Historisk arkiv

Fylkesnytt fra Aust-Agder 2006

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

22.02.2006

Fylkesnytt 1/2006 Aust-Agder

22.02.2006
Fra fylkesmannens landbruksavdeling i Aust-Agder

Konferanse - Hva om Aust-Agder gror igjen?

Fylkesmannen i Aust-Agder inviterer til konferanse om kulturlandskap og gjengroing. Konferansen finner sted på Norlandia Sørlandet Hotell i Grimstad 28. mars 2006.

De siste årene har fokuset på den akselererende gjengroingen av kulturlandskapet tatt seg kraftig opp i den generelle samfunnsdebatten. Temaet opptar ikke bare landbruksnæringen. Andre deler av næringslivet - som for eksempel reiselivsbransjen - har i økende grad uttrykt bekymring over gjengroingstakten. Dette skyldes økt viten om verdiene i kulturlandskapet og konsekvensene av endringer.

Fylkesnytt, Landskapsareal, Foto: Hans Birger Nilsen
Fylkesnytt: Jordbruksareal ved Grimstad.

Kulturlandskapet og de gamle kulturmarkene står derfor i et helt annet fokus enn for bare for noen år tilbake. Flere og flere har i økende grad blitt opptatt av landbrukets produksjon av biologisk mangfold, godt og rent miljø, attraktivt landskap for friluftsliv og reiseliv.

Det blir da svært viktig at man forvalter disse verdiene og godene på en kunnskapsbasert måte slik at de brukes, men ikke forbrukes. Både grunneiere og lokal/regional forvaltning har behov for viten og dokumentasjon om kvalitetene i de gamle kulturmarkene og hvordan disse best kan forvaltes. For å lykkes med dette arbeidet og unngå feilprioriteringer er det behov for et bredt kunnskapsgrunnlag som sikrer variasjonen og verdiene ved hjelp av riktige tiltak.

Vi mener å ha fått svært interessante foredragsholderne til Grimstad, som spenner over et vidt spekter av innfallsvinkler til denne problemstillingen. Botanikeren og biologen ser bekymringsfullt på utviklingen i forhold til artsmangfold og kulturarv. Skogforskeren og forstkandidaten vil peke på at områder som gror igjen må skjøttes med tanke på både næringsmessig bruk og rekreasjonsverdi. Regjeringserklæringen og statsbudsjettet har positive formuleringer om bioenergi som ny næringsmulighet. Kvalitetsproduksjon av lauvtømmer på deler av arealene er et annet alternativ.

Målgruppen for konferansen er politikere, forvaltere, veiledere og grunneiere. Vi ønsker velkommen til et interessant seminar i Grimstad.

God oppslutning om Regionalt Miljøprogram i Aust-Agder

Nær 40 % av bøndene får tilskudd gjennom regionalt miljøprogram i Aust-Agder i 2005. En oversikt på kommunenivå viser at ordningene er benyttet i ulike grad, den beste kommunen har 77 % oppslutning, den dårligste 21 % oppslutning målt i forhold til antall søkere om produksjonstilskudd.

Ordningene med tilskudd til areal og beiting i områdene kommunene har valgt ut som spesielt verdifulle har fått stor oppslutning. Det er søkt midler til beiting eller skjøtsel på nesten hele det prioriterte arealet, som utgjør i overkant av 10 % av fylkets jordbruksareal.

Fylkesnytt, Kulturlandskap, Foto: Hans Birger Nilsen
Fylkesnytt: Kulturlandskap i Aust-Agder.
Foto: Hans Birger Nilsen

Interessant er det også at det er god oppslutning om ordningen med tilskudd til freda og verneverdige bygninger og andre kulturminner. Søknadene er langt flere enn antatt på forhånd.

De nye ordningene i RMP (Regionalt Miljøprogram) er en dreining av landbruksstøtten fra produksjon til ivaretakelse av kulturlandskap og kulturlandskapselementer, og innsats mot forurensing fra landbruket.

