Historisk arkiv

Fylkesnytt fra Telemark 1/2009

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Fylkesnytt: Fylkesmannen i Telemark er ute med et nytt nummer av fylkesnytt. Denne utgaven inneholder blant annet resultater fra en omfattende spørreundersøkelse om melkeproduksjon i Telemark, der om lag 85 prosent av alle fylkets melkeprodusenter deltok.

Fylkesnytt: Fylkesmannen i Telemark er ute med et nytt nummer av fylkesnytt. Denne utgaven inneholder blant annet resultater fra en omfattende spørreundersøkelse om melkeproduksjon i Telemark, der om lag 85 prosent av alle fylkets melkeprodusenter deltok.

Samordnet nettsatsing
Fylkesmannens landbruksavdelinger og Landbruks- og matdepartementet har inngått samarbeid om en felles nyhetstjeneste på nett. Tiltaket er et ledd i arbeidet med å videreutvikle og samordne nettsatsingen mellom Landbruks- og matdepartementet og fylkesmennene. Hvert fylke vil komme ut med et nettbasert nyhetsbrev i halvåret.

__________________________________

Om Fylkesmannen
Fylkesmannen er Kongens og regjeringens representant i fylket og skal arbeide for at Stortingets og regjeringens vedtak, mål og retningslinjer blir fulgt opp. På vegne av flere departementer utfører fylkesmannen en rekke forvaltningsoppgaver i forhold til kommuner og enkeltpersoner, og er klagemyndighet og tilsynsmyndighet.

Ny distribusjonsløsning for lokalmat-produkter fra Telemark

Mat frå Telemark BA har inngått distribusjonsavtale med 2 distributører. Til sammen vil de dekke hele fylket. Distributørene henter produkter fra lokale produsenter og leverer til butikk og hoteller/restauranter i Telemark. Denne løsningen bidrar til forbedret tilgjengelighet av lokalmat produkter.

Lenge har distribusjon vært en flaskehals for produsenter for å komme ut i markedet. Med denne nye avtalen har andelsbedrifter i Mat frå Telemark BA nå en betydelig forbedret situasjon. Go’mat Distribusjon & Agentur dekker nedre og østre delen av fylket mens firmaet Rett ANS fra Seljord dekker vest og øvre deler av fylket.

Avtalen er i første omgang en intensjonsavtale på et halvt år og tar sikte på å komme fram til en varig avtale. Hovedutfordringen er å få økonomi i dette arbeidet. Det betyr at flest mulig lokalmat produsenter må forplikte seg til å bruke denne løsningen. Bilene har kapasitet til langt flere produkter enn det som er med nå i starten. Mat frå Telemark BA ønsker seg flere bedrifter med på laget og ønsker nye produsenter velkommen i fellesskapet.

Denne nye løsningen er et supplement til løsningen som Mat frå Telemark BA allerede har innover mot Oslo markedet. Oslo-distribusjonen er det bilene til Holte Gård i Drangedal som tar seg av. Bilene tar også med produkter fra andre Telemarksprodusenter. Med denne nye løsningen blir Telemarksprodukter lettere å få tak i eget fylke.

Intensjonsavtalene er kommet i stand etter et godt samarbeid med KSL Matmerk som har personer med spesial kompetanse på området. KSL Matmerk jobber også med en landsdekkende løsning for distribusjon av lokalmat produkter. Når den løsningen er klar, vil produkter fra Telemark kunne transporteres ut i hele Norge.

Kontaktperson: Bob Gottschal, daglig leder Mat frå Telemark BA. Telefon: 911 55 341.
  

Spørreundersøkelse om melkeproduksjon i Telemark

Sommeren 2008 ble det gjennomført en spørreundersøkelse blant alle melkeprodusentene i Telemark. Representanter fra landbrukskontora oppsøkte hver enkel produsent og gjennomførte intervju og samtale. Målet med undersøkelsen var å evaluere melkeprosjektet som ble avslutta i 2008, kartlegge dagens utfordringer i næringa og bidra til kommunikasjon mellom produsent og kommunal landbruksforvaltning.

Vi fikk svar fra 157 produsenter, noe som tilsvarer ca 85  prosent av melkeprodusentene i fylket.

Kyr på beite. Foto: Aud Torild Stensrød 
Kyr på beite. Foto: Aud Torild Stensrød

Deltakerne var fornøyd med Melkeprosjektet
Undersøkelsen viste at melkeprodusentene som hadde deltatt i Melkeprosjektet (2003 - 2007) var overveiende godt fornøyde med den rådgivningen de hadde fått. Melkeprosjektet ble gjennomført i samarbeid med Agderfylkene og hadde som mål å gi melkebonden et bedre beslutningsgrunnlag i spørsmål om videre drift og utvikling av gårdsbruka. Deltakerne var særlig fornøyd med den økonomiske rådgivningen de hadde mottatt gjennom prosjektet.

