Historisk arkiv

Fylkesnytt fra Nord-Trøndelag 3/2012

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Fylkesmannen i Nord-Trøndelag er ute med et nytt nummer av Fylkesnytt, blant annet med en artikkel om Grønn forskning i Midt-Norge.

Fylkesmannen i Nord-Trøndelag er ute med et nytt nummer av Fylkesnytt, blant annet med en artikkel om Grønn forskning i Midt-Norge.

Samordnet nettsatsing
Fylkesmannens landbruksavdelinger og Landbruks- og matdepartementet har inngått samarbeid om en felles nyhetstjeneste på nett. Tiltaket er et ledd i arbeidet med å videreutvikle og samordne nettsatsingen mellom Landbruks- og matdepartementet og fylkesmennene. Hvert fylke vil komme ut med et nettbasert nyhetsbrev i halvåret.

__________________________________

Om Fylkesmannen
Fylkesmannen er Kongens og regjeringens representant i fylket og skal arbeide for at Stortingets og regjeringens vedtak, mål og retningslinjer blir fulgt opp. På vegne av flere departementer utfører fylkesmannen en rekke forvaltningsoppgaver i forhold til kommuner og enkeltpersoner, og er klagemyndighet og tilsynsmyndighet.   

Grønn forskning i Midt-Norge 

Grønn forskning i Midt-Norge er et prosjekt som skal bidra til mer forskning og mer brukerutvikling for å videreutvikle det Midt-Norske landbruket.

Midtnorsk Samarbeidsråd, en regional sammenslutning av landbrukssamvirke og faglagene, er oppdragsgiver for prosjektet Grønn forskning i Midt-Norge. Målet er å øke konkurransekraften til landbruket i Møre og Romsdal og Trøndelagsfylkene gjennom å bidra til mer forskning med økt bruker-medvirkning. Bakteppet er ei landbruksnæring som ønsker å ta flere initiativ til, og involvere seg mer aktivt i, forskning og utvikling (FoU). Anvendbare forskningsresultater som er så etterspurte at de tas i bruk, er viktige for å videreutvikle næringa.

     
Grønn forskning i Midt-Norge logo

Flere næringsaktører ser på veien fra konkrete utfordringer i hverdagen til anvendbare forskningsresultater, som lang. Ambisjonen til Grønn forskning i Midt-Norge er at veien ikke skal virke uoverkommelig og lang. Prosjektet spenner fra grunnleggende og langsiktig arbeid til målrettet utvikling av enkeltstående forskningsprosjekt. Prosjektet bidrar til at næringa selv, med spesiell fokus på primærlandbruket, konk­retiserer og synliggjør sitt behov for ny kunnskap som et utgangspunkt for ny forskning. Blant annet har en rekke arbeids­grupper med tillitsvalgte, gårdbrukere, skogeiere og ansatte i ulike bedrifter og landbrukets rådgivingstjeneste oppsum­mert konkrete tema hvor det etterspørres ny forskning eller bedre innsikt i kunnskapen som allerede finnes. Prosjektet legger til rette for økt samarbeid mellom næring, kunnskapsmiljø og offentlige aktører, bidrar til å sette forskning på dagsorden og øke viljen til forskning i land­bruksnæringa, og arbeider med politiske tema for å øke prioriteringen av forskning og landbruk. Basert på innspill fra næringsaktører, FoU-miljø og offentlige aktører, er prosjektet en pådriver og tilrettelegger for samar­beid for å utvikle konkrete og etterspurte forskningsprosjekt. Ambisjonene er høy faglig kvalitet, aktiv brukermedvirkning, prioritering av formidling av resultatene tilbake til brukerne - og naturligvis at prosjektene mottar nødvendig finansiering.

Arbeidet blir utført i nært samarbeid med kunnskapsmiljø, rådgivings- og nærings-aktører og offentlig sektor. Resultatene kommer derfor gjennom bidrag fra flere aktører mot felles mål:

  • økt samarbeid og styrkede nettverk innenfor landbruk generelt og land­bruksforskning spesielt,
  • konkretisering og synliggjøring av etter­spurt kunnskap fra landbruksnæringa, som grunnlag for ny forskning,
  • en nedenfra-og-opp arbeidsmetodikk for å bidra til økt brukermedvirkning og bestillerkompetanse hos bredden av landbruksnæringa,
  • økt forskningsvilje og -interesse i det midtnorske landbruksfaglige miljøet,
  • økt oppmerksomhet om betydningen av landbruksforskning,
  • økt oppmerksomhet og styrking av landbruksarbeidet hos regionale myndigheter, spesielt innenfor FoU,
  • økt status for landbruksnæringa utenfor de landbruksfaglige miljøene,
  • positiv oppmerksomhet rundt kompetansesatsingen i det midtnorske landbruket, fra både andre regioner og sentrale nasjonale aktører.

