Foreløpig fredsavtale for Sør-Sudan

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Sør-Sudans president Salva Kiir og leder for opprørsstyrkene, tidligere visepresident Riek Machar undertegnet tidlig mandag morgen en ny, foreløpig fredsavtale. - Vi ønsker undertegningen av avtalen velkommen, samtidig som vi er skuffet over at partene ikke lykkes med å komme lenger etter flere måneder med forhandlinger, sier utenriksminister Børge Brende.

Norge, sammen med USA og Storbritannia, utgjør Troikaen som jobber intenst med å få fremgang i forhandlingene. I forrige uke møtte utenriksminister Brende partene i Etiopias hovedstad Addis Ababa, der forhandlingene pågår i regi av den regionale organisasjonen IGAD.

- Situasjonen for sivile, og landets fremtid, er kritisk. Det er viktig at partene nå viser reell vilje til å overholde den allerede inngåtte våpenstillstandsavtalen og inngå nødvendige kompromisser som kan sikre en varig fred. Selv om partene nå har kommet til enighet om en begrenset fredsavtale, så gjenstår det fremdeles store, uløste spørsmål. Vi oppfordrer partene til å bli enige om de utestående spørsmålene innen 5. mars, som er den endelige fristen IGAD har satt for å komme til enighet. Dette er nødvendig for å kunne etablere en bærekraftig overgangsregjering, slik at den sør-sudanske befolkningen endelig kan få utsikter til fred og sikkerhet, sier utenriksministeren.

Siden desember 2013 har befolkningen i Sør-Sudan vært rammet av væpnet konflikt, som har ført til store menneskelige lidelser.Ifølge FN er det begått massedrap av sivile og grove brudd på menneskerettighetene også mot barn, inkludert drap, lemlestelse, tvangsrekruttering, bortføring, voldtekter og andre former for seksuell vold.Nærmere to millioner mennesker har måttet flykte og enda flere mangler nok mat. Norge støtter opp om den humanitære innsatsen i Sør-Sudan og naboland som tar imot flyktningene.