Totalt utgjør RMP-tilskuddene omlag 5 % av beløpet som er satt av til produksjonstilskudd i jordbruket. For Aust-Agders del går i underkant av 2,7 millioner kr til RMP-tilskudd i 2005.

Råd og tips om utvendig restaurering av eldre trehus

Gamle trebygninger har stort behov for vedlikehold, og det er svært ønskelig at eldre trebygninger blir restaurert og istandsett. Foruten å være kulturminner har disse også fortsatt en praktisk funksjon. I Agder og Telemark finnes det er stort antall fredede trebygninger, de aller fleste av disse er i privat eie. I tillegg et stort antall vernverdige bygninger. Istandsetting og vedlikehold av eldre trebygninger krever kompetanse, riktige materialer og ikke minst økonomiske ressurser til gjennomføring av tiltak.

Fylkesnytt, Vindu, Foto: Roar Flatland
Fylkesnytt: Vedlikehold av eldre trebygninger krever
riktige materialer og kompetanse.
Foto: Roar Flatland

Fylkesmannen i Aust-Agder, fylkesmannen i Vest-Agder og fylkesmannen i Telemark har sammen med fylkeskommunene i de samme fylkene samt Agder-Telemark Skogeierforening laget en veileder som kan belyse de mest sentrale spørsmål knyttet til restaurering av trehus. Veilederen er ment å gi råd om praktisk istandsetting av ulike bygningsdeler.

Veilederen er laget for alle som har eldre trebygninger som skal istandsettes eller restaureres. I tillegg er den et verdifullt hjelpemiddel for saksbehandlere i kommunene og fylkeskommunene.

Nytt hjelpemiddel i forvaltning av biologisk mangfold

Fylkesmannen har fått utarbeidet en fullstendig oversikt over alle registrerte jordbrukslokaliteter med spesielt verdifullt biologisk mangfold i Aust-Agder.

Fylkesnytt, Bitterbergknapp, Foto: Hans Birger Nilsen
Fylkesnytt: Bitterbergknapp.
Foto: Hans Birger Nilsen

Rapporten vil være et nyttig hjelpemiddel for kommunenes forvaltning av biologisk mangfold, og for håndteringen av tilskuddsordninger gjennom det regionale miljøprogrammet. Konklusjonene i rapporten vil danne utgangspunkt for videre arbeid på dette feltet, det være seg i forhold til kommuner hvor det er gjort få registreringer, og for kvalitetssikring av tidligere registreringer.

Bioenergi i gartnerinæringen på Agder

Fylkesmannen i Aust-Agder har i samarbeid med Innovasjon Norge og Gartnerlaget tatt et initiativ overfor gartnerinæringen i Agderfylkene. På et møte med garnerinæringen i januar ble det orientert om satsingen på bioenergi innen landbruket. Det var interesse for å utrede økonomien ved å skifte til flisfyring som oppvarmingskilde.

Garneriene i Agderfylkene får nå et tilbud om en slik utredning. Agder Energi Nettkonsult AS vil ta hånd om beregninger og vurderinger. Dette vil gjøres i samarbeid med Gartnerlaget, fylkesmennene og Innovasjon Norge. Oppdragsgiver er Gartnerlaget og det enkelte gartneri.

Fylkesnytt, pellets, Foto: Jannicke Modell Røhmen
Fylkesnytt: Briketter. Aust-Agder satser på bioenergi.
Foto: Jannicke Modell Røhmen

God kunnskap om dagens energibruk er en forutsetning for å gi sikre svar om det finnes mer lønnsomme alternativer. Deltagerne vil gjennom dette prosjektet få utredet en alternativ energiløsning for sin virksomhet. Vurderingen vil begrense seg til å vurdere flisfyring som alternativ. Dette fordi flisfyring i stor grad svarer til bioenergiprogrammets målsetting om å skape arbeidsplasser basert på lokale ressurser.

Et gartneri i Aust-Agder er allerede innvilget støtte over bioenergiprogrammet til et flisfyringsanlegg.