Historisk arkiv

Fylkesnytt fra Buskerud 1/2012

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Fylkesmannen i Buskerud er ute med et nytt nummer av Fylkesnytt, blant annet en artikkel om en kartportal som viser alle bioenergianlegg i Buskerud som har fått støtte fra Bioenergiprogrammet i perioden 2003–2011.

Fylkesmannen i Buskerud er ute med et nytt nummer av Fylkesnytt, blant annet en artikkel om en kartportal som viser alle bioenergianlegg i Buskerud som har fått støtte fra Bioenergiprogrammet i perioden 2003–2011.

Samordnet nettsatsing
Fylkesmannens landbruksavdelinger og Landbruks- og matdepartementet har inngått samarbeid om en felles nyhetstjeneste på nett. Tiltaket er et ledd i arbeidet med å videreutvikle og samordne nettsatsingen mellom Landbruks- og matdepartementet og fylkesmennene. Hvert fylke vil komme ut med et nettbasert nyhetsbrev i halvåret.

__________________________________

Om Fylkesmannen
Fylkesmannen er Kongens og regjeringens representant i fylket og skal arbeide for at Stortingets og regjeringens vedtak, mål og retningslinjer blir fulgt opp. På vegne av flere departementer utfører fylkesmannen en rekke forvaltningsoppgaver i forhold til kommuner og enkeltpersoner, og er klagemyndighet og tilsynsmyndighet. 

I alt 147 bioenergianlegg i landbruket i Buskerud på kart

I samarbeid med Innovasjon Norge og Buskerud fylkeskommune har Fylkesmannen i Buskerud etablert en kartportal som viser alle bioenergianlegg som har fått støtte fra Bioenergiprogrammet i perioden 2003 – 2011 i Buskerud.

Krødsherad Bioenergi AS

Krødsherad Bioenergi AS (Foto: Helge Nordby)

Formålet med bioenergi i landbruket er å stimulere jord- og skogbrukere til å produsere, bruke og levere bioenergi i form av brensel eller ferdig varme. Innovasjon Norge forvalter de økonomiske virkemidlene i Bioenergiprogrammet. De tilbyr investeringstøtte til anlegg som blir bygd for varmesalg, gårdsvarmeanlegg, veksthus og biogass. Målgruppene for programmet er bønder, skogeiere og veksthusnæringen.

Bioenergianlegg i Krødsherad, Buskerud.

Bioenergianlegg i Krødsherad, Buskerud. (Foto: Helge Nordby.)

For å visualisere den aktiviteten som har skjedd i Buskerud i perioden 2003 – 2011, er det laget en oversikt med kartfesting over alle biobrenselanleggene i fylket. Anleggene er kategorisert etter brenselstype. Totalt er det gitt støtte til 147 anlegg fra Bioenergiprogrammet i den aktuelle perioden.

Formålet med portalen er å gi aktuelle søkere til Bioenergiprogrammet en rask og enkel tilgang til allerede etablerte bioenergianlegg i Buskerud. Dermed blir det enkelt å kontakte eierne av bioenergianlegg hvis man selv vurderer å investere i anlegg. Erfaringer fra søknadsprosess, valg av leverandør og drift av anlegget vil enkelt kunne videreformidles. Det offentlige virkemiddelapparatet vil bruke portalen til slike henvisninger.

NB! Hvis ikke linken fungerer, gå under ”tegnforklaring” og kryss av for bioanlegg under skogbruk. En kan også skille på hvilke type brensel en vil vise i kartet under fanen for bioanlegg. For å se anleggene må du forstørre målestokken på kartutsnittet til minimum 1:500 000 (1 cm på kartet tilsvarer da 5 km i terrenget).
 

Resultater fra "Levende Matjord"

Økologisk foregangsfylkeprosjekt "Levende Matjord" har sammen med Bioforsk økologisk publisert en rekke faktaark om det levende livet i matjorda vår. De fleste faktaarkene er korte informasjonsbeskrivelser, men det er også noen publikasjoner om bruken av blant annet lysmikroskop, hvordan lage en aerob kompostkultur og praktisk testing av jordstruktur.

Gjennom det økologiske foregangsfylkeprosjektet "Levende Matjord" har våre samarbeidspartnere gjort betydelige framskritt. Lindum AS som er en stor avfallsaktør i Østlandsregionen har hatt en sterk faglig utvikling på hvordan lage god kompost og hvordan analysere den. Det viste seg tidlig i prosjektet at prosessene ikke var optimale slik de var. Nå har de gjennomført flere forsøk med lovende resultater. Mikrobiologien har blitt undersøkt av egne fagfolk, som har lært seg mye nytt, og av Vital Analyse. Den gode effekten riktig fremstilt kompost kan ha på avling og sykdomsutvikling akkumuleres nå også internasjonalt.

VitalAnalyse har som et resultat av prosjektet utviklet seg til å bli det eneste biologiske jordanalyselaboratoriet i Norden, og har etablert et mobilt laboratorium som kan flyttes til oppdragsstedet. Dette er viktig for å kunne drive direkte veiledning overfor produsenter og for at prøvene skal være så ferske som mulig når de blir analysert.

Vi tror at den kunnskapen og erfaringen som bygges opp i dette prosjektet er en av flere suksessfaktorer for å øke matproduksjonen i Norge.

VitalAnalyses mobile laboratorium.

VitalAnalyses mobile laboratorium. (Foto: Øystein Haugerud.)

 

4H Landsleir i Buskerud i 2012

Logoen til 4H landsleiren i Buskerud i 2012.

I år er det 4H Buskerud sin tur til å arrangere 4H Landsleir. Dette skal skje i Rollag, nærmere bestemt på Idrettsskolen i Rollag 21. - 28. juli 2012. Landsleiren til 4H er organisasjonens største arrangement og en viktig "reklameplakat".

