Historisk arkiv

Fylkesnytt fra Telemark 2/2012

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Fylkesmannen i Telemark er ute med et nytt nummer av Fylkesnytt, med blant annet en artikkel om matfestivalsamarbeidet ”Kom og smak på Telemark”.

Fylkesmannen i Telemark er ute med et nytt nummer av Fylkesnytt, med blant annet en artikkel om matfestivalsamarbeidet ”Kom og smak på Telemark”.  

Samordnet nettsatsing
Fylkesmannens landbruksavdelinger og Landbruks- og matdepartementet har inngått samarbeid om en felles nyhetstjeneste på nett. Tiltaket er et ledd i arbeidet med å videreutvikle og samordne nettsatsingen mellom Landbruks- og matdepartementet og fylkesmennene. Hvert fylke vil komme ut med et nettbasert nyhetsbrev i halvåret.

__________________________________

Om Fylkesmannen
Fylkesmannen er Kongens og regjeringens representant i fylket og skal arbeide for at Stortingets og regjeringens vedtak, mål og retningslinjer blir fulgt opp. På vegne av flere departementer utfører fylkesmannen en rekke forvaltningsoppgaver i forhold til kommuner og enkeltpersoner, og er klagemyndighet og tilsynsmyndighet.

 

Matfestivalsamarbeid i Telemark ”Kom og smak på Telemark” 

Langesund sjømat- og fiskefestival, Mersmak i Skien, Dyrsku’n og Jolemarknaden i Seljord og Norsk Eplefest i Sauherad har etablert et festivalsamarbeid. Dette fellesskapet har som hovedmål å styrke frambud, profilering og salg av lokalmat fra Telemark. 

Planen for samarbeidet inneholder kompetanseoverføring og samarbeid på flere områder for å kunne oppnå stordriftsfordeler. Partene mener at markedsføring er det området som kan gi best resultat på kort sikt. Et hovedmål er å bygge opp under Telemark som merkevare i konkurranse med andre regioner i Sør-Noreg for å skaffe flere gjester, og innbyggere, til Telemark totalt sett. 

Mye spennende foregår på lokalmatområdet i fylket og sammen vil de stå sterkere for å få nasjonal oppmerksomhet. De fire festivalene er representert i ulike deler av Telemark og samarbeidet vil således bidra til at hver av festivalene mer bevisst utviker sin egenart. "Kom og smak på Telemark" er valgt som slagord for dette samarbeidet. 

Fylkesmannen og fylkeskommunen har gått sammen om å støtte tiltaket med BU-midler og fylkeskommunale midler.

Fra opptoget til matfestivalen Mersmak i Skien.
Fra opptoget til matfestivalen Mersmak i Skien. (Foto: Francisco Granados, Fylkesmannen i Telemark)

Kontaktperson: Ellen Dagsrud, e-post: eld@fmte.no , tlf.: 35 58 62 63.
  

Produktkvalitet i epleproduksjonen i Midt-Telemark 

Produktkvalitet i epleproduksjonen i Midt-Telemark er et prosjekt Fylkesmannen i Telemark støtter økonomisk. Prosjektet i regi av Norsk Landbruksrådgivning Østafjells har som mål å utvikle en praktisk metode for kvalitetskontroll i epleproduksjonen. Godt samarbeid er nøkkelen til suksessen. 

Det var epleprodusenter i regionen og Telefrukt AS som kom med ønsket om å utvikle et omforent system for kvalitetskontroll som verktøy for å forbedre kvalitet i produksjon og markedet av epler. Forprosjektet i 2012 har fått støtte fra Landbruksavdelingens Bygdeutviklingsmidler for planlegging, gjennomføring og utprøving av metode for kvalitetskontroll i praksis. 

Både fra produsentmiljøet og pakkeriet er det et ønske om å jobbe for å bedre eplekvaliteten fra fruktlunden til butikken gjennom pakkeriet. Et godt samarbeid mellom aktørene, kunnskapsbygging for kvalitetskontroll og tilbakemeldingsmetode for produsentene er avgjørende faktorer i prosjektet. Stanislav Strbac (prosjektleder), og Tone Gislerud (prosjektansvarlig) er fagrådgivere og nøkkelpersoner i prosjektet, og sørger også for at tilbakemeldingen til produsentene blir gitt gjennom Norsk Landbruksrådgivning Østafjells med de viktige assosiasjoner av å være ”en nøytral aktør”. 

Epler – en smak av Telemark
Epler – en smak av Telemark (Foto: Bob Gottschal, Fylkesmannen i Telemark)

Resultatområdet omfatter både vurdering av høstetid, gjennomføring av kvalitetskontroll og tilbakemelding til dyrkere. Det gjennomføres høstetidsvurdering i minst fire lokaliteter hos epleprodusenter i Midt-Telemark som leverer til Telefrukt AS. Det identifiseres kvalitetsparameter ved prøvetaking og resultater formidles umiddelbart til produsentene. Informasjonen vil bli brukt i rådgivningen for kvalitetsforbedring av epledyrking i Midt-Telemark. 

