Norge deltar ved frigivelse av gissel i Colombia

- Jeg er svært glad for at den colombianske ELN-geriljaen i dag har frigitt det tidligere kongressmedlemmet Odín Sánchez samtidig som to benådede ELN-fanger ble løslatt. At den humanitære avtalen mellom partene nå er gjennomført, betyr at formelle fredsforhandlinger mellom colombianske myndigheter og ELN kan begynne, sier utenriksminister Børge Brende.

ELN-geriljaen i Colombia friga i dag det tidligere kongressmedlemmet Odín Sánchez som del av en humanitær overenskomst med den colombianske regjeringen. Samtidig ble to ELN-fanger løslatt, etter å ha blitt benådet av regjeringen. I begge tilfeller var norske diplomater del av en humanitær kommisjon sammen med blant annet den katolske kirken og Det internasjonale Røde Kors.

Forhandlingene mellom ELN og regjeringen åpner 7. februar i Quito, Ecuador. Etter flere år med konfidensielle samtaler kunngjorde partene i mars 2016, at de var blitt enige om en sekspunkts agenda for forhandlingene. Oppstarten har imidlertid blitt utsatt på grunn av et krav fra regjeringen om at den kidnappede Odin Sanchez måtte frigis før forhandlingene kunne starte. Like før jul ble partene endelig enige om detaljene i den humanitære overenskomsten.  

Forhandlingene starter på et tidspunkt hvor den colombianske regjering og Farc-geriljaen er i ferd med å iverksette fredsavtalen de ble enige om i november 2016. ELN har i likhet med Farc vært del av den mer enn 50 år lange væpnede konflikten i Colombia.

Norge har bistått partene siden samtalene kom i gang for tre år siden. Sammen med Brasil, Chile, Cuba, Ecuador og Venezuela vil Norge være tilrettelegger også i den offentlige fasen.

Foto: Anne-Heidi Kvalsøren
Til toppen