Historisk arkiv

Fylkesnytt fra Østfold 1/2012

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Fylkesmannen i Østfold er ute med et nytt nummer av Fylkesnytt. I denne utgaven finner du blant annet en artikkel om kartlegging av potetcystenematode (PCN) i Østfold.

Fylkesmannen i Østfold er ute med et nytt nummer av Fylkesnytt. I denne utgaven finner du blant annet en artikkel om kartlegging av potetcystenematode (PCN) i Østfold.

Samordnet nettsatsing
Fylkesmannens landbruksavdelinger og Landbruks- og matdepartementet har inngått samarbeid om en felles nyhetstjeneste på nett. Tiltaket er et ledd i arbeidet med å videreutvikle og samordne nettsatsingen mellom Landbruks- og matdepartementet og fylkesmennene. Hvert fylke vil komme ut med et nettbasert nyhetsbrev i halvåret.

__________________________________

Om Fylkesmannen
Fylkesmannen er Kongens og regjeringens representant i fylket og skal arbeide for at Stortingets og regjeringens vedtak, mål og retningslinjer blir fulgt opp. På vegne av flere departementer utfører fylkesmannen en rekke forvaltningsoppgaver i forhold til kommuner og enkeltpersoner, og er klagemyndighet og tilsynsmyndighet.   

Kartlegging av potetcystenematode (PCN) i Østfold

I 2012 skal Mattilsynet kartlegge potetgårder i Østfold for PCN. Dette er en del av en nasjonal kartlegging som startet i 2009. Påvisninger av PCN de siste årene og resultater fra kartleggingen så langt viser at PCN er mer utbredt enn tidligere antatt.

Fra 50-tallet til i dag er det funnet PCN i de aller fleste fylker, på totalt  ca. 6500 eiendommer. Mange påvisninger er fra 50-, 60- og 70 tallet da fylkene hadde forvaltningsansvaret for PCN. I 1998 overtok Landbrukstilsynet (Mattilsynet) forvaltningsansvaret for PCN. De siste årene har resistensbrytende typer av PCN blitt påvist i flere viktige potetområder, også i Østfold, sist i 2009. Mattilsynets nasjonale kartlegging skal derfor få oversikt over utbredelsen av PCN i Norge og nå er altså turen kommet til Østfold. En nasjonal oversikt er også viktig for forvaltningen av PCN.

Mattilsynet vil ta jordprøver fra åker og fra sorteringsjord hos mottaksbedrifter som for eksempel potetpakkerier. Gårdsbruk hvor det tidligere er funnet PCN eller som har fått restriksjoner på grunn av for eksempel maskinsamarbeid med smitta eiendommer, inngår ikke i kartleggingen.

Oppdatering av PCN-register
Registeret som viser eiendommer som har fått påvist PCN eller har fått restriksjoner på grunn av for eksempel maskinsamarbeid har til nå vært fordelt i tre ulike databaser. Mattilsynet jobber nå med å kvalitetssikre og samordne opplysningene. Disse skal bli offentlig tilgjengelige på Mattilsynets hjemmeside i løpet av første halvdel av 2012.

Fakta om PCN
Potetcystenematode, også kalt potetål, er en mikroskopisk rundorm som angriper røttene til potet, tomat og andre arter i søtvierfamilien. PCN kan overleve i jorda i mange år også uten vertsplanter tilstede. Det finnes to arter; gul og hvit PCN, hvor den gule er meste vanlig.  Det finner ulike raser av disse, hvor noen er mer aggressive enn andre. Angrep kan gi betydelig avlingstap. I 2010 ble det vedtatt en ny forvaltningspraksis for PCN. Gårder med påvist PCN kunne da få dyrke poteter på felt hvor det ikke var påvist smitte. 4-årig vekstskifte og analyser for PCN hvert 8. år er et krav.

