Historisk arkiv

Fylkesnytt fra Nord-Trøndelag 2/2009

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Fylkesnytt: Fylkesmannen i Nord-Trøndelag er ute med et nytt nummer av fylkesnytt. Denne utgaven beskriver blant annet satsing på en felles landbruksmelding for Trøndelagsfylkene.

Fylkesnytt: Fylkesmannen i Nord-Trøndelag er ute med et nytt nummer av fylkesnytt. Denne utgaven beskriver blant annet satsing på en felles landbruksmelding for Trøndelagsfylkene.

Samordnet nettsatsing
Fylkesmannens landbruksavdelinger og Landbruks- og matdepartementet har inngått samarbeid om en felles nyhetstjeneste på nett. Tiltaket er et ledd i arbeidet med å videreutvikle og samordne nettsatsingen mellom Landbruks- og matdepartementet og fylkesmennene. Hvert fylke vil komme ut med et nettbasert nyhetsbrev i halvåret.

__________________________________

Om Fylkesmannen
Fylkesmannen er Kongens og regjeringens representant i fylket og skal arbeide for at Stortingets og regjeringens vedtak, mål og retningslinjer blir fulgt opp. På vegne av flere departementer utfører fylkesmannen en rekke forvaltningsoppgaver i forhold til kommuner og enkeltpersoner, og er klagemyndighet og tilsynsmyndighet.

 

Bred forståelse for skogpolitiske spørsmål

Skognæringa i Trøndelag inviterte stortingskandidatene fra Nord- og Sør-Trøndelag til valgkampmøte 20. august på Skogn i Norske Skogs lokaler. Debatten viste at partiene i stor grad har en felles forståelse for bransjens utfordringer. De er opptatt av å samarbeide over partigrensene for å løse regionens utfordringer og å finne gode regionale tilpasninger.

Alle partiene stilte med godt forberedte toppkandidater fra et av fylkene. Stortingskandidatene er godt kjent med den betydning skog- og trenæringa har for regionen. Interessant for de frammøtte var det nok å registrere at det var liten uenighet til tross for at partiene prøvde å få fram forskjeller seg imellom. Det var enighet om å videreutvikle skognæringa i Trøndelag og utnytte de mulighetene og betydelige potensialene bransjen har som regionens største eksportindustri. Dette forutsetter bygging av flere skogsveger. Et samstemt panel ønsket en politisk avklaring av begrepet inngrepsfrie naturområder (INON). Alle poengterte at INON ikke skal være til hinder for normal skogsdrift som ivaretar miljøverdier.

Stortingskandidatene fra Trøndelag er enige om å samarbeide for å løse regionens skogpolitiske utfordringer. Fra venstre: Gerd Janne Kristoffersen (AP, Nord-Trøndelag), Andre Skjelstad (Venstre, Nord-Trøndelag), Johannes Sandstad (KRF, Nord-Trøndelag), Lars Myraune (Høyre, Nord-Trøndelag), Endre Skjervø (FRP, Nord-Trøndelag), Trond Martin Sæterhaug (SV, Nord-Trøndelag), Ola Borten Moe (SP, Sør-Trøndelag). Foto: Fylkesmannen i Nord-Trøndelag.
Stortingskandidatene fra Trøndelag er enige om å samarbeide for å løse regionens skogpolitiske utfordringer. Fra venstre: Gerd Janne Kristoffersen (AP, Nord-Trøndelag), Andre Skjelstad (Venstre, Nord-Trøndelag), Johannes Sandstad (KRF, Nord-Trøndelag), Lars Myraune (Høyre, Nord-Trøndelag), Endre Skjervø (FRP, Nord-Trøndelag), Trond Martin Sæterhaug (SV, Nord-Trøndelag), Ola Borten Moe (SP, Sør-Trøndelag). Foto: Fylkesmannen i Nord-Trøndelag.

Andre tema som ble diskutert var bl.a. behovet for en skogeierpolitikk, bioenergi, miljøspørsmål og friluftsspørsmål relatert til bransjen. Det var bred enighet om at kraftmangelen i Midt-Norge må løses snarest mulig. Synspunktene på hvordan dette skal gjøres til beste for regionen og skogindustrien var nok mer sprikende. Tydelig var også en felles oppfatning om behovet for å videreutvikle virkemidler som virker for Trøndelagsregionen. Det var en bred politisk enighet om skogens betydning i klimasammenheng.

Møtet gjentok dermed suksessen fra valgkampmøtene i forbindelse med stortingsvalget i 2005 og kommune-/fylkestingsvalget i 2007. De nærmere 70 tilhørerne fikk dessuten innledningsvis en oppdatering i treforedlingsindustriens utfordringer av fabrikksjef Svein Aurstad, kraftsituasjonen i Midt-Norge ved NHO-direktør Merethe Storødegård og næringens utfordringer ved Mathias Sellæg, sekretær i Skognæringa i Trøndelag.

