Historisk arkiv

Fylkesnytt fra Buskerud 1/2010

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Fylkesnytt: Fylkesmannen i Buskerud er ute med ny utgave av Fylkesnytt. Denne utgaven inneholder blant annet en nyhet om et nytt prosjekt knyttet til landbruk i regi av 4H Buskerud. Prosjektet som er tenkt som et treårig prosjekt fram mot Landsleiren i 2012 skal knytte 4H sterkere opp mot landbruk.

Fylkesnytt: Fylkesmannen i Buskerud er ute med ny utgave av Fylkesnytt. Denne utgaven inneholder blant annet en nyhet om et nytt prosjekt knyttet til landbruk i regi av 4H Buskerud. Prosjektet som er tenkt som et treårig prosjekt fram mot Landsleiren i 2012 skal knytte 4H sterkere opp mot landbruk og samtidig bidra til å rekruttere ungdom til landbrukssektoren.

Samordnet nettsatsing
Fylkesmannens landbruksavdelinger og Landbruks- og matdepartementet har inngått samarbeid om en felles nyhetstjeneste på nett. Tiltaket er et ledd i arbeidet med å videreutvikle og samordne nettsatsingen mellom Landbruks- og matdepartementet og fylkesmennene. Hvert fylke vil komme ut med et nettbasert nyhetsbrev i halvåret.

__________________________________

Om Fylkesmannen
Fylkesmannen er Kongens og regjeringens representant i fylket og skal arbeide for at Stortingets og regjeringens vedtak, mål og retningslinjer blir fulgt opp. På vegne av flere departementer utfører fylkesmannen en rekke forvaltningsoppgaver i forhold til kommuner og enkeltpersoner, og er klagemyndighet og tilsynsmyndighet.

NysgjerrigOla

4H Buskerud er i oppstarten av et helt nytt prosjekt knyttet til landbruk. Fylkesstyret i 4H Buskerud ønsker å knytte 4H sterkere opp mot landbruk og samtidig bidra til å rekruttere ungdom til denne sektoren.

Prosjektet er tenkt som et treårig prosjekt fram mot Landsleiren i 2012 som skal arrangeres i Rollag i Buskerud. NysgjerrigOla er et tredelt prosjekt:

  1. Alle 4H-ere har et 4H-prosjekt i løpet av året der de skal ”lære ved å gjøre”. 4H Buskerud tilbyr fra 2010 et nytt 4H-prosjekt som de har kalt NysgjerrigOla til sine seniorer (15-18-åringer). NysgjerrigOla blir et prosjekt der 4H-erne i løpet av tre helgesamlinger skal lære om muligheter i landbruket. Første samling vil være ”kick-off-samling” der de drøfter ideer og setter seg inn i temaet. Andre samling skal de ut til ulike gårdsbruk som driver landbruk på en alternativ og utradisjonell måte. Tredje samling skal de jobbe med formidling – hvordan formidle det de har lært om muligheter i landbruket til andre 4H-ere.
  2. Matskole er andre del av prosjektet. Dette er et kjent begrep innenfor 4H, men ikke like kjent utenfor. Matskole er et ferietilbud for alle barn i alderen 10-13 år. Her leier 4H et skolekjøkken på en skole og tilbyr elevene ved skolen og andre interesserte barn og unge lære å lage sunn og god mat fra bunnen. I løpet av en matskole skal elevene lære både om økologisk mat, lokale mattradisjoner og hvor maten kommer fra.
  3. Den tredje delen av prosjektet er rettet mot Landsleiren i 2012 i Rollag. På Landsleir i 4H møtes vanligvis rundt 1500-2000 ungdommer fra hele landet. Her ønsker 4H Buskerud å vise fram hva vi har gjort gjennom prosjektet NysgjerrigOla. Vi vil vise fram landbruket generelt som noe positivt, et yrkesvalg med muligheter og at landbruket har mange muligheter for ungdommer på bygda.

For mer informasjon om NysgjerrigOla - ta kontakt med 4H Buskerud e-post: 4Hbuskerud@fmbu.no

Andersnatten med utsikt over Sigdal
Andersnatten med utsikt over Sigdal. Foto: Marte G. Syrdahl.
  

