Historisk arkiv

Fylkesnytt fra Buskerud 3/2011

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Fylkesmannen i Buskerud er ute med et nytt nummer av Fylkesnytt, blant annet en artikkel om Buskerud som er økologisk foregangsfylke innen jordkunnskap og jordkultur - "Levende Matjord".

Samordnet nettsatsing
Fylkesmannens landbruksavdelinger og Landbruks- og matdepartementet har inngått samarbeid om en felles nyhetstjeneste på nett. Tiltaket er et ledd i arbeidet med å videreutvikle og samordne nettsatsingen mellom Landbruks- og matdepartementet og fylkesmennene. Hvert fylke vil komme ut med et nettbasert nyhetsbrev i halvåret.

__________________________________

Om Fylkesmannen
Fylkesmannen er Kongens og regjeringens representant i fylket og skal arbeide for at Stortingets og regjeringens vedtak, mål og retningslinjer blir fulgt opp. På vegne av flere departementer utfører fylkesmannen en rekke forvaltningsoppgaver i forhold til kommuner og enkeltpersoner, og er klagemyndighet og tilsynsmyndighet.  

"Levende Matjord"

Buskerud er økologisk foregangsfylke innen jordkunnskap og jordkultur. ”Levende matjord” har bidratt til at det er igangsatt flere prosjekter med fokus på livet i jorda og tilbakeføring og styrking av det biologiske mangfoldet. Kompostprosjekter i Sigdal og Skien kommuner er gode eksempler på dette. I Sigdal har tre bønder startet utprøving av kompostering av blant annet storfe- og sauetalle for bruk på konvensjonelle og økologiske arealer. I tillegg jobber de med å utvikle en aerob kompostkultur for å kunne tilbakeføre det biologiske mangfoldet til jorda. I Skien kommune har en bonde og et avfallsselskap i samarbeid med kommunen startet prøvekompostering av ulike typer organisk avfall.

Laboratoriet VitalAnalyse har på kort tid videreutviklet metodene for biologiske jordanalyser og planlegger nå et mobilt laboratorium. Lindum AS, som er et selskap for avfallsbehandling, har både bidratt og ”adoptert” mye av den praktiske kunnskapen som er generert gjennom prosjektet. De har fokus på det biologiske mangfoldet i komposten og hvordan dette kan brukes i kompostering i stor skala. Med bakgrunn i mye ny kunnskap utarbeider Bioforsk Økologisk egne temaark om:  

  • Kompostering
  • Jordbakterier
  • Spretthaler
  • Karbonoppbygging i jord

Disse vil om kort tid bli lagt ut på nettsiden for økologisk landbruk, www.agropub.no, under tema ”jord og jordbiologi”.

”Levende Matjord” arrangerer seminar 29. og 30. november i Statens Hus i Drammen. Fagpersoner vil presentere kunnskap og erfaringer prosjektet har gitt så langt. Se hjemmesiden til Fylkesmannen i Buskerud for mer informasjon og påmelding.

Utsprøyting av aerob kompostkultur

Utsprøyting av aerob kompostkultur (Foto: Fylkesmannen i Buskerud)
 

Så flisa fyker langs skogsbilveiene

I Buskerud pågår det nå et treårig prosjekt med fokus på veiteknisk kompetanse og opprusting og vedlikehold av skogsbilveinettet i fylket. Antall yrkesaktive med spesialkompetanse innen planlegging av skogsbilveier er dramatisk redusert de siste 25 årene. Det er flere årsaker til dette, men mangel på vilje til å investere i skogbrukets infrastruktur, kombinert med reduserte utdanningstilbud, ses som de viktigste.

Prosjektet er finansiert av BU-midler, overordnede veiplanleggingsmidler og fylkesinntrukne rentemidler. Arbeidsgiveransvaret for prosjektstillingen ligger hos Viken Skog. Fylkesmannen stimulerer også indirekte prosjektet ved å tilgodese veianlegg som benytter planleggerkompetanse, med 2 prosent høyere tilskuddssats.

Ett av målene for prosjektet er å etablere en stilling som fagkyndig planlegger av skogsbilveier i fylket. Og ett av satsningsområdene er vedlikehold av skogsbilveinettet. Høsting (klipping/hogst) av bioenergivirke fra veikanter anses som et viktig vedlikeholdstiltak. Med dagens tilskudd til energiflis for rydding langs veikanter, er dette et gunstig alternativ til tyngre vedlikehold av forsømte skogbilveier.

