Forlenger rotasjonsordningen for transportfly til FN-operasjonen i Mali

– Det er med stor glede at jeg kan informere om at Belgia, Danmark, Portugal og Norge den 3. november signerte en ny intensjonsavtale om å forlenge rotasjonsordningen for transportfly i FN-operasjonen MINUSMA, fra november 2018 til november 2020, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

En Hercules C-130 på under oppdrag i Mali.
En Hercules C-130 på under oppdrag i Mali. Foto: FD

Etter initiativ fra Norge, signerte i 2016 fem land - Sverige, Danmark, Norge, Portugal og Belgia - en intensjonsavtale om å tilby transportflykapasitet til FN-operasjonen i Mali, til 2018. Norge og Portugal har fullført sine oppdrag, Sverige tar over etter Danmark i midten av november. Deretter tar Belgia over og flyr frem til 15. november 2018.

– Rotasjonskonseptet var og er en nyvinning i FN-sammenheng, og det har høstet stor interesse. Ordningen har skapt muligheter for synergier og forutsigbarhet både for FN og for de bidragsytende landene. Konseptet har også vært kostnadssparende for FN. Etter at Norge, Portugal og snart Danmark har fullført sine perioder med flyvninger, har man så langt foretatt over 500 flyvninger og transportert over 29 000 personell og over 1 000 tonn cargo over 21 måneder. Dette er imponerende, sier Bakke-Jensen.

- Jeg er veldig glad for at de deltakende landene har bidratt til å forlenge denne multinasjonale rotasjonsbidragsordningen frem til 2020. Jeg vil også spesielt takke Norge for å ta ledelsen i dette arrangementet og for å opprettholde leirfasilitetene og tjenestene på Camp Bifrost. Leir- og kantineinfrastrukturen Norge distribuerte i Mali fungerte som en inspirasjon for å endre standardene for overnatting for alle fredsbevarende oppdrag som ble godkjent av generalforsamlingen i juli, sier Khare Atul, Under-generalsekretær.  

I juni i år besluttet den norske regjeringen å tilby FN enda en rotasjon med det norske transportflyet - i 2019. Samtidig besluttet Regjeringen å tilby videre støtte til alle rotasjonslandene, i form av for eksempel mat, sengeplass og kontorfasiliteter, i den norske leiren i Bamako, Camp Bifrost. Denne støtten gis ut 2020.

Signeringsseremonien fant sted ved den norske FN-delegasjonen i New York med alle de fire FN-ambassadørene til stede. Tilstede var også sjefen for feltstøttekontoret i FN Atul Khare, samt Jack Christofides som representerte Avdelingen for fredsoperasjoner, som begge mottok kopi av intensjonsavtalen.

Forsvarsminister Bakke-Jensen vil 14-15. november delta på FNs forsvarsministermøte i Vancouver i Canada, hvor han vil presentere rotasjonsordningen.

Til toppen