Debatten viste at Skognæringa bør ha gode medspillere på Stortinget de neste fire årene.

Kontaktperson: Fylkesskogsjef Kjersti Kinderås.
 

Trøndelag satser økologisk

Gode forutsetninger for økologisk produksjon
Det er gode forutsetninger for å drive økologisk landbruk i Trøndelag. Vi har sterke fagmiljø med engasjerte gårdbrukere og et oppegående veiledningsapparat. I tillegg har vi allsidig arealbruk med grovfôr og korn side om side, noe som gjør at det er mulighet for vekstskifte og tilgang på husdyrgjødsel.

Selv om andelen økologisk areal ennå ikke er så stor (7,5 prosent i NT og 8,5 prosent i ST), ligger trøndelagsfylkene i tet i norsk sammenheng. I 2008 hadde Trøndelag nesten 30 prosent av den økologiske kornproduksjonen i landet, og 28 prosent av de økologiske kyrne. Det er innen disse produksjonene vi har lyktes best i Trøndelag fram til nå. Vi har også sterke sauemiljø som bør ha et potensial for økologisk drift.

Økologisk mat på frammarsj
I 2008 ble det omsatt økologiske matvarer for mer enn en milliard kroner i Norge og etterspørselen er økende. Dersom den økologisk tanken skal tenkes helt ut, må så mye som mulig av dette produseres innenlands.

Regjeringa har også som mål at 15 prosent av produksjon og omsetning skal være økologisk innen 2015. I Trøndelag er målsettinga at regionen skal bidra med 17 prosent av den økologiske landbruksproduksjonen innen 2015.

Styrking av veiledningstjenesten
Det er stor interesse for økologisk produksjon i trøndelagsregionen, og antall økobønder er jevnt stigende og øker mer enn i landet for øvrig. I 2009 utgjør Trøndelag 37 prosent av netto tilvekst av gårdbrukere i Debio-ordninga.

Ved å gå over fra konvensjonell til økologisk produksjon kommer en borti nye problemstillinger og utfordringer både agronomisk og innen regelverket. God kompetanse er derfor viktig for at gårdbrukerne skal lykkes med økologisk produksjon. For å få til det, trenger vi et ennå bedre utbygd veiledningsapparat enn vi har i dag.

Økologisk foregangsregion
Landbruks og matdepartementet lyste i februar ut en konkurranse mellom fylkene på å bli økologiske foregangsregioner. Fylkesmennene i Sør- og Nord-Trøndelag har derfor tatt initiativ til felles søknad fra trøndelagsregionen innen grovfôrbasert husdyrproduksjon og tilhørende kornproduksjon til kraftfôr. Søknaden og ambisjonene støttes av bondelagene, Norsk landbruksrådgivning og samvirkeorganisasjonene i Trøndelag. Utvelgelse av foregangsregion vil skje den 29. august, og trøndelagsfylkene håper å bli med videre.

Kyr på biete. Foto: Eva Pauline Hedegart
Kyr på biete. Foto: Eva Pauline Hedegart

Kontaktperson: Eva Pauline Hedegart, tlf. 41 78 98 90.
 

Naturarven som verdiskaper

Naturarven som verdiskaper - et femårig verdiskapingsprogram i samarbeid mellom MD og KRD.  Nord-Trøndelag har søkt og fått godkjent et prosjekt som ett av ti hoved-prosjekter på nasjonal basis. (Det er i tillegg gitt finansiering til to forprosjekter).

Magiske og verdifulle opplevelser i nordtrøndersk natur
Opplev rovdyr i Indre Namdal, sørsamisk kultur og reiseliv i Røyrvik og Snåsa eller bli fugleturist ved Trondheimsfjorden. Dette prosjektet skal spre kunnskap om hvordan bærekraftig bruk av naturressursene kan skape verdier både kulturelt, sosialt, miljømessig og økonomisk.

Hovedmålet for prosjektet er å legge til rette for og stimulere til opplevelsesturisme i Nord-Trøndelag gjennom å bidra til at natur og kultur blir ansett og brukt som verdifulle ressurser i lokalsamfunnet.

Kveldsstemning ved Børgefjell. Foto: Kent Mikkelsen
Kveldsstemning ved Børgefjell. Foto: Kent Mikkelsen

Prosjektet bygger på erfaringer og resultater fra prosjektet "Verneområder som grunnlag for økt lokal verdiskaping" som avsluttes i 2009. Programmet vil gå over fem år, og det skal bidra til at distrikter med verneområder kan utnytte mulighetene på best mulig måte. Prosjektet finansieres gjennom Direktoratet for Naturforvaltning, Fylkesmannen i Nord-Trøndelag, Nord-Trøndelag Fylkeskommune og Innovasjon Norge Nord-Trøndelag.

