Historisk arkiv

Fylkesnytt fra Telemark 1/2013

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Fylkesmannen i Telemark er ute med et nytt nummer av Fylkesnytt, med blant annet en artikkel om storstilt satsing på frukt i Telemark.

Samordnet nettsatsing
Fylkesmannens landbruksavdelinger og Landbruks- og matdepartementet har inngått samarbeid om en felles nyhetstjeneste på nett. Tiltaket er et ledd i arbeidet med å videreutvikle og samordne nettsatsingen mellom Landbruks- og matdepartementet og fylkesmennene. Hvert fylke vil komme ut med et nettbasert nyhetsbrev i halvåret.

__________________________________

Om Fylkesmannen
Fylkesmannen er Kongens og regjeringens representant i fylket og skal arbeide for at Stortingets og regjeringens vedtak, mål og retningslinjer blir fulgt opp. På vegne av flere departementer utfører fylkesmannen en rekke forvaltningsoppgaver i forhold til kommuner og enkeltpersoner, og er klagemyndighet og tilsynsmyndighet.

Fylkesmannen støtter storstilt satsing på frukt i Telemark!

Etter 3 år med til dels store utfordringer knyttet til avlingsmengde og kvalitet i fruktdyrkinga, var det på tide å sette spesiell fokus på næringa i 2013.

Mot Lifjell
Fruktblomstring i Telemark - mot Lifjell. (Foto: Anne Aasdalen, Fylkesmannen i Telemark)

Frukt er en viktig landbruksproduksjon i Telemark, og hvert 4. eple som dyrkes i landet kommer fra Telemark. Vi er stolte over fruktproduksjonen og fruktdyrkerne våre. Telemark har dyktige produsenter, vi har et moderne fruktlager, vi har et godt rådgivningsapparat og vi har et godt klima og fagmiljø for fruktdyrking. Flere år med utfordrende klima som bl.a. seine frostnetter og frost i blomstring, reduserer avlingsnivået og presser økonomien i næringa. Dette påvirker investeringslyst og videre satsing og rekruttering. Samtidig er det en sterk og stigende etterspørsel etter frukt til både friskkonsum og til industri. Dette tar vi nå tak i! 

Figurene viser utvikling av fruktareal og antall fruktprodusenter i Telemark i perioden 2006 - 2012 (Kilde: Søknad om produksjonstilskudd 31.07.)

Utvkiling av fruktareal, daa 
Fruktprodusenter 

"Frukt i fokus" er navnet på et omfattende utviklingsprosjekt innen frukt som dras i gang nå på nyåret i 2013. Det er Midt-Telemark landbrukskontor som er prosjektansvarlige. Gjennom hele prosjektperioden på 3 år vil en samarbeide tett og godt med andre viktige aktører i næringa. Det er lyst ut prosjektlederstilling i 100 % stilling, og ved søknadsfristen var det 8 søkere til stillingen.. Prosjektlederen skal både gjennomføre viktige satsinger knyttet til frukt, og skal koordinere prosjekter som allerede er igangsatt innen frukt. Formidling, koordinering, gjennomføring og stimulering til samarbeid er viktige stikkord. Det er viktig at vi klarer å se alle deltiltak samlet slik at effekten for fruktmiljøet kan bli best mulig. Vi ser fram til at prosjektleder blir ansatt og kommer i gang med satsingen. 

"Frukt i fokus" har strategier for og mål om bedre fagkompetanse, økonomisk optimalisering av produksjonen, økt produksjon, bedre rekruttering og god kvalitetsstyring. Dette er et omfattende prosjekt, og samtidig et prosjekt som skal begeistre og stimulere til en robust fruktdyrking i Telemark.

Fylkesmannens landbruksavdeling har arbeidet aktivt med å utforme prosjektet i samarbeid med næringa. For å komme raskt i gang, har Fylkesmannen valgt å gå inn som hovedfinansiør første driftsår med nær en million i tilskudd fra bygdeutviklingsmidlene til utvikling og tilrettelegging. Vi anser fruktdyrking som en svært viktig næring med vekstpotensial i fylket vårt.
  

Lokal burgerrestaurant satser på lokale råvarer 

Fylkesmannens landbruksavdeling bidrar med veiledning til lokal næringsutvikling.

Telemarksku.
Telemarksku. (Foto: Aud Torild Stensrød, Fylkesmannen i Telemark)

Økt verdiskaping innen mat og landbruk er et satsingsområde hos Fylkesmannen i Telemark. Fylkesmannens landbruksavdeling er i dialog med Bergbys lokalrestaurant og det utvikles et nytt menykonsept basert på brukt av lokale råvarer. Næringsaktører betrakter arbeidet landbruksavdelingen gjør som "et verdifullt bidrag". 