Grønn forskning i Midt-Norge har bidratt til etableringen av en rekke forsknings-prosjekt. Prosjektet har hatt en større eller mindre rolle i utarbeidelsen av over 20 prosjektsøknader med en omsøkt totalstørrelse på over 120 millioner kroner. Av dette er andelen innvilgede prosjekt uvanlig høy og kun et fåtall av problemstillingene har fått avslag om finansiering.

Kontaktpunkter og mer informasjon:
Øyvind Mejdell Jakobsen, prosjektleder, e-post: oyvind.m.jakobsen@oimat.no
tlf: 932 33 047, eller på

Kontaktperson: Jon Olav Veie, FM N-Trøndelag.

Beitedyr, Leka.
Beitedyr, Leka. (Erik Stenvik, Fylkesmannen i Nord-Trøndelag)


 

Dreneringsbrosjyre 

Jordbruksoppgjøret i 2012 inneholder bl.a. 100 mill.kroner til tilskudd til drenering i 2013. For å være i forkant med informasjonsarbeidet, men også fordi det er behov for mer oppmerksomhet omkring drenering generelt.  har Fylkesmannen i Nord-Trøndelag  laga  en brosjyre om drenering.  Brosjyren informerer om ulike dreneringsproblem og -løsninger, slik at bøndene selv kan gjøre en vurdering av tilstand, årsaker og tiltak. Brosjyren skal også fungere som en veileder i forkant av en eventuell søknad om tilskudd i 2013.


I brosjyren tas det opp tema som bl.a. vurdering av dagens tilstand, og hva man bør velge i forhold til profilering, omgraving eller rørgrøfter. Brosjyren går også inn på mer spesifikke ting som grøfteavstand, økonomi og vanlige krav til plan. Det gis også eksempler på hvordan et grøftekart kan se ut, og hva som bør være med i et kostnadsoverslag. Dette må sjølsagt tilpasses regelverket for tilskuddsordninga, når dette kommer.

Brosjyren er sendt ut til alle fylkesmannsembetene, samt alle kommunene i Nord Trøndelag, NLR. Brosjyren er også lagt ut på nett. De som ønsker å bygge videre på brosjyren og legge inn mer informasjon, kan ta kontakt med Fylkesmannens landbruksavdeling i Nord-Trøndelag, og få tilsendt råformatet.

Forfattere av brosjyren er: Audun Grav, Anne Grete Rostad, Fylkesmannen i Nord-Trøndelag og Anders Mona i NLR NT. Faglige støttespillere har ellers særlig vært Are Johansen/NLR Lofoten, Svein Skøien/Fylkesmannen i Østfold, Jon Randby/Fylkesmannen i Vestfold, Per Rønneberg Hauge/Fylkesmannen i Buskerud.

Drenering.
Drenering. (Foto: Audun Grav, Fylkesmannen i Nord-Trøndelag)


 

Skog og organisasjonsutvikling prosjektet vårt i 4H 

4H har gjennom 25 år samarbeidet med 4H i Gambia om organisasjonsutvikling og aktiviteter. Annethvert år reiser grupper fra Norge til Gambia og motsatt. 

Flere ganger har 4H hatt lengre utvekslingsopphold, der unge frivillige fra begge land bor og jobber i 4H i vertslandet. Dette har medført positiv organisasjonsutvikling i begge land, og selvfølgelig bidratt til utdannings- og yrkesvalg for de som har vært på utveksling. 

Nå har 4H Norge og 4H i Gambia fått innvilget midler fra Norges Barne- og Ungdomsorganisasjoner (LNU) til å ha ett års utveksling i 2013/2014. Fire unge, to fra hvert land, skal bo og jobbe fire måneder i hvert land. Tema er klimaforandringer og hvordan skogbruk og jordbruk påvirkes og påvirker klimaet.  

4H Norge består av ca.17 000 medlemmer fra 10 år og opp til ??. 4H Gambia har ca. 2500 medlemmer fra ungdomsskole og oppover. I begge land er medlemmene organisert i klubber, og disse vil få besøk av utvekslingsdeltakerne. Gjennom aktiviteter som handler om skog og klima vil medlemmene lære ved å gjøre, som er 4Hs motto. 

Programmet og aktivitetene vil lages i samarbeid med 4Hs gode samarbeidspartnere, landbruksavdelingene i de respektive fylkene, Skogselskapet, skogeiere, landbruksskoler, og i Gambia, skogdepartementet. Det er region Midt- Norge som er plukket ut som vertsfylker (Hedmark, Oppland, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag), med hovedsete på Mære Landbruksskole i Nord-Trøndelag.

Vi ser frem til et år med mye fokus på skog og aktivitet for barn og unge i begge land.

For mer info, kontakt: marie.stenstadvold@4h.no 

Kontaktperson: Lene Leira, 4H Nord-Trøndelag.

Skogplanting i 4H i Niamina, Gambia. Ungtrærne må beskyttes mot beitedyr ved hjelp av flettede kurver.
Skogplanting i 4H i Niamina, Gambia. Ungtrærne må beskyttes mot beitedyr ved hjelp av flettede kurver. (Foto: Marie Stenstadvold)