Målet for hovedkomitéen er å fordoble folketallet i Rollag i løpet av denne uka. Det betyr at 4H satser på rundt 1380 deltakere. 4H’ere fra hele landet fra 14 år og oppover kan delta. Foreløpig er det påmeldt rundt 600 deltakere, og rundt 100 av dem er fra Buskerud.

I løpet av leiren skal deltakerne få være med på ulike fagaktiviteter. Her kan de velge mellom 34 ulike kurs i alt fra magedans til landbruksmekking og toving til motorsag. I tillegg kommer turdagen der de kan velge mellom fire ulike turer rundt om i fylket.

I løpet av uka vil det også bli konkurrert i både tautrekking og volleyball, og det blir talentiade for de som har noe de ønsker å vise fram fra scenen. Hver kveld vil det være underholdning og flere ulike artister er ventet.

Ønsker du å vite mer om landsleiren, kan du gå inn på leirens hjemmeside eller kontakte 4H-kontoret i Buskerud på e-post: marte.tovsrud@4h.no eller marie.stenstadvold@4h.no eller på mobil 410 02 241.
 

Buskerud–sau slippes til fjells i nytt område, Flæfjelldrifta

Buskerud Bondelag har gjennomført et prosjekt for å styrke saueholdet i Buskerud. Bakgrunnen var en dramatisk nedgang i antall sau i fylket. Prosjektet fikk navnet ”40 000 på 4”, som symboliserte at man ønsket å stoppe nedgangen og legge grunnlag for å øke antall sauer til 40 000 i løpet av prosjektperioden på 4 år. Prosjektet er et samarbeid mellom Buskerud Bondelag, Buskerud sau og geit, Buskerud fylkeskommune og Fylkesmannen i Buskerud. Prosjektet har vært finansiert bl.a. med Bygdeutviklingsmidler.

Når prosjektperioden nå er ute, kan man konstatere at nedgangen i antall sauer i Buskerud er stoppet opp. De siste to år har antall produksjonsdyr igjen økt, og det har også vært en liten økning i antall enheter som driver med sau. Det har vært gjennomført ange aktiviteter med stor oppslutning, bl.a. miljødager med fokus på driftsbygninger, temadager om utmarks- og innmarksbeiter, gjerdehold osv.

Det ble tidlig klart at mange produsenter var opptatt av å få tilgang til alternative beiter, bl.a pga høy tap til rovvilt i skogsområder. Derfor ble det foretatt en kartlegging av alternative sommerbeiter til fjells. Det har vært gjort en stor innsats både fra grunneiere, kommunale landbrukskontorer og andre ressurspersoner for å finne fram til beiteområder hvor det er ledig beite, og dette har resultert i etablering av Flæfjelldrifta, som er i Ål og Hemsedal. Det er etablert avtaler med de aktuelle grunneierne, og drifta er organisert som et enkeltmannsforetak. Til sommeren slippes ca 2000 sauer fra 12 besetninger på sommerbeite i området, dette er besetninger som har hatt store tap til rovvilt. Enkeltmannsforetaket er ansvarlig for gjeting,  tilsyn, saltplasser og andre tiltak i beitesesongen, og skal organisere slipping og sanking av dyra. Det er inngått avtaler med de enkelte dyreeiere. Det blir en spennende sesong både for beitebrukerne som skal slippe dyra til fjells, og for gjeteren som skal passe på dyra på fjellbeitet! Men først er det lamming…..

Sauer på sommerbeite til fjells.

Sauer på sommerbeite til fjells. (Foto: Eldor Bjerke)


Fylkesmannen forsterker kontrollen av miljøplaner i fylket

Alle foretak som søker om produksjonstilskudd må ha miljøplan. Dette har vært et krav i flere år. Miljøplan skal bidra til en mer miljøvennlig jordbruksproduksjon og til at positive miljøeffekter av jordbruksdrift kan holdes ved like eller økes. Planen skal også medvirke til økt verdiskaping med utgangspunkt i jordbrukets positive miljøeffekter, samt synliggjøre miljøinnsatsen i jordbruket.

Miljøplanen består av flere elementer. Kart over alle arealene som foretaket disponerer er en viktig del av planen. Alle forhold av miljømessig betydning skal være kartfestet og beskrevet. Gjødslingsplan, sprøytejournal, sjekkliste, tiltaksplan og dokumentasjon på gjennomføring av tiltaket er andre elementer i planen. For tiltak som skal fremme særskilte miljøformål, er det i tillegg krav om miljøplan trinn 2. Her beskrives målsettinga for foretakets miljøinnsats, planen for de aktuelle tiltakene og dokumentasjonen på gjennomføringa av dem.

Miljøplanen blir kontrollert av kommunene ved stikkprøvekontrollene som utføres i forbindelse med søknader om produksjonstilskudd i jordbruket og regionale miljøtilskudd. Disse kontrollene har avdekket at det er behov for å ha kontinuerlig fokus på miljøplan. Oppfølging av vanndirektivet krever også fornyet innsats med hensyn til miljøplan. Fylkesmannen i Buskerud vil derfor som ett av flere tiltak forsterke kontrollinnsatsen. Et nærmere angitt antall foretak vil i løpet av sommeren 2012 bli tilskrevet og bedt om å sende inn miljøplanen til Fylkesmannen for gjennomsyn.

Har du behov for hjelp til å utarbeide miljøplan kan du ta kontakt med Norsk landbruksrådgivning Østafjells.

Kulturlandskap på Gol

Kulturlandskap på Gol (Foto: Fylkesmannen i Buskerud.)