Bergbys i Porsgrunn er en familierestaurant med hamburger, kyllingretter, softisdesserter og mye mer på menyen. Bergbys bruker allerede i sitt menykonsept noen råvarer med lokal opphav, blant annen kjøtt fra "Limousin" storferase, jordbær, gourmetpoteter og brød. Bedre råvarer finnes ikke mener Hans Olav Bergby, eier og leder i virksomheten. Et nytt menykonsept er i gang, det handler om å benytte lokale råvarer i enda større grad. 

Fylkesmannens landbruksavdeling er sparringspartner og bidrar til utvikling og verdiskaping. I dialog med Bergbys utvikles for tiden nytt menykonsept som fokuserer på kvaliteten i de lokale produkter fra Telemark. Valg av lokale råvarer av god kvalitet vil gi en ny dimensjon til den populære familierestauranten. Blant annet utvikler Bergbys en "Telemarksmeny" basert på kjøtt fra Telemarksfe og med alle ingrediensene innhentet fra Telemark. Også dessertkombinasjon vil være av lokal opprinnelse. 

Telemarksfe er en av de seks bevaringsverdige storferasene i Norge. Å inkludere Telemarksfe i Bergbys meny innebærer å skape entusiasme og begeistring for lokale kvaliteter fra Telemark, men også å bidra til bevaring av denne gamle og verdifulle kurasen. På denne måten bidrar Fylkesmannens landbruksavdeling, med sitt engasjement, til mobilisering og lokal verdiskaping.
  

Takhagen hos Sitt Ned Kunst & Kafe – et nasjonalt fyrtårn 

I vinter har planleggingen startet for etablering av en takhage på toppen av den fire etasjers høye bygningen i Skien sentrum. Prosjektet vil være den første takhagen av sitt slag i fylket og antakelig er nasjonalt fyrtårn og en inspirasjonskilde for andre som har tilsvarende planer.

SittNed.
SittNed. (Foto: Ellen Dagsrud, Fylkesmannen i Telemark)

Bakgrunn og visjoner
I første etasje av Telemarksgata 14 driver allerede arbeidsmarkedsbedriften GREP sin populære kafe og keramikkverksted Sitt Ned Kunst & Kafe. I de resterende etasjer er et boligsosialt pilotprosjekt, støttet av Husbanken, med 14 beboere fra ulike deler av verden. Det overordna målet er at den nye takhagen skal komme hele byens befolkning til gode, som en grønn oase i sentrum der det drives urban dyrking av grønnsaker, frukt og bær, og hvor man kan få servert smaker av sesongens råvarer supplert med det Telemark ellers har å by på av mangfoldig mat. Tilleggsverdier vil være arbeidstrening, kunnskapsformidling om planter, dyrking og kompostering, samt etablering av en god møteplass med mye integrering.

Satsingen vil være en del av Skien kommunes innovative Mosaikkprosjekt, som på en kreativ måte fornyer byens bakgårder med vekt på gjenbruk, historie og grønne verdier. 

Tilrettelegging av aktive møteplasser som befester innbyggernes tilhørighet og eierskap til byen er også en viktig dette byfornyings-arbeidet. Takhage-prosjektet baserer seg således på et breit samarbeid og involvering av aktører, hvor gårdeier Edda Eiendom, Skien kommune og leietaker GREP tar hovedansvaret, og hvor Telemark fylkeskommune, Mersmak i Skien, Ernst & Young, Civengas, Fylkesmannen i Telemark med fler på ulike vis bidrar i prosessen. Dronninga landskap og C.F. Møller Arkitekter bistår utformingen og kunstner Kari Skoe Fredriksen står for kunstnerisk utsmykking. Prosjekteringen er støttet med midler både i fra Miljøverndepartementet og Husbanken.   

Innhold og verdier
Hagen vil ligge solfylt og lunt til med utsikt ned til byens torg og vannspeil. Her planlegges solterrasse med veksthus og uteservering, dyrkingsbed for produksjon av grønnsaker, urter, frukt og bær til kafeen, parsell-kasser til beboerne og en barneterrasse med spiselige blomster, urter og grønnsaker myntet spesielt på de yngste, samt en hønsegård som gir opplevelse, egg og verdifull gjødsel sammen med kompostbinger. Alt vil dyrkes økologisk og med stor vekt på kretsløpsprinsipper og bærekraft. Innhold er i hovedsak definert ut i fra brukerne sine ønsker, behov og muligheter. Skal konseptet lykkes vil det være avgjørende at prosjektet kan bidra til mening og merverdi i alle ledd. 

Alt forbruk bidrar til store klimagassutslipp både i forhold til produksjon, transport og avfallsmengder. Mest bekymring er knyttet til den økte mengden CO2 i atmosfæren og det påfølgende ustabile klimaet. Framtiden krever derfor mer miljøvennlige og klimanøytrale løsninger i alle deler av samfunnet vårt. En økologisk grønnsakhage på taket som her omtalt, vil være en flott illustrasjon og læringsmodell på at utslipp kan reduseres og at kretsløpstankegangen kan innføres selv i byer. 

