Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Første Myanmar-avtale med eksportgaranti

– En god nyhet både for Myanmar og norsk næringsliv, sier næringsminister Monica Mæland.

En avtale om salg av gassmotorer fra Norge til Myanmar ble sluttført i april ved hjelp av garanti fra Garantiinstituttet for Eksportkreditt (GIEK). Dette er den første eksporten med GIEK-garanti siden Myanmar åpnet seg mot omverdenen i 2011.

Næringsminister Monica Mæland besøkte Myanmar i desember 2014. (Foto: NFD)

Næringsminister Monica Mæland besøkte Myanmar i november 2014. (Foto: NFD)

– Skal norske bedrifter lykkes internasjonalt er både innsats og innovasjon viktig. Det er et godt tegn at bergenske Rolls-Royce nå bruker våre ordninger for å komme inn på et nytt og spennende marked som i Myanmar. Norske statsgarantier bidrar til at finansiering faller på plass og kontrakter undertegnes. GIEK er med og styrker norsk konkurransekraft og arbeidsplasser, sier Mæland.

GIEK har tidligere åpnet for at de kan ta langsiktig risiko på offentlige og private kjøpere i Myanmar. Den nye garantien ble utstedt under GIEKs særordning for utviklingsland, den såkalte «u-landsordningen». I april ble salget av tre gassmotorer fra Rolls-Royce Bergen Engines for et kraftverk i Yangon-området i Myanmar sluttført da GIEK utstedte garanti overfor et lokalt selskap som driver med kraftproduksjon i landet. Dette var det første salget fra Norge til Myanmar med GIEK-garanti.

Interessen for Myanmar i norsk næringsliv har vært sterkt økende de siste årene. Landet er inne i en viktig utviklingsfase og mangler sårt elektrisitet. Utbygging av energiproduksjon og infrastruktur er helt nødvendig for å opprettholde den økonomiske veksten.

– Så lenge norske selskaper opptrer ansvarlig og støtter opp om lokal næringsutvikling vil de bli sett på som positive bidragsytere til utviklingen i Myanmar, sier næringsministeren.

Mæland deltok selv under kongeparets besøk til Myanmar i desember i fjor, sammen med en næringslivsdelegasjon på mer enn 70 personer fra 40 norske selskaper.

– Jeg er fornøyd med at norsk eksportindustri nå for alvor ser ut til å engasjere seg i Myanmar, sier Mæland.

Se også nyhetssak fra GIEK her

Til toppen