Historisk arkiv

Fylkesnytt fra Aust-Agder 1/2008

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Fylkesnytt: Fylkesmannens landbruksavdeling i Aust-Agder er ut med en ny utgave av fylkesnytt. Dette nummeret inneholder blant annet artikler om skogbruksaktiviteten i fylket og Trebiennalen i Agder.

Fylkesnytt: Fylkesmannens landbruksavdeling i Aust-Agder er ut med en ny utgave av fylkesnytt. Dette nummeret inneholder blant annet artikler om skogbruksaktiviteten i fylket og Trebiennalen i Agder.

Samordnet nettsatsing
Fylkesmannens landbruksavdelinger og Landbruks- og matdepartementet har inngått samarbeid om en felles nyhetstjeneste på nett. Tiltaket er et ledd i arbeidet med å videreutvikle og samordne nettsatsingen mellom Landbruks- og matdepartementet og fylkesmennene. Hvert fylke vil komme ut med et nettbasert nyhetsbrev i halvåret.

__________________________________

Om Fylkesmannen
Fylkesmannen er Kongens og regjeringens representant i fylket og skal arbeide for at Stortingets og regjeringens vedtak, mål og retningslinjer blir fulgt opp. På vegne av flere departementer utfører fylkesmannen en rekke forvaltningsoppgaver i forhold til kommuner og enkeltpersoner, og er klagemyndighet og tilsynsmyndighet. 

Innlandfiskeprosjekt med basis i Evje - Setesdal

Det er store muligheter for et økt næringsfiske i Agder. Det eksisterer et miljø med basis i Evje som over lengre tid har fått en brei og god kompetanse innen næringsfiske og foredling av innlandsfisken. 

Leveringsmulighetene for fisk har vært gode i Evje. Setesdal Mat har tatt i mot fisk fra lokale fiskere. Det er imidlertid behov for en større forutsigbarhet i markedet både med leveranser og mottak av fisk. I løpet av det siste året har Setesdal Mat mistet noen av sine største kunder - noe som har gjort det problematisk å ha en god lønnsomhet i hele verdikjeden. 

Utfordringen er å øke omsetningen og foredlingsgraden på fisken. Nye markeder og produkter er helt nødvendig for å utvikle og fortsette innlandsfiske. Setesdal Mat har satt i gang et arbeid for et å drive produktutvikling og tenke nytt med tanke på nye markeder.

Det er et stort potensial for å ta opp mer fisk på Agder. Forsiktige anslag viser at førstehandsverdien av fisken i Aust-Agder og Vest-Agder er ca 12 millioner kr. Et aktivt næringsfiske vil også slå positivt ut for fritidsfiske ved at fisken blir større og mer attraktiv for turister.

         

Sportsfisker. Foto: Roar Flatland
Gjennom et aktivt næringsfiske ønsker en også å legge til rette for et attraktivt sportsfiske i Setesdal.
Foto: Roar Flatland 

Det er satt i gang et innlandsfiskeprosjekt med basis i eksisterende miljø på Evje. Det er nedsatt arbeidsgrupper fra ulike miljøer for å jobbe videre med ufordringer knytta opp mot næringsfiske, oppforingsanlegg, fritidsfiske/turisme og videre salg /produktvikling av innlandsfisken. Viktige parter i det videre arbeidet er Otra fiskelag, Setesdalmat, yrkesfiskere, Norsk Innlandsfiskelag, kommunen, Fylkesmannen i Aust-Agder og Innovasjon Norge.

Aktivt Skogbruk. Et viktig skogpolitisk virkemiddel i Aust-Agder

Aktivt Skogbruk er et landsdekkende tilbud om skogbrukskurs. Det ble etablert på midten av 70-tallet.  Tilbudet er myntet på skogeiere, skogsarbeidere og skogsmaskinførere. Kursene er også aktuelle for andre grupper som benytter skogbruksredskaper, enten i sitt arbeid eller på fritida. Det er det ledende fagtilbudet innen desentralisert opplæring i skogbruket, nært deltakernes hjemsted eller på arbeidsplassene. Kurstilbudet har vært et av skognæringas viktigste redskaper for å rekruttere og skolere høyt faglig kvalifisert arbeidskraft.

I Aust-Agder har kurstilbudet eksistert helt siden oppstarten i 1977. Fylket har i hele denne 30-årsperioden hatt en bra kursaktivitet med et gjennomsnitt på ca 40 kurs i året. Utviklingen var imidlertid sterkt fallende i perioden 2003-2006 også innenfor denne virksomheten av skogbruket.

Graf: Aktivt Skogbruk i Aust-Agder 1977-2007 

Det siste året fikk vi igjen til et kraftig løft i aktiviteten med 53 avholdte kurs i 2007. I inneværende år har vi allerede passert 15 kurs innen 10.april. Normalt er årets tre første måneder en rolig kursperiode av året. Den høye aktiviteten over tid skyldtes i første rekke et meget dyktig og velrenommert instruktørkorps. Instruktørene har tilført kursene høy faglig kvalitet med gode kurskritikker og tilbakemeldinger som resultat. I tillegg har skogbruksnæringa i fylket hele tiden hatt kursserien som et aktivt og integrert virkemiddel i sine prioriteringer, satsninger og strategier.

   

Aktivt skogbruk. Foto: Jens Arild Kroken
Aktivt Skogbruk kursene er et viktig virkemiddel for å motivere og rekruttere ny faglig kvalifisert arbeidskraft inn i skognæringa. Foto: Jens Arild Kroken

Positiv utvikling i salget av planter

Det tidligere års nedgang i antall planter levert til skogbruket i Agder-fylkene, snudde i 2007.

