Fredsbestrebelser for Sør-Sudan på overtid

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

- I dag har president Salva Kiir og Riek Machar igjen sviktet befolkningen i Sør-Sudan ved å nekte å inngå de nødvendige kompromissene for å få skape varig fred. Jeg beklager på det sterkeste at partene ikke har vist det politiske lederskap som skal til for å løse denne menneskeskapte konflikten, sier utenriksminister Børge Brende.

- Sammen med Sør-Sudans mange partnere vil vi fortsette vår støtte til den regionale samarbeidsorganisasjonen IGADs bestrebelser med å forhandle fram en løsning som kan få endelig slutt på denne meningsløse konflikten, sier Brende.

Konflikten i Sør-Sudan er en tragedie for landets befolkning. Den humanitære katastrofen fortsetter med over to millioner fordrevne, verdens verste matsikkerhetskrise og med økonomiske, sikkerhetsmessige og humanitære kostnader for hele regionen. 

- Det finnes ingen unnskyldninger for å fortsette den væpnede kampen. De som fortsetter å begå voldshandlinger – eller på annen måte saboterer fredsprosessen – vil bli holdt ansvarlige, sier utenriksministeren.

I dag oppfordret IGADs formann, Etiopias statsminister Hailemariam Dessalegn, Den afrikanske union (AU) og internasjonale partnere til å arbeide sammen for å gjenopplive fredsprosessen i et utvidet format og å bli enige om en felles tilnærming for å få en slutt på krisen. 

Norge og Troika-partnerne (USA og Storbritannia), sammen med EU og Kina støtter IGADs appell og vil fortsette samarbeidet sammen med AU og andre internasjonale partnere.