Historisk arkiv

Fylkesnytt fra Buskerud 2007

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

14.11.2007

Fylkesnytt: Landbruksavdelingen i Buskerud er ute med ny utgave av Fylkesnytt. Dette nummeret inneholder bla artikler om digitale kommuneplaner i fylket, fokus på klimaendringer, nye virkemidler for å ivareta jordvern og kulturlandskap, og sentral satsing på økoløft i kommunene.

Fylkesnytt: Landbruksavdelingen i Buskerud er ute med ny utgave av Fylkesnytt. Dette nummeret inneholder bla artikler om digitale kommuneplaner i fylket, fokus på klimaendringer, nye virkemidler for å ivareta jordvern og kulturlandskap, og sentral satsing på økoløft i kommunene. 

Samordnet nettsatsing
Fylkesmannens landbruksavdelinger og Landbruks- og matdepartementet har lansert en felles nyhetstjeneste på nett. Tiltaket er et ledd i arbeidet med å videreutvikle og samordne nettsatsingen mellom Landbruks- og matdepartementet og fylkesmennene. Hvert fylke vil komme ut med et nettbasert nyhetsbrev i halvåret.

__________________________________ 

Lierelva - satsing på vann
Lier kommune og samarbeidspartnere har i flere år arbeidet med utfordringer knyttet til Lierelva. Nå er arbeidet konsentrert gjennom Vanndirektivet og Liervassdraget som Vannområde. De største tiltaksområdene er erosjon, kvikkleire, avløpsproblemer, gamle søppelfyllinger, drikkevannsuttak, vanningsvannuttak, vannkraftanlegg og minstevannføring. Overvåkingen er omfattende.

Vassdraget har stort biologisk mangfold, men også uønsket spredning av alvorlige forurensende arter som lakseparasitten Gyrodactylus salaris og planten kjempespringfrø. Vassdraget er av stor betydning for friluftslivet og bør derfor gjøres mer tilgjengelig. Siste tømmerfløting i Lierelva var i 1963. Det kan være kulturminner i vassdraget som bør ivaretas gjennom tiltak.

Nina Alstad Rukke, Eurofins og Lier kommune er ansvarlige for arbeidet med karakteriseringen av Lierelva. Arbeidet startet i startet i 2006, og Fylkesmannen i Buskerud deltar i arbeidet sammen med NVE-sør og Buskerud fylkeskommune. Kontaktutvalget i Lierelva har fulgt opp elva i mange år. Dette er et godt eksempel på samarbeid mellom ulike aktører og hvor også landbruket har sin viktige plass. 


Lierelva. Foto: P.M. Skollerud
Lierelva. Foto: P.M. Skollerud

Digitale kommuneplaner i Buskerud
I Buskerud er det stor interesse for å kunne se på digitale kommuneplaner på internett. Dette forutsetter at oppdaterte, vedtatte plankart med bestemmelser er tilgjengelige. En viktig forutsetning er allerede oppfylt da nesten alle arealkart på kommuneplannivå allerede er laget digitalt (på vektorform) i Buskerud.

Prosjektet har følgende mål:

  • Gjennomføre et fylkesdekkende prosjekt som skal sørge for at det blir etablert digital arealdel av kommuneplanene som følger standarden (SOSI) i hele Buskerud. Kommuneplanene skal publiseres for saksbehandlere og publikum på nett.
  • Kommunene skal tilegne seg kompetanse til å utarbeide og vedlikeholde planer på digital form etter gjeldene standard selv eller i samarbeide med andre kommuner. 

Prosjektet har pågått i vel et år. Hovedfokus så langt har vært å komme i dialog med kommunene for å få en oversikt over hvordan kommuneplanarbeidet foregår. Eventuelle problemer som avdekkes, kan løses i fellesskap eller med hjelp fra andre kommuner. De digitale arealplankartene kvalitetskontrolleres, og feil eller mangler i henhold til standarden påpekes. Det er avholdt flere praktiske kurs i digital framstilling av kommuneplan/ kommunedelplan. Det planlegges også en temadag om konsekvensvurdering i kommunal arealplanlegging.

