Nødhjelp til områder frigjort fra Isil

- Norge vil gi ytterligere 80 millioner kroner til humanitære organisasjoner som bistår mennesker som flykter fra krigshandlingene i Syria. Det er et stort behov for nødhjelp i områder som frigjøres fra terrorgruppen Isil. Midlene vil også gå til livreddende innsats i slike områder, sier utenriksminister Børge Brende.

FN frykter at 25.000 mennesker er sperret inne i Raqqa by. Det er grunn til å tro at disse brukes som levende skjold av terrorgruppen Isil. I tillegg har flere hundre tusen personer flyktet til nærliggende områder der det er store behov for mat, husly og medisinsk hjelp. FN forventer også at titusener av mennesker vil flykte fra Deir-ez-Zor som følge av de pågående kampene mellom den syriske hæren og Isil i dette området.

- Det er viktig å bidra med rask hjelp til dem som nå er blitt fordrevet av krigshandlinger, og også slik at de kan vende tilbake til sine hjem. Etter hvert som områder blir frigjort fra Isil, vil vi vurdere ytterligere økt bistand til sivilbefolkningen, sier Brende.

- Kampen mot terrorgruppen nytter. Som følge av anti-Isil-koalisjonens innsats er Isil sterkt svekket både i Irak og Syria. Norge spiller en viktig rolle i kampen mot terrorgruppen, både sivilt og militært, sier han.

Over 13 millioner mennesker i Syria er i nød, derav over seks millioner som har måtte flykte fra sine hjem opptil flere ganger. Over fem millioner syrere har flyktet ut av landet.

Norge annonserte i fjor ti milliarder kroner i støtte til Syria-krisen over en fireårsperiode. Ved utgangen av 2017 vil vi ha utbetalt fem milliarder kroner. Norge vil stå ved sitt løfte om fortsatt stor støtte til det syriske folk og nabolandene i de neste årene.

Til toppen