Historisk arkiv

Fylkesnytt fra Oslo og Akershus 1/2008

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

12.03.2008

Fylkesnytt: Fylkesmannen i Oslo og Akershus er ute med sin andre utgave av Fylkesnytt. Dette nummeret inneholder blant annet en nyhet om kornproduksjon og arealpress i Oslo og Akershus. Fylket har i dag om lag en femtedel av landets kornareal.

Fylkesnytt: Fylkesmannen i Oslo og Akershus er ute med sin andre utgave av Fylkesnytt. Dette nummeret inneholder blant annet en nyhet om kornproduksjon og arealpress i Oslo og Akershus. Fylket har i dag om lag en femtedel av landets kornareal.

Samordnet nettsatsing
Fylkesmannens landbruksavdelinger og Landbruks- og matdepartementet har inngått samarbeid om en felles nyhetstjeneste på nett. Tiltaket er et ledd i arbeidet med å videreutvikle og samordne nettsatsingen mellom Landbruks- og matdepartementet og fylkesmennene. Hvert fylke vil komme ut med et nettbasert nyhetsbrev i halvåret.

__________________________________

Om Fylkesmannen
Fylkesmannen er Kongens og regjeringens representant i fylket og skal arbeide for at Stortingets og regjeringens vedtak, mål og retningslinjer blir fulgt opp. På vegne av flere departementer utfører fylkesmannen en rekke forvaltningsoppgaver i forhold til kommuner og enkeltpersoner, og er klagemyndighet og tilsynsmyndighet.

Skogpedagog skal skape aktivitet

Målet om økt skogbruksaktivitet er bakgrunnen for et nytt skogprosjekt i hovedstadsregionen. Det har de siste 15 år vært et merkbart synkende nivå på oppbygging og stell av ny skog. Dette vil på sikt få negative konsekvenser for framtidig verdiskaping samt redusere skogens muligheter i klimasammenheng.

Skogen i hovedstadsområdet har stor og mangesidig samfunnsverdi. Dette byr på spennende utfordringer for skognæringen og den offentlige skog- og arealforvaltningen. Prosjektets hovedstrategi er å motivere til økt skogbruksaktivitet gjennom informasjon og kunnskapsformidling, spesielt rettet mot kommunen som landbruksmyndighet. Prosjektet skal skape økt politisk bevissthet om skog og skogbruk gjennom å dokumentere og informere om skogens betydning som tømmerressurs og klimaregulator, samt skogenes sosiale verdier knyttet til folks helse og trivsel. Prosjektstillingen lyses ut med det første.

    


Ungskog i Akershus.
Foto: FMLA i Oslo og Akershus.

Matkultur i fokus på Island

Regional Matkultur Østfold/Akershus har vært på Island og vist frem lokale matprodukter.

20. - 24. februar ble det arrangert nordisk matfestival Reykjavik. Produsenter og medlemmer av regional matkultur fra Själland, Bornholm, Skåne, Småland og Østfold/Akershus var representert. Festivalen var en del av nordisk ministerråds satsing på ny nordisk mat, og vi fikk også hilse på de nordiske matambassadørene.


Fra profileringen av Regional Matkultur Østfold/Akershus på Island.
Foto: FMLA Oslo og Akershus

   

Regional matkultur er et nettverk som samarbeider om utvikling og markedsføring av lokale matprodukter, matkultur og matopplevelser. Viktige stikkord er kulinariske opplevelser, regionale spesialiteter, lokal mattradisjon og lokalproduserte råvarer. Medlemmene består både av serveringssteder, gårdsbutikker og matprodusenter. ”Kokkehatten” er kjennemerke til medlemmene. Er den på utsiden av et spisested eller utsalgssted, så serveres det lokale matprodukter og/eller tradisjonsmat fra området på stedet. Regional matkultur finnes også i flere andre land i Europa.

Produktene som ble profilert fra Østfold og Akershus var Odelia rapsolje, kongeøsterssopp fra gourmetsopp.no, Fungi fra Norsopp, sennep og geleer fra Stabbursstua og ost fra Den blinde ku. Alle produktene ble svært godt mottatt - det var også flere importører fra Island som viste ekstra interessert for produktene. På messen deltok også lokale matprodusenter fra Island. De hadde mye spennende å vise frem - blant annet brød som var stekt 24 timer i bakken, der jordvarmen stod for oppvarmingen. Islandske spesialiteter som værballer og gravet haikjøtt ble også tilbudt som smaksprøver…

Økologisk - så klart!

Mandag 7. april blir det økologisk fagdag med mye spennende på programmet.

 

Fylkesmannen i Oslo og Akershus arrangerer konferanse om økologisk mat, Økologisk - så klart!, på Clarion hotel Royal Christiania i Oslo sentrum 7. april. Målgruppen for arrangementet er landbruksforvaltningen, landbruksskoler- og organisasjoner, helsesektoren, kokker, lærere, politikere og andre som jobber med eller er interessert i økologisk mat, miljøvennlig forbruk, helse og ernæring.