Stor interesse for fagdager i saueprosjektet "40 000 på 4"

Med bakgrunn i den sterke nedgangen i sauetallet i Buskerud fra 42 000 søyer i 2001 til 35 000 søyer i 2007, tok Buskerud Bondelag initiativ til å sette i gang et prosjekt for å snu den negative utviklingen. Prosjektet ble etablert i 2008 og finansiert av Fylkesmannen i Buskerud, Buskerud Fylkeskommune, Nortura, Buskerud Landbruksselskap og Stiftelsen Foss Gård. Prosjektet har en kostnadsramme på 1,4 mill over fire år. Eierskap og prosjektledelse er lagt til Buskerud Bondelag.

Prosjektets hovedmål er å øke antall søyer fra 35 000 til ”40 000 på 4” år, det vil si fram mot 2012. Målet søkes oppnådd gjennom praktisk kunnskap for å styrke driftsøkonomien og bidra til et framtidsretta sauehold. Ved hjelp av lokale prosjektkoordinatorer med faglig og organisatorisk kompetanse, har prosjektet oppnådd bred kontakt med produsenter i hele fylket.

Regionvise møter med presentasjon av prosjektet i tillegg til planleggingsmøter med landbrukskontor og lokallag, har lagt grunnlaget for valg av aktiviteter i prosjektet. I 2009 var det spesielt fokus på driftsbygninger til sau. Målgruppen for fagdagene var saueprodusenter med planer om nybygg eller ombygging av eksisterende bygninger, eller interessere for nye løsninger som kan passe til eget driftsopplegg. Responsen fra målgruppen på gjennomførte arrangementer har vært svært god. I alt fire todagers fagkurs med fjøsbesøk og fokus på byggeprosess og bygningsløsninger er gjennomført i flere regioner. Fjøsbesøkene viste bruk av ulike innredninger og fôringsløsninger. Hver av deltakerne ble også tilbudt individuell rådgivning.

I 2010 vil prosjektet ha fokus på utfordringer knyttet til utnyttelse av utmarksbeite og gjerdehold. Godt tilrettelagt utmarksbeite er avgjørende for et godt og effektivt sauehold. I mange bygdelag er det store utfordringer med gjerdehold mellom utmark og innmark og mellom innmarksbeiter. Endring i bruk av innmarksnære utmarksområder med omdisponering av arealene til andre formål enn landbruk, skaper også utfordringer.

. Driftsbygningen tilhører Marius Mehren i Lier.
Driftsbygningen tilhører Marius Mehren i Lier. Bygningen er et stolpehus på 380 kvadratmeter med plass til 250 vinterfôra søyer. Bygget ble satt opp i 2007 med en kalkulert kostnadsramme på kr. 600 000. Foto: Eldor Bjerke.

Buskerud - økologisk foregangsfylke jordkultur og jordstruktur

Buskerud fylke fikk tildelt status som økologisk foregangsfylke innenfor jordkultur og jordstruktur. Dette er et fagområde som Fylkesmannen i Buskerud har arbeidet mye med i flere år gjennom både egne prosjekt og i tilknytning til andre prosjekter.

Det er svært utfordrende å starte økologisk produksjon på jord som har vært dyrket ensidig med korn eller andre vekster. Særlig gjelder dette dersom det ikke er tilgang på husdyrgjødsel.

Jorda er ofte tett, og det er vanskelig for røttene å trenge dypt ned. Slik jordstruktur gir både store problemer med ugras og mindre avlinger. I tillegg er denne jorda fattigere på mikrobiologisk mangfold. Mikrobiologisk mangfold i jord er viktig for næringstilgang til plantene, lagring av næringsstoffer, gjendanning av jordstruktur, lagring av vann, forebygging av erosjon og høyere innlagring av karbon i jorda.

Gjennom praktiske utprøvinger av ulike tiltak vil prosjektet belyse og prøve ut metoder for om mulig å hjelpe bonden til å lykkes bedre enn i dag med disse utfordringene. Prosjektet skal også se på muligheten for å benytte biorest fra biogassanlegg inn i økologisk landbruk. Samarbeidspartnere i prosjektet er Lindum Ressurs og Gjenvinning AS, Vital analyse, Buskerud landbruksselskap, Bioforsk økologisk, Lier og Omegn landbruksrådgiving, Frukt- og Bærringen, Norsk Landbruksrådgiving Østafjells, Veksthusringen og Gartnerinæringens Fagsenter og Forsøksring i Vestfold (GA-FA). I tillegg har prosjektet kontakt med andre fagmiljøer og fagpersoner innenfor området både i inn- og utlandet.

