Historisk arkiv

Framskritt i fredsprosessen sør på Filippinene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Den 7. september markeres starten på nedleggelsen av våpen for om lag 40.000 tidligere stridende i konflikten sør på Filippinene. Konflikten mellom regjeringen og de muslimske opprørsbevegelsene har vart i mer enn 50 år, og Norge har vært involvert i fredsprosessen siden 2010.

- Fra norsk side vet vi at arbeid med fredsprosesser krever tålmodighet og langsiktighet. På Filippinene ser vi nå at målrettet fredsarbeid gir resultater. Den væpnede konflikten har forårsaket store menneskelige lidelser og holdt den økonomiske utviklingen i sør tilbake. Avvæpningen som starter i dag vil være avgjørende for videre stabilitet. Jeg vil rose partene for å ha brakt fredsprosessen et viktig skritt videre, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Siden fredsavtalen i 2014 har Norge hatt en ledende rolle i arbeidet med mekanismen for avvæpning sør på Filippinene. I 2018 ble en egen lov for gjennomføring av avtalen vedtatt, og tidligere i år ble selvstyreområdet Bangsamoro Autonomous Region in Muslim Mindanao opprettet. Norge bidrar også som tilrettelegger i fredsprosessen med kommunistbevegelsen i landet.

- Norge vil fortsette å bistå partene i prosessen, blant annet gjennom å bidra med norske eksperter i gjennomføringen av avvæpningen som nå starter, sier Eriksen Søreide.