"Magiske og verdifulle opplevelser i Nord-Trøndersk natur" består av tre delprosjekter:

Fire store rovdyr
Nord-Trøndelag er det eneste stedet i Norge der alle de fire store rovdyrene går fritt i naturen (bjørn, gaupe, jerv, streifdyr av ulv). Delprosjektet skal bidra til å bruke dagens rovdyrutfordringer i Indre Namdal som element i opplevelsprodukter som kan være med og gi økonomisk vekst og bedre livsvilkår for menneskene, uten å ødelegge naturressursene og miljøet. Vi skal bli den beste regionen i Norge på å tilrettelegge for rovdyropplevelser og formidle kunnskap om rovdyr.

 

   
Svartkjelen - en god turkamerat.
Foto: Kent Mikkelsen

Sørsamisk kultur og reiseliv
Delprosjektet består av to konsepter. "Destinasjon Dærga" i Røyrvik - en arena for formidling av sørsamisk kultur og tradisjoner og "Rein og Godt" som handler om samiske kulturopplevelser og handverk. Prosjektet skal sammen med sørsamiske lokalsamfunn i Nord-Trøndelag bidra til videre utvikling av kvalitetssikrede, tilgjengelige og salgbare opplevelsesprodukter basert på sørsamiske tradisjoner, kultur- og naturbruk.

Fugleturisme - Trondheimsfjorden som nordens "Las Marismas"
Det tredje delprosjektet handler om å etablere landets første "bastion" for fuglekikking med utgangspunkt i miljøet i Verdal. Trondheimsfjorden har et stort mangfold av arter innenfor et lite geografisk område. Mange av dem er attraktive internasjonalt. Aktører blant annet på Ørland og i Flatanger vil bli trukket inn i prosjektet.

Kontaktperson: Aino Holst Oksdøl, tlf. 90 61 01 03.
  

Felles Landbruksmelding for Trøndersk landbruk

Med bakgrunn i interpellasjon i fylkestinget i Nord-Trøndelag er det nå igangsatt et arbeid med en felles landbruksmelding for trøndersk landbruk.

Med landbrukets sentrale og sterke posisjon i trøndelagsfylkene er det Fylkestingenes vurdering at det er viktig å legge opp til en regionalpolitisk gjennomgang og behandling av landbrukets status og utviklingsretninger, samt utfordringer og muligheter innen trøndersk landbruk.

Fylkesmannens landbruksavdeling i de to fylkene ble i november 2008 utfordret til å bistå i prosessen og fungere som faglig sekretariat for dette arbeidet, mens fylkeskommunene står for politisk framlegg og oppfølging.

Arbeidet med Landbruksmeldinga er godt i gang. Naturgitte, politiske og markedsmessige rammevilkår danner bakteppet for utviklingen innen det trønderske landbruket. I meldinga reises det en rekke spørsmålsstillinger, utfordringer og dilemmaer.

Hovedtema som er trukket fram er:

  • lønnsomhet og fornyelse
  • taktskifte for nye næringer
  • levende bygder
  • jordvern, - eiendoms- og ressursutvikling
  • landbruket som fellesgodeprodusent 
  • miljø- og klimautfordringer 
  • kompetanse.

For å illustrere hvordan en familie i en tenkt bygd mestrer endrede interne og eksterne rammebetingelser er det laget fire ulike framtidsbilder. Meldinga skal trekke fram felles satsingsområder i Nord- og Sør-Trøndelag og være med å stimulere til debatt, samtidig som den gir rammer for utviklingsretningen innen trøndersk landbruk i tida framover.

Bondelagene og Bonde- og småbrukerlagene på fylkesnivå deltar aktivt sammen med representanter fra de offentlige aktørene i løpende drøfting og innspill til landbruksmeldinga. I tillegg til politisk behandling underveis i prosessen er meldinga supplert underveis med faglige innspill fra partnerskapet gjennom Tenkeloft Trøndersk Landbruk og omfattende verdiskapingsundersøkelser gjennomført av Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF).

Det tas sikte på å legge fram meldinga for fylkestingene i desember 2009 etter en forutgående høringsrunde og innarbeidelse av høringsuttalelser.

Kontaktpersoner:
Anstein Lyngstad, Tlf. 74 16 81 81/ Mob. 97 19 87 86.
Monika Skoglund Luktvasslimo, Tlf. 74 16 82 08/ Mob. 95 74 35 85.

Kyr på Leka. Foto: Erik Stenvik 
Kyr på Leka. Foto: Erik Stenvik