Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Furstenberg og Margulis deler Abelprisen 2020

Årets Abelpris går til matematikerne Hillel Furstenberg og Gregory Margulis for banebrytende anvendelser av metoder fra sannsynlighetsteori og dynamikk på gruppeteori, tallteori og kombinatorikk.

-Jeg vil gratulere to verdige vinnere med Abelprisen 2020. Forskningen deres har i mer enn et halvt århundre inspirert og forbløffet matematikere. Arbeidet har også åpnet opp for nye anvendelser innenfor kommunikasjonsteknologi og informatikk, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim.

Hillel Furstenberg og Gregory Margulis er matematikere ved henholdsvis Hebrew University of Jerusalem i Israel og Yale University, New Haven, Connecticut i USAÅrets vinnere tildeles prisen for arbeid som har bidratt til å bryte ned skillene mellom anvendt og ren matematikk. De har blant annet introdusert sannsynlighetsmetoder for å løse matematiske problemer i gruppeteori, tallteori, kombinatorikk og grafteori.

Abelprisen ble etablert av Stortinget i 2002 i forbindelse med 200-årsjubileet for Niels Henrik Abels fødsel, og deles ut for fremragende matematisk arbeid. Prisen er på 7,5 millioner kroner. Det vil ikke bli en fysisk prisoverrekkelse til Abelprisvinnerne 19. mai i år på grunn av koronapandemien.  Det vil bli opplyst senere hvordan prisvinnerne vil få overrakt prisen.

For mer informasjon om prisen se: www.abelprize.no

Til toppen