Begrensa interesse og mulighet for samdrift
Av de intervjua melkeprodusentene, er 28 stk med i samdrift i dag. Ytterligere 17 oppgir at de ønsker å bli det. Svært mange sier klart nei til å etablere samdrift, de ønsker å fortsette med produksjon på eget bruk uten driftsfellesskap. Noen uttrykker i samtalen at avgrensninger i regelverket knytta til regler om avstand og antall deltakere i samdrifta, gjør det umulig å vurdere dette.

Liten interesse for økologisk produksjon
Det er i dag 10 økologiske melkeprodusenter i Telemark. I undersøkelsen er det bare 3 som oppgir at de ønsker å bli økologiske i løpet av 5 år. 22 produsenter sier at de ikke vet, mens resten sier et klart nei.

Investeringslyst
Av de spurte oppgir 40 prosent at det er svært sannsynlig og ganske sannsynlig at det blir gjennomført større investeringer i gårdens fjøs/driftsbygning i løpet av de neste 5 åra.

Rekrutteringsproblem til melkeproduksjon
20 prosent av de spurte svarer at de vurderer å slutte med melkeproduksjon på gården, men at dato for dette ikke er bestemt. Når det gjelder overtakelse av melkeproduksjonen, oppgir 26 prosent at neste generasjon vil overta, 20 prosent oppgir at neste generasjon ikke vil drive med melk og 54 prosent er usikre. I kommentarer kommer det fram at neste generasjon er interessert i å overta gården, men at melkeproduksjonen ikke vil bli videreført.

Hva gjør Fylkesmannen nå?

  • Vi vil i første omgang gå dypere inn i statistikken og se om vi kan finne flere resultater og årsakssammenhenger.
  • Fylkesmannen kommer sammen med landbruksforvaltninga i kommunen til å gjennomføre flere informasjonsmøter i kommunene der produsentene blir invitert til en gjennomgang av undersøkelsen og diskusjon rundt denne. Tine er viktig samarbeidspart.
  • Fylkesmannen vil sammen med veiledningsapparatet bidra til å gjøre veiledning og rådgivning enklere tilgjengelig for produsentene. Vi jobber med tiltak i forhold til dette.
  • Fylkesmannen vil være aktive og komme med innspill til jordbruksavtalen om relevante forhold rundt melkeproduksjon og regelverket som styrer dette.
  • Fylkesmannen vil prioritere bruk av BU-midler til investeringer og kompetanseheving knyttet til storfe og melk i 2009.

Kontaktperson: Rådgiver Marita Oxum, tlf. 35 58 62 68.
  

Endelig nytt fjøs på Søve

9 desember vil stå som en merkedag i Søves historie. Dette var nemmelig dagen da et nytt øvingsfjøs sto klart til bruk på Søve videregående skole, tidl. Telemark landbruksskole. Prislappen for herligheten er på ca 14 mill kr, og det har vært en lang vei å gå både politisk og økonomisk før åpningsdagen var en realitet. 

Rektor Harald Øverbø understreket i sin åpningstale at Telemark med dette har fått det fineste og mest moderne fjøset i Telemark og at det først og fremst var bygd for som øvingsfjøs innenfor fagområdet husdyrfag for de 60 VG1 elevene ved skolen. I tillegg vil også de andre elevene også benytte dette som sin læringsarena. Han kunne også konstatere at skolen aldri før har hatt så god søkning etter studieplass som dette skoleåret.

Øverbø var også i sin åpningstale inne på hvor viktig det var for neste generasjon og lære det å produsere mat og drive naturbasert og bærekraftig. Videre tok han også for seg viktigheten av å drive med melkeproduksjon også inn i framtida. Telemark er et lite melkeproduksjonsfyke i en landsmålestokk, derfor er det særdeles hyggelig å registrere at nedgangen i antall melkeproduksjonsbruk har stoppet noe opp det siste året.

   

Fanfare ved fjøset. Foto: Jan Fredrik Vinje.
Fanfare ved fjøset. Rektor Harald Øvrebø til venstre og fylkesvaraordfører Lars Bjådal til høyre, sammen med en av elevene på LUR.
Foto: Jan Fredrik Vinje.

Fylkesmannen ved landbruksavdelinga var til stede under åpningen og overrekte en gave og i talen understreket de at Søve er en av de viktigste landbruksinstitusjoner vi har i fylket, og ønsket lykke til videre i arbeidet med å formidle landbruk og naturbruks kompetanse for nye generasjoner i åra som kommer.
 

