Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Forsvarsministeren besøkte norske styrker i Irak

– Kampen mot ISIL er ikke over og irakiske myndigheter ber om fortsatt støtte fra Norge, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Forsvarsministeren var i Irak for politiske samtaler og for å møte norske soldater som trener og rådgir irakiske styrker.

Norge er tilstede i Irak med et styrkebidrag fra Hæren på omlag 60 personell i Operation Inherent Resolve.
Norge er tilstede i Irak med et styrkebidrag fra Hæren på omlag 60 personell i Operation Inherent Resolve. Foto: Forsvarsdepartementet

– Både den irakiske presidenten og forsvarsministeren signaliserte forsiktig optimisme, men var samtidig klare på at behovet for videre støtte for å sikre stabilitet i landet. Selv om ISIL er bekjempet territorielt, er ikke organisasjonen nedkjempet. Irak har også store humanitære behov. Fortsatt er det områder der befolkningen ikke har tilgang på strøm og rent vann. Skoler må bygges opp, og områder må ryddes for miner og eksplosiver som er lagt igjen av ISIL. Norge er beredt på å bidra i lang tid framover, sier Bakke-Jensen som hadde møter blant annet med den nyutnevnte irakiske presidenten Barah Saleh, forsvarsminister Irfan al-Hailay og leder av forsvarskomiteen, Mohammad al-Karbouli.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og Iraks forsvarsminister Irfan al-Hailay.
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og Iraks forsvarsminister Irfan al-Hailay Foto: Forsvarsdepartementet

Norge har hatt styrker i Irak siden 2014 som en del av koalisjonen som kjemper mot ISIL. De norske styrkene er nå i Anbar hvor de trener en irakisk brigade. Norge bistår med trening og rådgiving, mens operasjonene for å stabilisere områder som er frigitt fra ISIL i Irak gjennomføres av irakerne selv.

Forsvarsministeren får demonstrert roboten som rydder miner.
Forsvarsministeren får demonstrert roboten som rydder miner. Foto: Forsvarsdepartementet

– Alle tilbakemeldinger jeg får er at norske soldater er høyt anerkjent og etterspurt. Det står stor respekt av innsatsen våre kvinner og menn gjør. De påtar seg et stort ansvar og risiko på for eget liv og helse på vegne av Norge og verdenssamfunnet, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Her kan du lese mer om internasjonale operasjoner Norge deltar i.

Til toppen