Historisk arkiv

Forskning: Blå-grønn forskning under lupen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Forskning: Fagpaneler oppnevnt av Norges Forskningsråd har kartlagt og vurdert kompetansen til institutter som berøres av etableringen av NOFIMA. Rapporten gir Matforsk og Akvaforsk meget gode skussmål.

Forskning: Fagpaneler oppnevnt av Norges Forskningsråd har kartlagt og vurdert kompetansen til institutter som berøres av etableringen av NOFIMA. Rapporten gir Matforsk og Akvaforsk meget gode skussmål.

NOFIMA etableres fra 2008 som et nytt næringsrettet forskningskonsern innenfor fiskeri-/akvakulturnæringen og matindustrien, og eies av staten ved Fiskeri- og kystdepartementet, som forvalter eierskapet i tett samarbeid med Landbruks- og matdepartementet og Kunnskapsdepartementet. 

En fersk rapport fra to internasjonale fagpaneler, oppnevnt av Norges forskningsråd, har vurdert kompetansen hos forskningsinstituttene Akvaforsk, Fiskeriforskning-Bergen, Fiskeriforskning-Tromsø, Matforsk og Norconserv, samt deler av kompetansen ved Havforskningsinstituttet, Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) og Veterinærinstituttet. Formålet er å gi NOFIMA et grunnlag for å organisere forskningen, slik at de sterkeste fagmiljøene innenfor definerte tematiske satsinger kan få et koordinerende og styrende ansvar under det nye holdingselskapet.  

Rapporten er todelt og tar for seg temaene Akvakultur og Industri- og markedsrettet forskning basert på råvarer fra fiskeri, havbruk og/eller landbruk. Kompetansekartleggingen har tatt utgangspunkt i fire hovedkriterier: vitenskapelig kvalitet, robusthet, utviklingspotensial og bidrag til næringsutvikling. Fagpanelene har basert rapporten på faktaopplysninger fra instituttene og Forskningsrådet, publikasjonslister fra instituttene og bibliometrisk analyse, samt egenvurderinger utarbeidet av instituttene. Panelene har veid synspunktene som fremkommer i instituttenes egenvurdering opp mot det bildet faktaopplysningene og publiseringen gir av virksomheten. 

Anbefaler økt samarbeid
Noen forhold utpekes som spesielt viktige og utfordrende for NOFIMA-samarbeidet. Fagpanelene kommer med flere klare anbefalinger til økt synergi mellom forskningsinstitusjonene. "For eksempel bør NOFIMA kunne spille en nøkkelrolle når det gjelder å skape et samspill mellom den betydelige metodiske kompetansen som finnes ved Matforsk, og den store innsikt om marine råvarer og produkter som finnes ved AKVAFORSK, Fiskeriforskning-Bergen, Fiskeriforskning-Tromsø og Norconserv", sies det i rapporten: "Utfordringen er derfor å bidra til at marin sektor kan dra større nytte av kompetansen ved Matforsk". 

Peter Wesenberg, administrerende direktør i NOFIMA, mener rapporten er både grundig og konkret, og at den gir gode innspill til videreutvikling av de berørte miljøene og NOFIMA som helhet.   

- Rapporten er meget hyggelig lesing for alle som er opptatt av at Matforsk skal være et forskningsinstitutt som både bidrar til utvikling i næringsmiddelindustrien og utfører forskning av høy internasjonal kvalitet, sier fylkesmann Ottar Befring. Befring er leder i Styret for Stiftelsen for landbrukets næringsmiddelforskning. Styret forvalter midlene fra Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter og eier i dag forskningsinstituttet Matforsk, som i rapporten fra Forskningsrådet gis et meget godt skussmål. Ikke minst er det positivt å registrere at panelet konkluderer med at den langsiktige finansieringsordningen gjennom fondet og en bevisst strategi fra instituttets side om å konsentrere seg om høyt prioriterte industribehov, er viktige årsaker til suksessen. Befring understreker at også det tette samarbeidet med industrien/brukerne er en svært avgjørende faktor for det forskningsfaglige nivået som er skapt på Matforsk  Dette vil være nyttige erfaringer å bygge videre på når Matforsk fra 2008 skal inngå i det blå-grønne næringsrettede forskningsinstituttet NOFIMA. I tillegg er panelets påpekning av at Matforsks kompetanse i forhold til landbruksbasert næringsmiddelindustri vil kunne utvikles til stor nytte for den fiskebasert industrien viktig for den fremtidige forskningen i NOFIMA, avslutter Befring.  

Den fremlagte rapporten fra forskningsrådets fagpanel bestående av internasjonalt ledende forskere innenfor sine felt er veldig oppløftende for forsknings-Norge, sier styreleder i Akvaforsk, Arne Ruud. Den viser at Norge er internasjonalt ledende innenfor sentrale deler av akvakulturforskningen. Dette er noe vi som har jobbet i næringa i snart 20 år alltid har trodd, og som nå blir bekreftet gjennom denne rapporten. Som styreleder i Akvaforsk er jeg spesielt stolt av den omtalen av forskningshøyden og forskningsbredden som dette instituttet får innenfor sine spesialiserte områder; akvatiske organismer. Jeg er sikker på at alle i Akvaforsk vil sørge for at NOFIMA bevarer denne posisjon i årene som kommer, avslutter Ruud.

Forskning: Fagpaneler oppnevnt av Norges Forskningsråd har kartlagt og vurdert kompetansen til institutter som berøres av etableringen av NOFIMA. Rapporten gir Matforsk og Akvaforsk meget gode skussmål.