Potetåker

Potetåker (Foto: Øystein Ruden/Mattilsynet)

Potetproduksjonen i Østfold
De siste ti årene er potetproduksjonen i Østfold blitt redusert med ca. 40 prosent. Antall potetdyrkere i Østfold er redusert med 70 prosent i samme periode fra over 300 til 92 i 2011. Det betyr større potetareal per bonde, men likevel er nedgangen drastisk. Årsakene til nedgangen er sammensatte. Marked, forbruk og lokalisering av pakkerier er trolig viktige faktorer. PCN har sikkert også spilt en rolle. Det blir spennende å se resultatet av kartleggingen av PCN og hvordan det vil påvirke potetproduksjonen i Østfold fremover. Fylkesmannen i Østfold har sammen med Fylkesmannen i Oslo og Akershus, Innovasjon Norge og Østfold Fylkeskommune tatt initiativ til en forstudie for å avklare utfordringer og muligheter langs hele verdikjeden i potet- og grønnsaksproduksjonen i våre fylker. Dette med tanke på et eventuelt større prosjekt senere som kan bidra til å lette utfordringer og utløse muligheter også for potetene! Norges Vel gjennomfører denne forstudien første halvår 2012.
  

Matproduksjon eller næringsarealer?

Jordbrukslandskap Årum i Østfold

Jordbrukslandskap Årum i Østfold. (Foto: Fylkesmannen i Østfold)

Jordbrukslandskapet i den nordøstre delen av Fredrikstad kommune er stort, sammenhengende og frodig med unike tunområder, historisk preg og mengder av helleristninger. Kombinasjonen av jordressursene og klimaet i området gir oss landets beste matproduksjonsarealer. Deler av dette landskapet kan i følge fylkesplanen ”Østfold mot 2050” vurderes utbygd i 40-års perspektivet, men først etter 2023.

Tett opp til motorveiavkjøringen på Årum ligger 600 av Fredrikstad kommunens totalt flere tusen dekar godkjente utbyggings- og omformingsområder. Kommunen ønsker nå ytterligere næringsarealer ved motorvei-avkjøringen - på dyrka mark og inn i det store, sammenhengende jordbruks-landskapet. For å unngå å vente til 2023 ønsker kommunen å bytte Årumjordet mot deler av et allerede godkjent næringsområde adskillig nærmere Fredrikstad sentrum. Det godkjente næringsområdet består også av dyrka mark, men er omkranset av nærings- og boligbebyggelse slik at bl.a. husdyrdrift ikke lenger er mulig. I tillegg er området et aktuelt sted for ny bro over Glomma.

Fylkesmannens avdelinger for landbruk og miljøvern har innsigelse til dette byttet og viser til rekkefølgebestemmelsen i fylkesplanen som sier at arealet på Årum ikke kan vurderes for utbygging før tidligst i 2023. Det blir mekling om innsigelsen 9. mars.
 

Arbeidet med Regionalt miljøprogram for perioden 2013-2016 er i gang

Regionalt miljøprogram (RMP) er et ledd i arbeidet med å sikre miljøhensyn i landbruksnæringen, og en synliggjøring av landbrukets miljøinnsats. RMP skal gi en målretting av miljøinnsatsen i jordbruket ut over det som er mulig gjennom nasjonale ordninger. Det eksisterende miljøprogrammet løper ut i 2012, og Fylkesmannen er nå i gang med rulleringen av programmet. Fylkesmannen i Østfold og Fylkesmannen i Oslo og Akershus vil kjøre felles prosess for rulleringen, og arbeidet skal skje i samråd med fylkeslagene for Norges Bondelag og Norges bonde- og småbrukarlag. I tillegg samarbeider vi med Fylkeskommunen og de ulike vannområdeutvalgene i fylket.

Mye av det eksisterende miljøprogrammet fungerer godt, og det legges ikke opp til store forandringer for 2013-2016. Men enkelte forbedringspunkter finnes det, og Fylkesmannen vil i løpet av våren samle inn innspill til nytt program. Deretter vil det utarbeides et høringsutkast som kommer på høring mot sommeren/høsten. Endelig miljøprogram skal være klart og godkjennes av Statens landbruksforvaltning innen utgangen av 2012.

Jordbrukslandkap i Østfold

Jordbrukslandkap i Østfold (Foto: Fylkesmannen i Østfold)

Norsk Matbygg SA

Våren 2010 ble prosjektet « Norsk Matbygg SA» initiert av Fylkesmannens landbruksavdeling i Østfold i samarbeid med Norges Vel etter en strategitenkning om mulige nye satsningsområder innen planteproduksjon i Østfold. Flere gårdbrukere fattet stor interesse for å dyrke bygg til mat og Norsk Matbygg SA ble stiftet i januar 2011. Norsk Matbygg SA er produsenteid og det er tenkt at byggdyrkerne skal være mest mulig involvert i foredlingsprosessen.