Verden over registreres i dag en bølge av ulike initiativ som ønsker å skape grønnere og bedre bomiljøer i byene. Initiativene kommer ofte ifra ’grasrota’ og gir både mening, estetikk og ikke minst fellesskap for de involverte. I Norge har vi registret en gryende start på denne trenden, bl.a. i miljøet rundt initiativet MAJOBO-"Mat og jord, der du bor". Dette prosjektet ønsker å skape en bred debatt og økt bevissthet rundt økologisk og lokalprodusert mat, samt motivere til økologisk dyrking i by og på land. Se mer info www.gaia-agenda.no/.

Alt tyder på at grønne tak og dyrking av mat i urbane områder vil øke betydelig de kommende åra verden over. Og kanskje er dette også den beste måten vi kan bygge gode allianser mellom by og land, samt skape økt forståelse verdien av dyrkingsjord og lokal matproduksjon?
  

Skogfondsordningen – skogeierne i Telemark investerer mer

Gledelig økning i bruken av skogfond til investering i planting, stell av ungskog eller veibygging.

Skog
Skog (Foto: Ole Jørgen Wefald, Fylkesmannen i Telemark)

Skogeiere har en økonomisk verktøykasse som heter skogfond. Her skal skogeieren sette av penger ved hogst, og kan senere bruke disse med skattefordel til langsiktige investeringer som planting, stell av ungskog eller veibygging.

Samlet sett for Telemark er innestående beløp pr 31.12.2012 hele 91,5 millioner kroner. Dette er likevel en reduksjon fra året før på 2,5 millioner kroner, noe som er svært gledelig. Dette betyr at pengene blir investert i å bygge opp ny verdifull skog i stedet for å stå i banken. 

Investert i skogen 2012, inkl. tilskudd:           

Planting

Skogpleie

Skogsveier

Diverse

Sum

7,2 mill.

7,8 mill.

13,4 mill.

0,8 mill.

29,2 mill.

Skogeierne får ikke selv renter av sine skogfond. Disse tilfaller forvaltningen og næringsorganisasjonene, som igjen bruker dem til aktivitetsfremmende tiltak i skogbruket. 

Det er Fylkesmannen som siden 2008 har hatt ansvar for å forvalte disse midlene.

Alle pengene skal stå i bank, og tradisjonelt har de vært plassert i lokalbanken i hver kommune. Fylkesmannen i Telemark har de siste årene vært aktive i arbeidet for å få høyest mulig renteinntekter på skogfondsmidlene, og 88 prosent av skogfondet er i dag plassert i de fire bankene som betaler høyest rente. Avkastningen i 2012 var 3,6 prosent. 

Digital saksgang i plansaker 

Fylkesmannen i Telemark og Telemark fylkeskommune har etablert digital saksgang mellom oss og kommunene for "varsel om oppstart av regulering" og "planer på høring".

Den tekniske plattformen for bruk av IKT ved saksbehandling av «varsel om oppstart av regulering» og «planer til høring» er nå på plass hos Fylkesmannen i Telemark. Det går i den nærmeste framtid en henvendelse til alle kommunene i Telemark med informasjon om at slike saker skal sendes digitalt til Fylkesmannen og fylkeskommunen sammen med en sosi-fil med plandata etter standarden sosi 4.5.  Forsendelsen ekspederes videre til mottak hos Kartverket Skien, som kvalitetskontrollerer kartfilen og returnerer en rapport. Rapporten blir med i Fylkesmannens vurdering av planforslaget. Kartfilen legges inn i Norge Digitalt og gjøres tilgjengelig i kartportalen, sammen med høringsdokumentene. Opplegget er i stor grad automatisert og krever liten manuell innsats når det er i drift. 

Sentralt i opplegget er: 

  • Sparte resurser i kommunen ved oversendelse.
  • Tidsgevinster ved bruk av e-post kontra vanlig postgang.
  • Kvalitetskontroll av plandata slik at kommunen får et godt grunnlag for å legge feilfrie data inn i sin planbase.
  • Sparte tidsressurser hos Fylkesmannen og fylkeskommunen ved at dokumentene kan importeres direkte i sakssystemet uten først å skannes.
  • Unngår kvalitetsforringelse av dokumentene i skanneprosessen inn i sakssystemet.
  • Plankartet blir tilgjengelig i kartportalen omtrent samtidig som saken er etablert i sakssystemet.
  • Høringsdokumentene er tilgjengelige både i sakssystemet og direkte fra planen i kartportalen.
  • Plankartet er tilgjengelig som vektordata i alle målestokker i kartportalen.
  • Planen kan vurderes opp mot tema som flomsoner, rasutsatte områder, jordbruksareal, verneområder, kulturminner m.m. 

Effekten er dobbel i og med at dette er et samarbeid mellom Telemark fylkeskommune og Fylkesmannen i Telemark. Statens vegvesen er også invitert med, noe som ytterligere vil forsterke effekten.