Seminaret vil sette fokus på økologisk mat fra flere perspektiv; både helse, miljø, markedet, samt bondens perspektiv vil bli belyst. Dagen skal også gi innblikk i hvor man kan søke hjelp når man planlegger omlegging til økologisk. Petter Stordalen kommer innom og forteller hvorfor Choice hotels satser på økologisk mat. Lunsj og pausemat blir selvfølgelig økologisk denne dagen…

Kornet må vike

Jordbruksarealene i Oslo og Akershus utgjør ca en femtedel av landets kornareal. Teoretisk kan det dekke matkornbehovet til en million mennesker! 

Akershus er fortsatt landets største kornfylke, målt i areal, tett fulgt av Østfold. Det var over 783.000 daa jordbruksareal i drift i 2007, hvorav om lag 630 000 daa var korn og oljevekster. Totalarealet i Oslo og Akershus har gått ned med nesten 5 000 daa fra 2004 til 2007. Årsakene til dette kan være flere, hvor omdisponering og nedbygging kan være én forklaring.

Nedbygging og omdisponering av jordbruksareal
Arealpresset i Oslo og Akershus er svært stort. Tall for omdisponeringen og nedbygging av dyrka og dyrkbart areal ligger trolig fortsatt på godt over 1000 daa pr år i Oslo og Akershus (over 15 000-20 000 daa pr år på landsbasis), men tallene er trolig for lave. I perioden 1982-2003 ble nesten
60 000 daa dyrka og dyrkbart areal omdisponert i Oslo og Akershus, og over 25 000 daa var dyrka jord.

Nasjonalt er det satt et mål om å ikke omdisponere mer enn
5 700 daa pr år innen 2010, det vil si en halvering i forhold til perioden 1994-2004. Selv dette målet innebærer at det for landet totalt sett kan bli omdisponert jordressurser som tilsvarer at jordbruksarealene i Akershus er nesten borte om 100 år.

 

Fuktig havre. Foto: FMLA Oslo og Akershus.
Fuktig havre.
Foto: FMLA Oslo og Akershus

Søkelys på klima

"Omkring 1 000 000 tonn CO2 binder skogen i Oslo og Akershus pr år. Dette tilsvarer det samlede utslippet fra prosessindustri og stasjonær forbrenning i samme område." sa foredragsholder Jon Olav Brunvatne i sitt innlegg.

Fylkesmannen arrangerte 3. - 4. mars samling for kommunal landbruksforvaltning på Sem Gjestegård i Asker. Hovedtema for samlingen var skog- og miljøvirkemidlene. Det var innlegg av forvaltningsmessig karakter og eksterne foredragsholdere bidro med foredrag på ulike sentrale temaer. Klima i landbruket og kontroll av tilskudd i landbruket fikk spesiell oppmerksomhet. Alle kommunene var godt representert, i tillegg deltok representanter fra forsøksringer og næringsorganisasjoner.

Tilrettelagt aktivitet

I Oslo og Akershus begynner det å komme flere tilbud innen tilrettelagt arbeid og aktivitet på gård for personer med psykiske lidelser.

Tilbudene utvikles i et nært samarbeid mellom gårdbruker, NAV og verne- eller arbeidsmarkedsbedrifter. Fylkesmannens satsing på Inn på tunet og NAV i Oslo og Akershus sin satsing på Vilje viser veg begynner etter hvert å gi resultater, også for bruk av gården som behandlingsressurs. Omkring 40 arbeidsrettede tiltak er nå under utvikling i hovedstadsergionen.

Grønt reiseliv i by'n


Grønt reiseliv på Sand gård, Enebakk. Foto: FMLA Oslo og Akershus.

 

"Satsingen på grønt reiseliv er i en startfase. I arbeidet framover er det viktig med langsiktig og fokus på økt kompetanse, produktutvikling, markedsføring og nettverksbygging", sier initiativtager Kai Rune Tollefsen.

Satsingen vil bli fulgt opp av et eget prosjekt som setter spesielt søkelys på disse områdene. Satsingen vil ha en nær kobling til Fylkesmannens satsing på lokal mat og matkultur. I år er det blitt gitt midler fra kompetanseprogrammet i landbruket til oppstart av dette arbeidet.

Innovasjons- og kompetansesenter for landbruket

Landbruksrelaterte utviklingsområder står sentralt både i regionale planer for næringsutvikling i Akershus.

Satsing på mat innenfor både volumproduksjon og småskalamatproduksjon, satsing på "grønn" energi, satsing på turisme og opplevelsesbasert reiseliv og tjenesteproduksjon er det mest sentrale. Den sterke vektleggingen av småskala mat, turisme og næringsutvikling knyttet til bygdenæringene og behovet for kompetanse på alle nivå, viser behovet for økt satsing på rådgivning, utdanning, etter- og videreutdanning innenfor disse områdene.

 


Hvam videregående skole, Nes
Foto: FMLA i Oslo og Aksershus

Fylkesmannens landbruksavdeling har i år fått midler fra Landbruks- og matdepartementet til et regionalt utviklingsprosjekt. Prosjektet som starter opp i disse dager skal legge til rette for et Innovasjons- og kompetansesenter ved Hvam videregående skole. Senteret som forberedes skal stimulere til ny næringsutvikling i Akershus-landbruket. Det er etablert ei styringsgruppe for utviklingsarbeidet bestående av Fylkesmannens landbruksavdeling, Akershus Fylkeskommune, Innovasjon Norge, Akershus Bondelag, Forsøksringen Romerike, Vorma Økonomi og Regnskap og kommunen.