Historisk arkiv

Fornuft og forkjølelser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

Svarinnlegg av Bent Høie i Dagbladet 22. januar 2014

Det viktigste vi kan gjøre med psykiske problemer er å forebygge dem. Da må vi begynne i det små, skriver helse- og omsorgsminister Bent Høie i et svarinnlegg til Marie Simonsen i Dagbladet.

Det viktigste vi kan gjøre med psykiske problemer er å forebygge dem. Da må vi begynne i det små.


I sin nyttårstale sa statsministeren at det er viktig at vi viser omtanke for hverandre. Det fikk Dagbladets kommentator Marie Simonsen til å hevde at regjeringen legger mer vekt på lette psykiske plager som går over av seg selv, enn på tyngre lidelser som krever behandling. Simonsen kaller de forbigående plagene psykiatriens forkjølelser.

Vi kan gjerne bruke denne metaforen: Ja, det stemmer at de fleste forkjølelser går over av seg selv uten noen form for behandling. Det holder som regel med halspastiller og litt omsorg.

Det stemmer også at mange psykiske plager går over av seg selv. Vi vet at inkluderende skoler og arbeidsplasser forebygger psykiske problemer og hjelper oss å takle motgang.  Å være del av et fellesskap gjør oss mer motstandsdyktige i vanskelige tider. Å bli sett gjør oss sterkere. Dette er halspastillene og omsorgen som gjør det lettere å takle psykiatriens forkjølelser.  

Dagbladets kommentator antyder at regjeringen får flere til å falle utenfor ved å kartlegge resultater i skolen. Hun tar feil. Å ha oppmerksomhet på kvalitet og skape en bedre skole er nettopp viktig for å hindre at barn og unge faller utenfor. Vi vet jo at de som faller fra på skolen ofte faller utenfor arbeidslivet også.        Og vi vet at de som blir stående utenfor skole og arbeid oftere blir syke – også psykisk.

De fleste forkjølelser går over av seg selv. Men en forkjølelse kan bli til bronkitt. Og en bronkitt kan bli til lungebetennelse. Når feberen stiger og pusten blir tung er det ikke lenger nok med pastiller. Da trenger du behandling.

Vi vil satse på psykiske helse. Derfor skal vi bygge ut lavterskeltilbud i kommunene og styrke behandlingstilbudet i spesialisthelsetjenesten. I den norske helsetjenesten må vi også bli bedre på mestring. Ikke alle som sliter psykisk blir helt friske. Da trenger de hjelp og støtte til å leve med sykdommen.

Det er ofte behandlingsplasser og budsjettøkninger som imponerer mest når politikere skal vise vilje til å satse på psykisk helse – både blant politiske kommentatorer og andre. Men hvis vi skal møte utfordringene på dette området er vi nødt til å gjøre mer enn å behandle. Vi må også forebygge ved å styrke skolenes og arbeidsplassenes arbeid mot mobbing og utenforskap. Vi må arbeide for mer åpenhet og vi må snakke om viktigheten av å se hverandre.

Så får vi heller tåle at noen mener det handler om lette forkjølelser. Etter vårt syn handler det om fornuft.