein Olav Romslo, fag- og forskningspolitisk ansvarlig i Studenttinget ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

Til toppen