Planteleveransene fra Reiersøl planteskole viser en fin oppgang til 1 150 000 planter totalt i 2007, herav 849 000 planter til Agderfylkene. Det er imidlertid liten tvil om at behov for og potensialet for ytterligere økning er stort.

Skogplanter har vært basisen i driften på Reiersøl planteskole. Sviktende salg ved Reiersøl skyldes hovedsakelig at det har blitt plantet mindre skogplanter. Salget av skogsplanter i dag er mindre enn halvparten av volumet i forhold til for 15 år siden. Det er på bakgrunn av det satt fokus på utviklingsmulighetene ved Reiersøl planteskole for produkter tilknyttet skog og skogbruk. Videreutvikling av produksjonen av småplanter til juletre og produksjon av lauvtre er satsingsområder.

Skogbruket er nå inne i en positiv utvikling preget av optimisme. For året 2008 er det stor bestilling av planter til ale formål, noe som er svært gledelig med tanke på framtida.

Plantesalt. Foto: Roar Flatland
Daglig leder Vagn Kristensen og driftsleder Maj Heggestad ved Reiersøl planteskole i Froland merker en positiv utvikling og at plantesalget øker. Foto: Roar Flatland

Verdiskapning i jordbruket med tilleggsnæringer i Aust-Agder

Hvor stor betydning jordbruket har i Aust-Agder har vært ukjent. En rykende fersk rapport fra Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF) gir nå svar på dette. Samlet omsetning fra jordbruket i Aust-Agder er beregnet til 408 millioner kroner, mens verdiskapningen er beregnet til 131 millioner kroner. Sysselsettingseffekten er beregnet til 719 årsverk.

Rapporten viser ikke uventet at Grimstad er den største jordbrukskommunen med en verdiskapning på 53 millioner kroner og i alt 214 årsverk i jordbruket. De naturgitte forholdene for jordbruksproduksjon er gode i Grimstad, og kommunen er på landsbasis en stor og viktig produsent og leverandør av hagebruksprodukt.

Det er også gjort et forsøk på å beregne effekten av tilleggsnæringene. På grunn av usikkert, og noe mangelfullt tallmaterial, er nok konklusjonene med hensyn til virkningen av tilleggsnæringene usikre, men de tallene som er fremkommet tyder på at tilleggsnæringene har en relativt stor betydning sammenlignet med andre mange fylker. Verdiskapningen i birøkten, som er ganske betydelig i begge Agderfylkene, er ikke med i den foreløpige rapporten. Den vil bli inkludert.

Tallene for Aust-Agder viser at 63 prosent av brukene har en eller annen form for tilleggsnæring. Aust-Agder ligger dermed godt over landsgjennomsnittet som er på 48 prosent. Tilleggsnæringene bidrar med 56 årsverk og en verdiskapning på nær 23 millioner kroner. 

Potetopptaking i Reddal i Grimstad. Foto: Kristen Udjus
Potetopptaking i Reddal i Grimstad. Foto: Kristen Udjus

Trebiennalen i Agder med fokus på design og arkitektur

Trebiennalen i Agder arrangeres i år for andre gang. Årets biennale går av stabelen i uke 24 i Risør med selve konferansen 12. juni i kulturhuset i Risør. 

Trebiennalen arrangeres annet hvert år for å synliggjøre Agder som en viktig treregion.

Trebiennalen skal stimulere til mer bruk av tre, bedre bruk av tre og innovativ bruk av tre. Det er et ønske å bygge opp under disse målene ved å fokusere på nyskaping, moderne trearkitektur, design, utvikling og tradisjonsbasert trebruk.  

Hovedtemaet for konferansen i år er "design og arkitektur" og dette vil bli belyst med både regionale og nasjonale eksempler. En vil sette fokus på tre som materiale ut fra et historisk, næringsmessig og ikke minst som utgangspunkt for moderne arkitektur.

I tilknytning til Trebiennalen vil det i tillegg til selve konferansen være flere utstillinger og temamøter.  Det blir et eget miniseminar om tradisjonsbasert trebruk i restaureringssammenheng i forbindelse med Trehusbyen Risør. Det blir også et eget temamøte på Bosvik i Risør der en viser fram noe av det som har blitt produsert i forbindelse med operaen.

I etterkant av Trebiennalen skal det arrangeres Designtreff i Risør for designere med oppstart torsdag kveld på Holmen i Risør.

Bak Trebiennalen 2008 står Vest-Agder fylkeskommune i samarbeid med Aust-Agder fylkeskommune, Fylkesmannen i Vest-Agder, Fylkesmannen i Aust-Agder, og Innovasjon Norge. Trefokus har bidratt med utvikling av programmet.

Veien til livskvalitet og mestring - nasjonal konferanse

Gårdsbruk som deltar i "Inn på tunet" tilbyr omsorg og meningsfylt aktivitet for eldre og personer innen psykisk helse. ”Inn på tunet” er en ressurs for helse og velferdstjenestene.  Gården er en annerledes og fleksibel arena som kan tilby unike opplevelser og erfaringer til mennesker uavhengig av alder og funksjonsnivå. 

Det er en stor til nasjonal konferanse om ”INN PÅ TUNET” 3. og 4. juni 2008 på Quality Hotel & Resort i Sørlandsparken Kristiansand.  Målgruppen for konferansen er ansatte i helse- og omsorgssektoren, ansatte i NAV, politikere og gårdbrukere med interesse for å lære mer om de mulighetene som finnes ”INN PÅ TUNET”.