Historisk arkiv

Fylkesnytt fra Buskerud 2/2009

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Fylkesnytt: Fylkesmannen i Buskerud er ute med et nytt nummer av fylkesnytt. Denne utgaven forteller blant annet om et prosjekt på næringsutvikling knyttet til hest. ”Best på hest” er et regionalt næringsutviklingsprosjekt for fire kommuner i Drammensregionen.

Fylkesnytt: Fylkesmannen i Buskerud er ute med et nytt nummer av fylkesnytt. Denne utgaven forteller blant annet om et prosjekt på næringsutvikling knyttet til hest. ”Best på hest” er et regionalt næringsutviklingsprosjekt for fire kommuner i Drammensregionen.

Samordnet nettsatsing
Fylkesmannens landbruksavdelinger og Landbruks- og matdepartementet har inngått samarbeid om en felles nyhetstjeneste på nett. Tiltaket er et ledd i arbeidet med å videreutvikle og samordne nettsatsingen mellom Landbruks- og matdepartementet og fylkesmennene. Hvert fylke vil komme ut med et nettbasert nyhetsbrev i halvåret.

__________________________________

Om Fylkesmannen
Fylkesmannen er Kongens og regjeringens representant i fylket og skal arbeide for at Stortingets og regjeringens vedtak, mål og retningslinjer blir fulgt opp. På vegne av flere departementer utfører fylkesmannen en rekke forvaltningsoppgaver i forhold til kommuner og enkeltpersoner, og er klagemyndighet og tilsynsmyndighet.

Økologisk foregangsfylke

Buskerud har fått status som økologisk foregangsfylke innen områdene jordkunnskap, jordkultur og biorest. Fylkesmannen er tildelt 1,2 millioner kroner til dette formålet i 2010. Opparbeidet kompetanse fra tidligere prosjekter skal benyttes til å løfte både den teoretiske og praktiske kompetansen hos økologiske bønder i forhold til jordstruktur, ugrasrenhold og næringsforsyning. Prosjektet antas å kunne få stor overføringsverdi også til konvensjonelt landbruk. Gjennom praktiske utprøvinger hos bønder rundt om i fylket, skal det settes fokus på at god jordkultur er grunnlaget for å lykkes med økologisk planteproduksjon.

Prosjektet er et samarbeid mellom Fylkesmannen, Lindum Ressurs og Gjenvinning AS, Vital analyse og Bioforsk Økologisk. Andre viktige samarbeidspartnere er forsøksringene i fylket og Buskerud landbruksselskap. Erfaringene prosjektet gir skal formidles til både bønder og veiledningsapparat over hele landet. Høsten 2010 er det planlagt kurs med gjesteprofessor fra USA som har arbeidet med dette fagfeltet i en årrekke. I Buskerud er det nå 257 bønder som driver økologisk landbruksproduksjon. Dette utgjør drøyt 10 prosent av alle som mottar produksjonstilskudd i fylket.

Jordstruktur. Foto: Øystein Haugerud.
Jordstruktur. Foto: Øystein Haugerud.
 

"Best på hest" - regionalt næringsutviklingsprosjekt i Drammensregionen

Kommunene Drammen, Lier, Røyken og Hurum har gjennomført et forprosjekt som har sett på mulighetene for næringsutvikling knyttet til hest.

Landbrukskontoret for de fire kommunene fikk tildelt oppdraget av kommunestyret i Lier. Bakgrunnen var ønske om å utvikle hest som næring som følge av landbrukets utvikling i området. Her som ellers i landet blir matproduksjonen stadig mer konsentrert på færre og større landbruksforetak. Alternative næringsveier er derfor nødvendig for å opprettholde landbruksvirksomheten på urasjonelle enheter eller på gårder hvor tradisjonell produksjon ikke lenger gir tilstrekkelig næringsgrunnlag.

Hestehold er en slik alternativ næringsvei i betydelig omfang. I tillegg til verdiskapingen har hesteholdet positive effekter i forhold til å vedlikeholde kulturlandskapet, opprettholde gårdsbruk, vedlikeholde eldre driftsbygninger og øke markedet for grasproduksjon som er positivt i forhold til erosjon og avrenning. Hest gir i tillegg muligheter for positive aktiviteter og opplevelse for mange mennesker.

 

   

 

Hest. Foto: Pål Morten Skollerud
Foto: Pål Morten Skollerud

Dersom kommunestyrene i de åtte kommunene i Drammensregionen (Øvre Eiker, Nedre Eiker, Sande og Svelvik i tillegg til de fire ovennevnte), vedtar at de vil delta i et fellesprosjekt om næringsutvikling på hest for hele regionen, skal hovedprosjektet organiseres og drives i regi av Rådet for Drammensregionen. Temaer som skal belyses nærmere i hovedprosjektet er:

  • gjødselhåndtering
  • næringsutvikling
  • turridning - konfliktløsning
  • beite i forhold til kulturlandskapet
  • hest og helse 

Kola-Viken II

Fylkesmennene i Telemark, Østfold, Oslo og Akershus, Buskerud og Vestfold utgjør "Nettverk Viken". Vi har i årene 2005-2007 gjennomført "Program for kompetanseutvikling for landbruksforvaltningen" for kommuner og regioner. Opplegget er et resultat av dialog og samarbeid mellom kommuner, fylkesmenn og Landbruks- og matdepartementet (LMD).