Målet er å kunne studere arealplanene parallelt i en felles kartløsning på nett for hele fylket. Som tillegg vil det kun kreves en tegnforklaring og tilhørende saksdokumenter. Røyken og Sigdal er Buskeruds første kommuner som er ute på geoNorge-portalen med sine arealplankart (kommuneplan). Det vil fortsatt ta noe tid før Buskeruds 21 kommuner er samlet der. Det er fremdeles utfordringer knyttet til korrekt gjengivelse av farger og raster på internett, og koblinger mellom kart og tilhørende informasjon. 

Kommuneplanen i Røyken slik den er presentert i portalen til geoNorge.
Kommuneplanen i Røyken slik den er presentert i portalen til geoNorge.

Fokus på klimaendringer
Fylkesmannen har arrangert kommunesamling innen fagfeltet landbruk og næringsutvikling. Kommunesamlingen hadde denne gangen ”Landbruk og klimautfordringer” som hovedtema, og programmet belyste temaet fra ulike sider: Hvordan påvirker landbruket klimaet? Hvordan påvirker klimaendringene landbruket? Hva kan landbruket gjøre for å møte klimautfordringene? 

I likhet med alle andre sektorer, er klimautfordringene noe som også landbruket må ta på alvor. Utslipp av klimagasser fra landbruket utgjør drøye ni prosent av totalutslippet, og det meste stammer fra produksjon av mat. Klimagassene er her hovedsakelig karbondioksid, metan og lystgass. Konsekvensene klimaendringene kan få for landbruket er mange. Flommen som i sommer rammet landbruket i Buskerud hardt, kan kanskje gi oss en pekepinn på noe av det klimaendringer kan innebære. Klimautviklingen krever derfor et økt fokus på flom og erosjon i tiden fremover. 

Større problemer med skadedyr og sykdommer, samtidig med økt temperatur, lengre vekstsesong og mulighetene for å dyrke flere vekster, er konsekvenser som gir landbruket både muligheter og utfordringer. Klimatiltak i landbruket bør fokusere på å redusere utslipp fra egen virksomhet. Landbruket har videre et stort potensial i å redusere innholdet av karbondioksid i atmosfæren gjennom binding av karbon i jord og biomasse og produksjon av bioenergi som kan erstatte fossilt brensel.

Kålplanter under flommen i Lier, juli 2007. Foto: Ø. Haugerud
Kålplanter under flommen i Lier, juli 2007. Foto: Ø. Haugerud

Nye virkemidler for å ivareta jordvern og kulturlandskap
Landbruks- og næringsavdelingen har arbeidet med jordvern og kulturlandskap i mange år. Som en oppfølging av den nasjonale satsingen på dette arbeidet, er vi nå i ferd med å sluttføre arbeidet med en DVD som skal illustrere dette på en god måte. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Landbruks- og matdepartementet, fylkeskommunen, fylkesmannen og Bondelaget.

Bakgrunnen for arbeidet er den nasjonale målsettingen om å halvere dagens omdisponeringstakt av de mest verdifulle jordressursene innen 2010 og målsettingen om at de viktigste kulturlandskapsområdene skal være gitt en forvaltningsplan innen 2010. For å synliggjøre dette viktige arbeidet, er det nødvendig å bygge opp en forståelse for hva som faktisk er i ferd med å skje med disse arealene i form av gjengroing på den ene siden, og aktiv nedbygging til andre formål på den andre siden. 

Landbruks- og næringsavdelingen vil med DVD-en vise at det som kan virke som en liten sak isolert sett, setter sitt preg på utviklingen av landskapet over tid når man får flere slike ”små” saker. Det er viktig at besluttende myndigheter, og særdeles politikere på kommunenivå, er klar over dette. Vi regner med at en areal-DVD med bilder og case fra kommunene i Buskerud vil gi gjenkjennelse og refleksjoner over dette, og forhåpentligvis gjøre det lettere å sette ”små” saker inn i en større historisk utvikling.

