Historisk arkiv

Forskningsfartøyet FF Kronprins Haakon til kai i Oslo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Nærings- og fiskeridepartementet

Forskningsfartøyet er tilbake fra tokt i Sørishavet og fiskeriminister Harald T. Nesvik fikk tirsdag omvisning og orientering om stor internasjonal kartlegging av krillbestanden.

Fem personer foran forskningsskipet,
fv. Kaptein Karl Robert Røttingen, direktør Sissel Rogne i Havforskningsinstituttet, HTN, forskningsdirektør Geir Huse i Havforskningsinstituttet og kaptein Johnny Peder Hansen. (Foto: Kjartan Mæstad/HI)

Det er 19 år siden sist krillen i Sørishavet ble kartlagt, og Norge har siden januar i år deltatt med to av seks båter i en større internasjonal dugnad.

- Norge har hatt stor nytte av å delta i forskningstoktet. Til høsten vil resultatene presenteres av de deltakende nasjonene, men vi kan foreløpig si at krillbestanden ikke er overfisket, men heller underbeskattet, sier fiskeriminister Harald T. Nesvik.

Forskningsdirektør Geir Huse ved Havforskningsinstituttet orienterte om toktet i Sørishavet. I tillegg til krillbestanden har forskningsteamet kartlagt sjøpattedyr, noe som viser at enkelte hvalbestander har økt.

På returen fra Antarktis har det blitt foretatt studier av mesopelagisk fisk, dette er fisk som lever mellom 200 og 1000 meters dyp og som stort sett er en uutnyttet ressurs.

fiskeriministeren på kaia foran forskningsskipet.
Fiskeriminister Harald T. Nesvik besøkte forskningsskipet tirsdag.

«Kronprins Haakon» er et høyteknologisk isgående fartøy som har Arktis og Antarktis som sine primære operasjonsområder, men som også kan dra på tokt i mer «åpne» farvann i Barentshavet og Norskehavet.

Om bord i fartøyet er det 15 laboratorier, fire kjølerom og to fryserom. Midt i fartøyet er det en moonpool, det vil si et åpent basseng slik at utstyr også kan settes ned i is eller dårlig vær.