I løpet av ett snaut driftsår har prosjektet vært engasjert i over 50 skogsbilveier. Det er krattknust 62 km og høstet over 5 500 lm3 flisvirke til bioenergiformål langs totalt 24 km skogsbilveier. –Rykte om aktivitet går som ild i tørr energiflis, sier prosjektleder Fredrik Løvenskiold. – Vi erfarer at aktivitet på et veianlegg ofte genererer befaring og tiltak på flere andre i nærheten. Løvenskiold deltar også med faginnlegg om skogsbilvei og vedlikehold på lokale skogarrangement rundt om i fylket.

Før, under og etter kanthogst

Før, under og etter kanthogst (Foto: Fredrik C. Løvenskiold)
  

"Mat med sjel" - kortreist mat i Drammensregionen

Landbrukskontoret i Lier, Drammen Røyken og Hurum sto som arrangør av fagseminaret "Mat med sjel". Arrangementet var første tiltak i landbrukskontorets satsing innen kortreist- og lokalprodusert mat. Hovedmålet med prosjektet er å øke omfanget av lokalprodusert mat i nedre Buskerud. For å nå dette målet er det viktig å skape et godt fagmiljø med fokus på samarbeid om markedsføring, faglig utvikling, inspirasjon og salg.

Foredragene spant fra suksesshistorier fra lokalmatprodusenter til leder i Hallingkost BA, som fortalte om hvordan Hallingkost har utviklet seg fra oppstarten i 1994. Førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen, Thor Øivind Jensen, holdt et engasjerende foredrag om ”Forbrukeratferd ved kjøp av mat” og Bondens Marked fortalte om en spennende utvikling. Det ble også informert om organisasjonen Hanen og aktuelle støtteordninger i Innovasjon Norge.

Nå vil prosjekteierne jobbe videre med nettverksaktiviteter og kartlegging av interesserte produsenter, videreforedlere og andre matinteresserte. Videre vil det bli arrangert minimesser for å etablere et nettverk for lokalprodusert mat i Drammensområdet.

Fylkesmannen i Buskerud har støttet prosjektet med Bygdeutviklingsmidler. Vi har savnet et nettverk for lokalmatprodusenter i nedre del av Buskerud/Drammensregionen. Vi erfarer at nettverk er veien å gå for produsenter som ønsker økt salg og økte inntekter, og for å markedsføre lokal- og småskalaprodusert mat. Nasjonalt er det stort fokus på nettverksbygging, og det nye Lokalmatprogrammet til Innovasjon Norge har mobilisering til nettverksbygging som en av sine satsingsområder. Dette tiltaket er helt i tråd med nasjonale og regionale ønsker og føringer!

    Mat med sjel logo

 

Slipp oss til – ungdom inn i landbruket i Buskerud

"Slipp oss til – ungdom inn i landbruket" er et landsdekkende samarbeidsprosjekt mellom Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Norges Bygdeungdomslag og Natur og Ungdom. Buskerud Bonde- og Småbrukarlag har tatt initiativ til et fylkesprosjekt med samme tittelen og er nå i gang med et forprosjekt.

I 12 av Buskeruds 21 kommuner har det de siste årene vært drevet et prosjekt som heter "Lys i alle glas". Det har jobbet for at fraflytta gårdsbruk får fast bosetting og at innflyttere får arbeid i regionen. Lys i alle glas avsluttes i løpet av 2011. "Slipp oss til" i Buskerud vil konsentrere seg om de resterende kommunene, men også følge opp de 12 kommunene som allerede har jobbet mye med problemstillingene rundt ubebodde landbrukseiendommer. Forprosjektet ”Slipp oss til” i Buskerud skal utarbeide en prosjektplan for et hovedprosjekt i Buskerud, søke om midler til gjennomføring, og opprette kontakt med kommunene og andre samarbeidsparter i Buskerud.

      Slipp oss til

Slipp oss til (Foto: Ole Magnus Drægni)

Fylkesmannen i Buskerud støtter forprosjektet økonomisk med BU-midler.
  

Hvordan styrke melke- og storfeproduksjon?

Buskerud er et lite melkefylke med bare 2 prosent av landets melkeproduksjon beregnet i kvotestørrelse. Storfeholdet er allikevel den største husdyrproduksjonen i fylket regnet etter førstehåndsverdi. Gjennomsnittsbesetningen for melkeku har økt med ca 60 prosent de siste ti årene, men antall foretak med melkeku er om lag halvert i den samme perioden. Ved søknad om produksjonstilskudd i august i år, var det i underkant av 5000 melkekuer igjen fordelt på kun 245 bruk. Syv av fylkets 21 kommuner har ingen eller under 35 melkekuer igjen. Melkebørsen har vist at det er minimal interesse for kjøp av privat melkekvote blant produsentene i Buskerud. Det har heller ikke vært interesse for kjøp av melkekvote til nyetablering.