Areal-DVD-en ble lansert på fylkesmannens samling for kommunal landbruksforvaltning i starten av november og vil blant annet så bli brukt i møter med kommunepolitikeren i kommunene nå etter valget.

Kulturlandskapet i Aker Smørgrav i Øvre Eiker. Foto: Trond Grøtterud
Kulturlandskapet i Aker Smørgrav i Øvre Eiker. Foto: Trond Grøtterud.

Satsing på sauehold
Buskerud har verdifulle beiteområder med stor betydning for beitebruksinteressene. Det har i en femårs-periode vært betydelige nedgang i antall sauebruk og antall vinterfôra dyr i fylkets viktigste saue-kommuner. Statistikken viser også en tydelig nedgang i antall melkekyr. Fylkesmannens landbruks- og næringsavdeling ønsker å redusere denne nedgangen i beitende husdyr, og bidrar nå i flere prosjekter som setter dette på dagsorden.

Næringen selv, representert ved blant annet Buskerud Bondelag og Sau og geit, har tatt initiativ til et pilotprosjekt på sau for å prøve å styrke sauenæringa i fylket. Fylkesmannen i Buskerud og Innovasjon Norge er invitert til å diskutere utviklingen av saueholdet.

En av de største utfordringene for sauenæringen er økningen i antall rovdyrtapte dyr. Tall fra Organisert beitebruk i 2006, viser et gjennomsnittlig lammetap på nærmere 6,5 %. Det er viktig å finne langsiktige og forutsigbare løsninger, både for en fremtidsrettet beitenæring og for bevaring av fredet rovvilt i tråd med nasjonale mål, bl.a. gjennom arbeidet med de regionvise forvaltningsplanene for rovvilt og oppfølging av de regionale rovviltnemndenes arbeid. 

På bakgrunn av dette vedtok den regionale Rovviltnemnda å avsette midler til oppstart av et ”Kombinasjonsprosjekt”. Fylkesmannen i Buskerud sitter i styringsgruppa for prosjektet. Målet for prosjektet er å etablere ulike forskningsrelaterte prosjekter i samme område. Det har i årets beitesesong pågått et dødsvarsler-prosjekt i beitelaget Ørpen-Redalen i Krødsherad kommune i Buskerud. Fylkesmannen vil jobbe for å videreføre prosjektet med merking av gaupe i samme område og om mulig kombinere dette med direkte forebyggende tiltak som vokterhund eller rovdyrsikre gjerder. 

Beiting i Hemsedal. Foto: M. S. Hoen
Beiting i Hemsedal. Foto: M. S. Hoen

Økoløft i kommunene i Drammensregionen - sentral satsing
Kommunene i Drammensregionen har sendt inn søknad til Statens landbruksforvaltning for å bli med i regjeringens ”Økoløft i kommunene”. For Buskeruds vedkommende er det kommunene Hurum, Røyken, Lier, Drammen, Nedre Eiker og Øvre Eiker som er med. 

Særlig Nedre Eiker kommune har tatt tak i utfordringen og allerede satt i gang tiltak for å øke den økologiske bevisstheten og forbruket av økologiske produkter i kommunens virksomheter. Dette skjer i nært samarbeid med Fylkesmannen sin handlingsplan for økologisk produksjon og omsetning fram mot 2015, og vil være en viktig forutsetning for å kunne nå 15 prosent målet for økologisk produksjon og omsetning som regjeringen har satt. 

I tilknytning til ”Økoløft i kommunene” har Buskerud landbruksselskap og fylkesmannen i samarbeid med en rekke aktører både innenfor offentlig og privat sektor, utviklet et bredt økologisk prosjekt. Prosjektet har med hele verdikjeden fra primærproduksjon, foredling, distribusjon samt økologisk informasjon til alt fra barnehager og skoler til forbrukere i butikk. 

Dyktige kokkeelever ved Lier videregående skole. Foto: Øystein Haugerud
Dyktige kokkeelever ved Lier videregående skole lager økologiske gryteretter til medelever på ”Kokkens dag” 19. oktober i år. Foto: Øystein Haugerud