Historisk arkiv

Foreslår å forlenge det midlertidige forbudet mot xenotransplantasjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Regjeringen har i dag foreslått å forlenge forbudet mot xenotransplantasjon til 1. januar 2009. Med xenotransplantasjon menes de situasjoner hvor en pasient i behandlingssammenheng eksponeres for levende biologisk materiale fra dyr. Xenotransplantasjon er i dag forbudt frem til 1. januar 2008.


Regjeringen har i dag foreslått å forlenge forbudet mot xenotransplantasjon til 1. januar 2009. Med xenotransplantasjon menes de situasjoner hvor en pasient i behandlingssammenheng eksponeres for levende biologisk materiale fra dyr.
Xenotransplantasjon er i dag forbudt frem til 1. januar 2008. I tråd med tidligere stortingsvedtak har departementet gjennomført en offentlig høring av forslag til permanent lovregulering som på visse vilkår åpner for xenotransplantasjon.

- Xenotransplantasjon er ikke tatt i bruk som etablert behandling noe sted i verden og det har kun funnet sted svært begrensede former for klinisk utprøving. Utviklingen de senere årene indikerer at man er inne i en ”brytningstid” for fagfeltet og det er vanskelig å si sikkert om feltet vil bevege seg mot videre nedjustert satsning eller om man vil få gjennombrudd som gjør at forskningsaktivitet og økonomisk satsning vil ta seg opp, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

Høringen har underbygget høringsnotatets fremstilling av fagstatus, og slik vi vurderer det kan det derfor være formålstjenelig å se an utviklingen på fagfeltet ytterligere noe tid før det eventuelt utarbeides permanent lovregulering av xenotransplantasjon.

Høringsinstansene har delt seg omtrent midt på når det gjelder henholdsvis støtte eller motstand til forslaget. De som har støttet forslag har vist til at xenotransplantasjon kan bli en viktig behandlingsform for en rekke alvorlige sykdommer eller tilstander og vil kunne avhjelpe organmangel.

De høringsinstanser som ikke har støttet forslaget har dels gått mot forslaget på prinsipielt grunnlag og dels har de ønsket å forlenge forbudet slik at man kan se an utviklingen ytterligere noe tid før det eventuelt utarbeides regulering. Det er blant annet vist til at fagutviklingen ikke har kommet langt nok til at det nå bør prioriteres lovregulering. Fagfeltet er preget av mindre optimisme i dag enn på 1990-tallet. Internasjonalt nedjusteres satsingen og sammenlignet med andre fagområder er forskningsaktiviteten lav og synkende de senere år. Videre er det vist til at den etiske begrunnelsen for å tillate xenotransplantasjon ikke er sterk nok til at den rettferdiggjør det å utsette dyr for de lidelser som utvikling av xenotransplantasjon forutsetter.

Se høringsdokumentene her