Ny frist for partene i Sør-Sudan

- Det er beklagelig at partene i konflikten i Sør-Sudan hverken har oppfylt sine forpliktelser om våpenhvile eller rammene for en overgangsregjering slik de ble enig om i juni. Jeg oppfordrer partene i konflikten til å benytte den nye anledningen de nå har fått til å etablere en samlingsregjering med bred deltakelse innen 45 dager, sier utenriksminister Børge Brende.

- Opprettelsen av et statsministerpost gir en maktdeling som bør tilfredsstille begge parter. Verdenssamfunnet kan ikke akseptere flere unnskyldninger fra partene, mens millioner av mennesker lider. Det er på tide å si at nok er nok, sier utenriksministeren.

Toppmøtet i den regionale samarbeidsorganisasjonen IGAD ga i går partene i konflikten i Sør-Sudan en ny frist på 45 dager for å etablere en nasjonal samlingsregjering. Den væpnede opposisjonen under tidligere visepresident Riek Machar tilbys en statsministerpost i overgangsregjeringen som også skal inkludere andre politiske krefter, herunder tidligere fengslede SPLM-ledere og opposisjonspartier. Overgangsperioden skal være på to og et halvt år og valg skal avholdes to måneder før utløpet av overgangsperioden.

- Det er positivt at regjeringen i går undertegnet en ny avtale om etablering av en overgangsregjering, og jeg oppfordrer Riek Machar til umiddelbart å gjøre det samme slik at reelle forhandlinger kan komme i gang i Addis Abeba. Nabolandene viser ansvar gjennom sitt sterke engasjement. Nå må partene i Sør-Sudan vise ansvar ved å finne en politisk løsning for å forhindre utviklingen mot en alvorlig hungersnød i landet, sier utenriksminister Brende.

 

Til toppen