Per dags dato og før rapporten skrives (prosjektet er i gang) rapporteres det om positive erfaringer. Når det gjelder årets eplekvalitet, er noen partier av epler av veldig god kvalitet, mens andre kan oppleves varierende mellom partier og produsenter. Noen av de tilbakemeldinger produsentene får relateres til modning av frukten, næringsmangel i enkelte partier og insektskader. De fleste av disse kvalitetsfeil kan rettes opp ved riktig veiledning og ved at produsentene prioriterer riktig tiltak til riktig tid. Prøvetakingssystem og kontrollprotokoll skal forbedres slik at kontrollsystemet kan videreutvikles og anvendes i praksis. Avgjørende for et godt resultat er et godt og åpent samarbeid mellom de involverte produsenter, rådgivere og pakkeriansatte. 

Overordnede mål for norsk landbruks- og matpolitikk er Matsikkerhet, Landbruk over hele landet, Økt verdiskaping og Bærekraftig landbruk. Både kunnskapsbygging og samarbeid er nødvendige verktøy for å kunne bidra til å løsne noen av flaskehalser i næringen. 

Kontaktpersoner: Bob Gottschal, e-post: bgo@fmte.no, tlf.: 35 58 62 70, eller Francisco J. Granados Pérez, e-post: fjg@fmte.no, tlf.: 35 58 62 96.
 

Telemarkskogen på Dyrsku’n 

Dyrsku’n i Seljord gikk av stabelen for 147. gang i september og er et av Norges største arrangementer. I år var 85 000 mennesker innenfor portene. AT Skog, Telemark skogselskap og Fylkesmannen i Telemark samarbeider om en felles stand: Telemarkskogen. Det er ei grønn lunge med ulike skogrelaterte aktiviteter. I tillegg tilbyr Fylkesmannen tjenester for den enkelte innen kart og jus. I år blei det bl.a. arrangert en skogsamtale mellom landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum og leder av Norges Skogeierforbund Olav Veum.  

Servering av kaffe kokt på bål, fra Telemarkskogen

Servering av kaffe kokt på bål, fra Telemarkskogen (Foto: Aud Torild Stensrød, Fylkesmannen i Telemark)

Kontaktperson: Liv Aakre, e-post: laa@fmte.no , tlf.: 35 58 62 58.
  

Får ikke selge setereiendom i Telemark til fritidsformål

Setereiendommen Kråkeroe i Seljord er en landbrukseiendom underlagt priskontroll. Avgjørelsen vekker oppsikt og kan få betydning for flere eiendommer i randsonen mellom dal og fjell. Ikke minst odelsrettslige spørsmål vil kunne få et nytt interessant område her sammen med spørsmål om boplikt og prisregulering. 

Kråkeroe er på 4.500 dekar og har åtte eiere, fordelt på to grupperinger. En av dem har drevet stølsdrift, og det er denne gruppen som mener at Kråkeroe er en landbrukseiendom og bør prises deretter. Den andre grupperingen ønsker eiendommen solgt som fritidseiendom. Fylkesmannen har i ny klagebehandling kommet til at eiendommen oppfyller arealkravene i konsesjonsloven og dermed underlagt priskontroll. Seljord kommunes vedtak på høyeste lovlige verdi av 1,5 millioner opprettholdes. Dersom Kråkeroe hadde blitt godkjent som fritidseiendom, ville verdien ha blitt vesentlig høyere.

Nye undersøkelser
Skogen på Kråkeroe er fjellbjørkeskog  som fungerer som vern for skogen nedenfor. De to uavhengige planselskaper som vurderte eiendommen, AT Skog og Viken, mener at over 500 dekar tilfredsstiller kravene til bonitet 8, slik at arealene kan produsere 0,1 m3/dekar pr år. Viken skog vurderte likevel skogen på Kråkeroe som uproduktiv på grunn av at gjennomsnittlig volumtilvekst er lav. Fylkesmannen sluttet seg til denne konklusjonen i sitt første vedtak. 

Statens landbruksforvaltning (SLF) har vært tydelige på at Fylkesmannens første avgjørelse kunne tas til inntekt for at vernskog ikke er produktiv skog i konsesjonslovens forstand, noe som etter deres mening ikke medfører riktighet. Også Landbruks- og matdepartementet har bedt om at Fylkesmannen ser bort ifra vernerestriksjonene. De understreker at det er skogmarkas produksjonsevne som skal legges til grunn og ikke den gjennomsnittlige tilveksten. 

På denne bakgrunn har Fylkesmannen i Telemark i siste vedtak konkludert med at siden det er over 500 dekar av fjellbjørkeskogen på Kråkeroe som har bonitet B 8, betyr dette at konsesjonslovens krav til produktiv skog er oppfylt.

Høyeste lovlige verdi ved salg av eiendommen Kråkeroe gnr. 137, bnr. 4 i Seljord kommune står dermed fast med 1.500.000 kroner.

Landbrukseiendommen Kråkeroe sameige i Seljord
Landbrukseiendommen Kråkeroe sameige i Seljord (Foto: Ingvild Grov Korneliussen, Fylkesmannen i Telemark)

Les mer om saken og finn klagevedtaket på nettsidene til Fylkesmannen i Telemark:

Kontaktperson: Helge Nymoen, e-post: hny@fmte.no , tlf.: 35 58 62 51.