Med bakgrunn i dette har Buskerud bondelag tatt initiativ til et fireårig prosjekt for å styrke melke- og kjøttproduksjonen i fylket. Prosjektet er finansiert av BU-midler fra Innovasjon Norge og Fylkesmannen. I sommer ble det gjennomført en brukerundersøkelse blant de som søkte produksjonstilskudd for storfe og/eller melkegeiter per 1. januar 2011 i Buskerud. Målet var å finne ut hvor ”skoen trykker” og ut fra dette finne hvilke tiltak som bør gjennomføres for å styrke melke- og storfeproduksjonen i fylket. Responsen var generelt god, men høyest blant de største produsentene. Rangert som de tre viktigste faktorene for å fortsette med melke- og eller kjøttproduksjon er:

  1. Bedre økonomi og rammevilkår
  2. At neste generasjon viser interesse for å overta
  3. Mer ferie og fritid

En oppsummering av svarene viser at bøndene i Buskerud ønsker å fortsette som bønder, men sliter med å realisere dette på grunn av svak økonomi. En stor del av bygningsmassen trenger renovering innen fem år. Ca 25 % av de som må fornye i løpet av disse årene, ønsker å avvikle drifta i stedet for å fornye driftsbygningen. Det er i hovedsak de små besetningene som ikke har fornyet driftsbygningene sine. Produsenter med løsdriftsfjøs har en lengre tidshorisont for drift enn hva de med båsfjøs har. Det vil si at drifta på små båsfjøs (inntil 100 tonn mjølkekvote) står i fare for å bli borte. Ammekuprodusentene er mer positive enn melkebøndene til å bygge nye driftsbygninger.

Prosjektet vil våren 2012 følge opp med rådgivning overfor grupper og enkeltprodusenter. Rådgivningen vil ha fokuset på den delen av økonomien som bonden selv kan påvirke.

Kalver på fjellbeite i Buskerud

Kalver på fjellbeite i Buskerud (Foto: Pål Morten Skollerud)
 

Fylkesmesterskapet for Vg2 kokk og servitør 2011/2012

Vinneren i Buskerud i år ble Åssiden videregående skole, ved Silje Marie Jensen, Hans Elias Karlsen Elmung, Patrycja Tylewska og reserve Kenneth Karlsen.

I samarbeid med de videregående skolene i Buskerud, studieretning Vg2 kokk- og servitørfag, arrangerte Fylkesmannen i Buskerud fylkesuttak til Østlandsmesterskapet. I Østlandsmesterskapet, som skal holdes på Inspiria vitensenter i Sarpsborg 18. januar 2012, vil vinnerlaget fra Buskerud konkurrere med lag fra Telemark, Vestfold, Buskerud, Oslo og Akershus, Østfold, Hedmark og Oppland.

Valget av meny skulle gjenspeile lokal matkultur og råvarer fra Buskerud. Videre skulle oppgaven inneholde minimum én økologisk vare. Årets oppgave var å lage søndagsmiddag med suppe til forrett. Fylkesuttaket ble avholdt på Åssiden videregående skole (vgs). Det deltok lag fra Hønefoss, Kongsberg, Rosthaug og Åssiden vgs. Fagdommere var kjøkkensjef på Grand Hotell Kongsberg, Christian Emmertz, og lærer ved Bjørnholt ungdomsskole Oslo, Adele Hansen. Meddommer var fylkesagronom ved landbruksavdelingen hos Fylkesmannen i Buskerud, Øystein Haugerud.

Alle lagene holdt høy standard og det var ikke enkelt å peke ut en vinner. Etter en grundig vurdering gikk Åssiden vgs. av med seieren. Hønefoss vgs. kom tett etter på en andre plass. Rosthaug vgs. og Kongsberg vgs. fikk delt tredje plass. Kjempeflotte elever som gjorde en innsats utover det man kunne forvente så tidlig i utdannelsen!

Det er ”Matviken”, som består av matkontaktene i fylkene rundt Oslofjorden; Østfold, Oslo og Akershus, Buskerud, Vestfold og Telemark og i tillegg Hedmark og Oppland, som har dratt i gang denne konkurransen. Målet er å øke bevisstheten rundt bruk av lokalproduserte råvarer og økologiske varer blant elevene ved videregående skoler! Det er femte året denne type mesterskap gjennomføres.

Vinnerne av Fylkesmesterskapet for Vg2 kokk- og servitørfag 2011/2012

Vinnerne av Fylkesmesterskapet for Vg2 kokk- og servitørfag 2011/2012 (Foto: Sølvi Dagrunn Haugen)