Solid norsk fotavtrykk i Canada

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit avla sitt første offisielle besøk til Canada 7. – 10. november. Fokus for besøket var styrking av bilaterale forbindelser med vekt på samarbeidet i Arktis, hav og sikkerhet i nord, handel, innovasjon og entreprenørskap, kreative næringer og kulturformidling.

Besøket som ble innledet i Ottawa med en middag med det kanadiske statsministerparet Justin Trudeau og Sophie Grégoire Trudeau 6. november ga en flott opptakt til 75-årsmarkeringen av opprettelsen av formelle diplomatiske forbindelser mellom Norge og Canada som feires til neste år.

Kronprinsparet hadde også en lunsj med generalguvernør David Johnston.

I Toronto fikk kronprinsparet treffe gründere og startup-bedrifter på universitetet Ryerson. Kronprinsparet besøkte også innovasjonsparken MaRS Discovery District, som er en inkubator for start-up selskaper innen medtech og andre høyteknologiske næringer. Nær 100 norske næringslivs-representanter fra 40 bedrifter deltok under besøket. Under besøket ble det signert en samarbeidsavtale mellom Oslo Medtech og MaRS.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte Toronto 9. november hvor en samarbeidsavtale ble signert mellom Oslo Medteck og MsRS. Foto: Innovasjon Norge/Tom Hansen/Flickr

Som to arktiske nasjoner deler Norge og Canada mange felles utfordringer i Arktis. Samarbeid om bekjempelse av klimaendringene stod på dagsordenen i et seminar i regi av Arctic Frontiers i samarbeid med Université Laval og Arctic Net. Med utstillingen «On Thin Ice” ble historien om forskningsskipet Lance som i flere måneder lå fryst inn i isen på 83 grader nord og resultatene fra ekspedisjonen gjort tilgjengelig for bredt publikum på Canadian Museum of Nature.

Fulle hus for «Kongens nei»

Filmvisning, litteratur og musikkeksport var et annet viktig element i besøket. Konsertene til Aurora og elektronikabandet Lemaitre var utsolgte i Toronto. Norges Oscar-nominerte film «Kongens nei» trakk fulle hus på den første internasjonale visningen i Toronto.

Samarbeid under utfordrende klimatiske forhold var fokus for to seminarer i regi av Intsok og Newfoundland Aquaculture Industry Association i samarbeid med Innovasjon Norge. Flere norske selskaper som arbeider med offshorevirksomhet hadde tatt turen til Newfoundland for å etablere kontakter med kanadiske samarbeidspartnere. Kronprinsparets deltakelse på seminarene bidro til å øke oppmerksomheten om betydningen av integrert havforvaltning og viktigheten av samarbeid mellom marine næringer, samt samarbeid mellom Norge og Canada på disse områdene.

Ved nyttår åpner utstillingen "Polar Night: Light and Life in the Dead of Night" ved Johnson Geo Centre in St. John’s. Kronprinsen og kronprinsessen fikk en forhåndsvisning av utstillingen sammen med en gruppe lokale ungdommer. Utstillingen utforsker livet i polhavet og er utarbeidet i samarbeid med Tromsø museum.

Det er mange hendelser fra Den andre verdenskrig som binder Norge og Canada sammen. Kronprinsparet besøkte Little Norway Memorial Park i Toronto, en park som ble etablert i 1976 til minne om den norske treningsleiren for opplæring av norske piloter og luftpersonell under annen verdenskrig. Også nordmenn som bor i Toronto deltok i seremonien, deriblant siste veteran fra andre verdenskrig som fortsatt bor i Toronto og fikk anledning til å fortelle sin historie til kronprinsparet.

Til toppen