Mulighetsstudie
Selskapet avslutter nå en mulighetsstudie som har vurdert markedet, aktuelle byggprodukter og eventuelle konkurranseforhold. Det har også vurdert agronomien og aktuelle byggsorter. I mulighetsstudien har det vært nær kontakt og diskusjoner med ekspertise i forskjellige forskningsinstitusjoner som Nofima Mat , Institutt for jord- og plantefag, såvareforretninger og butikkvarekjeden COOP. Det har utkrystallisert seg noen varegrupper som er aktuelle og det vil, i alle fall på sikt, være aktuelt å prøve ut mer fiberrike sorter som egner seg bedre til mat.

Canada har interessante byggsorter
Styringsgruppen ble på et tidlig stadium anbefalt å se på noen utenlandske byggsorter og særlig sorter som brukes i Canada. Norsk Matbygg har nettopp vært på en studietur dit og hatt interessante erfaringsutvekslinger med canadiske forskere på både byggsorter og byggprodukter. Det kan være aktuelt å utprøve noen få sorter her i landet når importformalia er i orden.

Veien fram til ferdige produkter
Det ligger en god del arbeide foran Norsk Matbygg SA før et utvalg av byggprodukter er klar for distribusjon ut til butikkene. Målet i første omgang er å: 

  • få tilgang til byggsorter som tilfredsstiller selskapets kravspesifikasjon i løpet av 2012 og testet disse
  • videreforedle/produsere og markedsteste pilotprodukter sammen med utvalgte partnere innen matindustri og handel til aktuelle målgrupper i løpet av 2012.
Bygg

Bygg (Foto: Fylkesmannen i Østfold)

Dagtilbud på gård for yngre personer med demens

Både brukere, pårørende og ansatte er svært fornøyd med det nye dagtilbudet på gården Stene Store i Fredrikstad. Tolv yngre personer med demens benytter seg av tilbudet og fyller dagene med aktiviteter som gir mening og mestring og som gjør godt for både hode og kropp.

Inn på tunet-logo

Fredrikstad kommune fikk midler av Inn på tunet-løftet i 2010 for å utrede og starte opp dagtilbud på gård for yngre personer i demens. Kommunen jobbet effektivt og bra og etter et år, i august 2011, kunne gårdbruker Mona Skogen og kommuneansatt Solbjørg Aleksandersen ønske brukerne velkommen til Stene Store.

Fem dager i uka kommer brukere til gården, 6 brukere av gangen. De anbefaler at brukerne er der minimum 3 dager per uke  eller mer for å få utbytte av tilbudet. For å få plass på Stene Store må man ha en demenssykdom eller en mental svikt, samt være hjemmeboende. Brukerne har ulike demensdiagnoser. Definisjonen av yngre personer med demens er at de er under 65 år, men viktigere enn alder er at de er fysisk spreke og kan delta i aktivitetene.

Måltidene er en sentral aktivitet. Ute er de tilnærmet hver dag og populære aktiviteter er vedhogst, turer, kjøkkenaktiviteter, blant annet bruk av bakerovnen, dyrestell, aviser, spill og trimøvelser.

Aktivitetene gjenspeiler sterkt fokus på hva brukerne kan, klarer og liker. Målsettingen er mestring, å opprettholde funksjonsnivå og økt livskvalitet for brukerne. Store Stene skal være et lystbetont treffsted som gir verdifull avlastning for pårørende.

Tilbudet på Stene Store er det første Inn på tunet-tilbudet i Østfold for denne gruppen. Dagtilbud for personer med demens er en viktig satsing for nasjonale helsemyndigheter. Damene på Stene Store har presentert tilbudet på flere samlinger for kommuneansatte innen demensomsorgen. Når søknadsfristen for det (foreløpig) siste året av Inn på tunet-løftet er passert, har tre kommuner i Mosse-regionen søkt om midler med håp om å få til et lignende tilbud i sine områder! Her er det potensiale for mye bra samarbeid mellom omsorgs- og landbrukssektoren!

Gårdstunet på Stene Store gård

Gårdstunet på Stene Store gård (Foto: Stene Store gård)