Målet er å stimulere til robust og effektiv forvaltning ved å gi ny kunnskap, nytt verktøy, nye nettverk og ny inspirasjon og entusiasme. Vi vil bidra til å definere roller, metoder og prosesser som er viktige forutsetninger for gjennomføring av oppgavene i den kommunale forvaltningen.

KOLA-VIKEN II har en ny fagsamling "Samfunn, næring og arealforvaltning" som holdes i Larvik 20. - 22. oktober 2009. Målgruppen for kurset er saksbehandlere innen kommunal og regional landbruksforvalting, plan, miljø og byggesak.

Kurset vil bidra til å heve kompetansen hos deltakerne ved å gi:

  • Innsikt i problemstillinger i forholdet mellom individ, samfunn, næringsinteresser og arealbruk 
  • Kunnskap om ny plan- og bygningslov og endringer i landbrukslovene som påvirker arealbruk
  • Kjennskap til kunnskapsbaser og hvordan disse kan komme til nytte i saksbehandling og arealbrukssaker

Utsiktsrydding langs veiene i Buskerud

Utsiktsrydding langs veiene i Buskerud er nå i full gang. Utover høsten vil stadig flere gjengrodde utsiktspunkter, veistrekninger og rasteplasser åpnes opp for trafikantene.

Utsiktsryddingen i Buskerud er organisert gjennom hovedprosjektet "Skilting og tilrettelegging langs veiene i Buskerud" som ledes av Buskerud fylkeskommune. Prosjektet er et pilotprosjekt i Buskerud for å videreutvikle rutiner og metodikk for utsiktsrydding langs veier. Tre delprosjekter i Numedal, Hallingdal og Hurum er nå i gang eller i oppstartsfasen. I Numedal er ryddingen av 34 strekninger langs riksvei 40 allerede halvveis, og i Hallingdal starter arbeidet i månedsskiftet oktober/november.

Erfaringene som nå gjøres i Numedal og Hallingdal vil komme andre utsiktsryddingsprosjekter i fylket til gode. Det er lagt ned mye jobb i å få på plass rutiner i forhold til grunneieravtaler, trafikksikkerhet, miljø, skjøtsel og etterskjøtsel.

Fylkesmannen i Buskerud er også tildelt 1,15 millioner kroner til utsiktsryddingsprosjekter i fylket som en del av Regjeringens ekstraordinære tiltakspakke til landbruket. Med disse midlene kan ryddingen i Numedal og Hallingdal utvides. I tillegg starter det prosjekter i Kongsberg, Sigdal og Krødsherad i løpet av høsten.

Denne gjengrodde rasteplassen sør i Flesberg kommune vil i løpet av noen uker bli åpnet mot Numedalslågen. Trafikantene kan da stoppe og nyte utsikten til elva gjennom en skjøttet skogbestand av hvitstammede bjørker, store furutrær og høstgule rognetrær. Foto: Terje Sandvik.
Denne gjengrodde rasteplassen sør i Flesberg kommune vil i løpet av noen uker bli åpnet mot Numedalslågen. Trafikantene kan da stoppe og nyte utsikten til elva gjennom en skjøttet skogbestand av hvitstammede bjørker, store furutrær og høstgule rognetrær. Foto: Terje Sandvik.
 

Norsk Fjellmatsenter

Hallingkost BA oppretta 18. desember 2008 Norsk Fjellmatsenter SA for å lyfte fram fjellmat i eit nasjonalt perspektiv. Norsk Fjellmatsenter vil gå i førarsetet for ei sterkare samordna innsats med fokus på nyskaping slik at Norge skal auke verdiskapinga knytt til fjellmat og fjellmatoppleving.

Kvifor Norsk Fjellmatsenter?
Reiseliv og landbruk er dei to viktigaste næringane i fjell-Norge. Landbruket leverer produkt, tenester, opplevingar og kulturlandskap som reiselivsgjestene etterspør. Reiselivsbedriftene marknadsfører og sel ”fjellbondeprodukt” til sine gjester. Norsk Fjellmatsenter vil vere støttespelar for alle gode fjellmatkrefter og skal vere møteplassen og koordinatoren for fjellmataktørar innan forsking, nyskaping, produksjon, informasjon, opplæring og formidling. Gjennom samarbeid og erfaringsoverføring vil Norsk Fjellmatsenter styrke alle regionar og alle aktørar som arbeider med fjellmat og fjellmatoppleving.

Målet er å etablere Norsk Fjellmatsenter som ein stiftelse med nasjonale og regionale eigarar innan utgangen av 2009. Norsk Fjellmatsenter vil signalisere nøytralitet og skal vere uavhengig.

Lokalisering i eit fjellmatmiljø
Norsk Fjellmatsenter blir etablert på Geilo, sentralt plassert i ein av landets største reiselivsregionar der også landbruksnæringa står sterkt.

Hallingtapas. Foto: Marius Rua      Hallingtapas. Foto: Marius Rua  
Hallingtapas. Foto: Marius Rua.

Norsk Fjellmatsenter vil ta ei nasjonal rolle for å styrke Norge som fjellmatprodusent!