Den nye Landbruksvikarordningen

Kommunene hadde til og med 2007 ansvaret for å organisere landbruksvikarer, som kan avløse bøndene ved sykdom og ferie/fritid. Dette ansvaret ble fra 2008 flyttet fra kommunene til avløserlagene.

Selv om ansvaret for ordningen nå er lagt til avløserlagene, er det ikke krav om medlemskap i et avløserlag for å kunne motta bistand fra landbruksvikar.

I Telemark er det 18 kommuner, samtlige kommuner har et avløserlag. Den nye Landbruksvikarordningen ga Telemark 6 årsverk landbruksvikarer til fordeling mellom avløserlagene i fylket.

5 kommuner i fylket har hatt kommunal landbruksvikarordning, og disse landbruksvikarene har fått tilbud om stilling som landbruksvikarer i avløserlagene.

Gjennom omorganisering og sammenslåing har 17 avløserlag tatt i mot ordningen og etablert beredskap i sine kommuner. En kommune i fylket har et avløserlag som ikke ønsket å ha arbeidsgiveransvar for en landbruksvikar. Det arbeides med å etablere landbruksvikarberedskap for bøndene i denne kommunen gjennom avløserlagene i nabokommunene.

Kontaktperson: Konsulent Anne Aasdalen, tlf. 35 58 62 72.
 

Økt innsats med skogplanting i Telemark i 2008

De fleste kommunene i Telemark rapporterer om en økning i skogkulturarbeider som planting og stell av ungskog i 2008. For første gang siden 2003 har antall utsatte skogplanter oversteget 1 million, det ble plantet hele 1,25 millioner skogplanter i Telemark. Tilvarende ble det plantet 790 000 planter i 2004. Det ble plantet nærmere 900 dekar mer i 2008 enn i 2007.

Samlet har investeringene i skogkultur i Telemark økt jevnt og trutt de siste år, investeringene var på 15,0 millioner kroner i 2008 mot 8,3 millioner kroner i 2003 og 12,2 millioner kroner i 2007. Strategisk arbeid i kommuner, skogeierforening og skogeiernes innsats de senere årene har gitt resultater. For tiden pågår bl.a. prosjektet ”Tid for skog” i Telemark som er et samarbeidsprosjekt mellom Fylkesmannen, kommunene og AT Skog BA.

Stell og pleie av ungskogen har ligger på omtrent samme nivå som de siste årene, det ble ryddet og avstandsregulert ungskog på til sammen 21 230 dekar i 2008.

     Tid for skog. Foto: Jon Olav Brunvatne
Tid for skog.
Foto: Jon Olav Brunvatne

Fylkesmannen merker økende interesse for skogbruk, både fra skogeierhold og samfunnet for å bygge skogressurser for framtiden og ikke minst skogens positive effekt i klimasammenheng.

Kontaktperson: Fylkesskogmester Per Kristoffersen, tlf. 35 58 62 57.

Rimskog ved Toke i Drangedal. Foto: Per Kristoffersen. 
Rimskog ved Toke i Drangedal. Foto: Per Kristoffersen.
 

Kart i ePhorte

Kartinnsynsløsning i integrasjon med ePhorte i Buskerud og Telemark.

Fylkesmannen i Buskerud og Fylkesmannen i Telemark har gjennomført et samarbeidsprosjekt som har etablert en felles geodatabase med kartdata fra Norge digitalt. Basen inneholder N250, N50 og FKB-data. Det er satt opp en samarbeidsavtale som bygger på at begge embetene er likeverdige parter, som bidrar like mye inn i samarbeidet. Fysisk er maskinvare plassert i Drammen, hos Fylkesmannen i Buskerud.

Kartdataene forvaltes med programvaren ArcGis gjennom lisenspoolen som administreres hos Fylkesmannen i Hedemark. Kartdataene distribueres til alle ansatte ved embetene med programvaren WinMap WebInnsyn som er innkjøpt og satt opp i samarbeidsprosjektet. 

Fokus i samarbeidet er at det er tett integrasjon mellom kartprogrammet og kontorstøtte-programmet ePhorte. Alle saker nyere enn fra 2005, som har en knytning til en eiendom gjennom gnr/bnr, blir markert i kartet med en farget trekant. Disse punktene er interaktive, slik at når du holder musepeker over et slikt punkt, markeres dette og en tekstboks vises med saksid. Venstreklikk på trekanten og ePhorte startes automatisk med oppslag på den aktuelle sak. Og motsatt - når en er inne i ePhorte startes kartprogrammet direkte med den eiendommen saken gjelder i sentrum av kartbildet.

Kontaktperson: Overingeniør Nils Olaf Prestholdt, tlf. 35 58 62 55.