Det er utarbeidet en vidtspennende aktivitets- og kursplan for prosjektet for 2010. Det arrangeres kurs i alt fra brygging av kompost-te for veiledere som skal drifte utprøvingsfelt til kurs i kompostering for bønder og hageeiere. Sistnevnte viser hvordan du i praksis kan lage en grunnleggende god kompost basert på ulike typer avfall og organisk masse. De fleste av kursene er gratis.

Kompost - et viktig bidrag til en bedre jordstruktur
Kompost - et viktig bidrag til en bedre jordstruktur. Foto: Øystein Haugerud.

NM Skogbruksferdigheter

Kongsberg videregående skole avdeling Saggrenda står i år som arrangør for NM Skogbruksferdigheter for naturbruksskoler 26. -29. april 2010. Dette er det 6. NM som arrangeres for elever og lærlinger i skogbruksferdigheter. Det forventes over hundre deltakere, og det konkurreres i lag med fire deltakere på hvert. Elevene skal igjennom en rekke øvelser. De skal vise sine motorsagferdigheter innen felling, kvisting og sverdsnuing med mer. I tillegg legges det opp til en skogløype der elevene blir testet i skogfaget. Vinnerlaget skal representere Norge under EM som arrangeres i Luxembourg siste uke i mai.

Onsdag 28. april foregår noen av motorsagøvelsene midt i Kongsberg sentrum. 4H Buskerud og Skogselskapet i Buskerud har derfor i samarbeid med Kongsberg videregående skole invitert alle elever på 9. trinn i Kongsberg og Flesberg til NM denne dagen. Elevene vil få presentert studieretningen naturbruk og de vil delta i en aktivitetsløype. Rekruttering til naturbruk er viktig, og NM er en glimrende anledning til å vise ungdomsskoleelever litt av det som kan møte dem hvis de velger naturbruk.

NM Skogbruksferdigheter er støttet økonomisk av blant andre Fylkesmannen i Buskerud.

Trefelling

Tømmerhoggere
Øvelse i felling og sversnuing som er to av flere øvelser under NM Skogbruksferdigheter. Foto: Halvor G. Gårås.

Studietur til Biofach - verdens største økologiske messe

Med bakgrunn i prosjektet ”Buskerud fylke - Hode ikke Hale - i økologisk produksjon, omsetning og forbruk” inviterte Buskerud landbruksselskap og Fylkesmannen i underkant av tjue personer fra faglaga, landbruksrådgivningen, Økoløft i Drammensregionen og kommunene på studietur til Biofach i Tyskland 17. - 20. februar.

Økologisk mat og drikke var hovedtema, men klær, kosmetikk, vaskemidler og ”fair trade” var også godt representert. Deltakerne fikk et godt innblikk i årets økologiske nyheter og ikke minst det mangfoldet av økologiske varer som tilbys forbrukerne i resten av verden. Bortsett fra en utstilling med økologiske egg fra Østfold, var det fravær av norske landbruksprodukter. Det var i tillegg en stor nordisk restaurant, men Norge var ikke representert.

Deltakerne har gitt svært gode tilbakemeldinger på studieturen, og de mener det er til stor inspirasjon i det videre arbeidet med å produsere og utvikle økologiske produkter. Fylkesmannen i Buskerud håper at inspirasjon fra studieturen sammen med arbeidet vi gjør som økologisk foregangsfylke, vil bidra til at det blir representanter for det økologiske landbruket i Buskerud på den neste Biofach-messen.

Flott innslag fra Amazonas-regionen
Flott innslag fra Amazonas-regionen. Foto: Per Rønneberg Hauge.

Nordisk restaurant
Nordisk restaurant. Foto: Per Rønneberg Hauge.

Invitasjon til samrådingsmøte i Buskerud 23. mars 2010

Regjeringa skal utarbeide ei ny Stortingsmelding om landbruks- og matpolitikken. Lars Peder Brekk inviterer til samrådingsmøte 23. mars 2010 på First Hotel i Drammen. Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk ønsker en åpen og bred prosess, og han er interessert i å høre om de regionale utfordringene. Under samrådingsmøte blir det muligheter for å komme med innspill til den nye meldingen.

Møtet er felles for Østfold, Vestfold, Oslo, Akershus og Buskerud.