Historisk arkiv

Fylkesnytt fra Troms 1/2012

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Fylkesmannen i Troms er ute med et nytt nummer av Fylkesnytt, blant annet en artikkel om bruk av bioenergi som øker i Troms.

Fylkesmannen i Troms er ute med et nytt nummer av Fylkesnytt, blant annet en artikkel om bruk av bioenergi som øker i Troms.

Samordnet nettsatsing
Fylkesmannens landbruksavdelinger og Landbruks- og matdepartementet har inngått samarbeid om en felles nyhetstjeneste på nett. Tiltaket er et ledd i arbeidet med å videreutvikle og samordne nettsatsingen mellom Landbruks- og matdepartementet og fylkesmennene. Hvert fylke vil komme ut med et nettbasert nyhetsbrev i halvåret.

__________________________________

Om Fylkesmannen
Fylkesmannen er Kongens og regjeringens representant i fylket og skal arbeide for at Stortingets og regjeringens vedtak, mål og retningslinjer blir fulgt opp. På vegne av flere departementer utfører fylkesmannen en rekke forvaltningsoppgaver i forhold til kommuner og enkeltpersoner, og er klagemyndighet og tilsynsmyndighet.    

Bruk av bioenergi auker på i Troms

I februar 2010 fikk Statkraft Varme konsesjon for å bygge fjernvarmeanlegg på Hjellholmen i Harstad. Første byggetrinn startet sommeren 2010. 22. mars i år skal det være offisiell åpning av anlegget med taler og underholdning.

Grunnlasten fra anlegget skal dekkes av skogsflis fra lokale leverandører, og vil stå for 90 prosent av varmeproduksjonen. Topplast og effektreserve vil bli basert på naturgass. Med en samlet kapasitet på 23 MW, vil anlegget etter 1. byggetrinn kunne levere opp mot 50 GWh varme per år. Det tilsvarer nærmere halvparten av i eksisterende næringsbygg i Harstad sentrum. Innen 2022 er målet å utvide kapasiteten ved anlegget til 48 MW, tilsvarende en årlig varmeproduksjon på i overkant av 80 GWh. Miljømessig vil et fullt utbygd fjernvarmeanlegg i Harstad, bidra til å redusere CO2-utslippene med cirka 9000 tonn per år sammenligna med lokale varmesentraler basert på elektrisitet og olje.

Fjernvarmeanlegget i Harstad. Flisbingen til venstre.

Fjernvarmeanlegget i Harstad. Flisbingen til venstre. (Foto: Skogbrukssjef Leif Evje)

Driftssjef Leif B. Pedersen forteller at varmeleveransene starta for et par uker siden og kunder blir nå kobla på fortløpende. Anlegget fyres nå med skogflis etter at det blei brukt gass første uka for å varme opp rørsystemet.

Dette anlegget vil ha stor betydning for skogbruket i Sør-Troms. Til nå har skogaktiviteten hovedsaklig vært produksjon av ved. Anlegget gir lokale skogeiere mulighet til auka hogst og større virkesleveranser. Det gir mulighet til å investere i profesjonelt driftsapparat med heilårs sysselsetting. Skogbrukssjef Leif Evje er fornøyd med mulighetene dette anlegget gir, men ser og en del utfordringer for forvaltninga. Hogstflatene skal følges opp med foryngelse og ungskogpleie, men største utfordringa blir å få bygd nok skogsveger tidsnok. For å få flyt i hogsten er det ei forutsetning å ha på plass et godt skogsvegnett. Det vil bli krevende å rekke over planlegging og finansiering av nye skogsveger etter hvert som flisdrifter skal gjennomføres.

Hogst og framkjøring av virke i Svartdalsåsen i Harstad.

Hogst og framkjøring av virke i Svartdalsåsen i Harstad. (Foto: Statskraft Varme AS)

Nordnorsk Bioenergi AS blei etablert i 2010, og har som mål å bli den ledende leverandør av biomasse i form av flis til fjernvarmeanlegg i regionen. Selskapet er i en oppbyggingsfase, og har fått kontrakt på leveranser av flis til fjernvarmeanlegget fram til 2020.  Aktiviteten i selskapet vil omfatte bl.a. avtale med skogeiere om kjøp av skog, hogst og framkjøring, lagring og tørking samt produksjon og transport av flis fram til fjernvarmeanlegget.

Daglig leder Sveinung Ims forteller at de er kommet godt i gang med hogsten, og har gjort en god del avtaler med lokale skogeiere. Selskapet har arbeidd med hogstavtaler siden våren 2011. Det er god respons fra skogeierne, men for noen må det til en modningsprosess.  Nordnorsk bioenergi er en ny aktør i markedet, og det har ikke vært leveranser til industriell produksjon i regionen de siste tjue åra. Noen skogeiere er nysgjerrige på hva dette vil innebære, og er litt avventende, men alt i alt ser det bra ut.

Kontaktperson: Fylkesskogmester Trude Hagen Hansen, thh@fmtr.no, tlf. 77 83 79 77.
  

Prosjekt Grønt reiseliv – gårds- og bygdeturisme i Troms

Grønt reiseliv logo

Fylkesmannen starter nå prosjekt Grønt reiseliv - bygdeturisme i Troms. Prosjektets varighet er 3 år fra 2012-2014. Prosjektleder er Ethel Seljevold.

Prosjektet skal bidra til å videreutvikle ressursene som gården og bygda rår over. Målet er økt verdiskapning lokalt og lønnsomhet i reiselivsrettede aktiviteter på gården og i bygda.  Vi ser også at en viktig oppgave i prosjektet er å få etablert samarbeid og nettverk mellom gårdbrukere, andre næringsdrivende i bygda og omegn, faginstitusjoner og organisasjoner.

Mange gårdbrukere mener lønnsomheten på gården er for dårlig, og må skaffe seg tilleggsinntekter utenom gården. Samtidig ønsker mange å utvide sitt inntektsgrunnlag gjennom enten mer effektiv drift, eller ved tilleggsnæringer.Den gode nyheten er at gårdsturisme har vist seg å gi en mulighet for gode ekstra inntekter til gårdene og lokalsamfunnet. Troms fylke kan by på et mangfoldig spekter av mat og opplevelser som kan knyttes til sjø, land, fjell og vann.

Lokalt reiseliv og gårdsferie er voksende, og stadig flere europeere og russere finner veien til Nord-Norge, både sommer og vinter. De ønsker seg spektakulære opplevelser i iglooen under stjerne- og nordlyshimmelen, kanefart, hundekjøring og arktisk mat.  På sommeren lokker midnattsola, vill og vakker natur, havfiske, fjellvandring, ridning med mer. Viktige ingredienser i turistenes reiselivsopplevelse er gjestfrie og hjelpsomme mennesker, mat og matkultur, gode overnattingsmuligheter, opplevelser og vakker natur.

Prosjektet skal inspirere, hjelpe og veilede gårdbrukere i Troms, men også andre på bygdene til å komme i gang med tilbud om overnatting og opplevelser tilpasset reiselivet. Hovedutfordringen i Troms er å rekruttere flere gårdbrukere og andre tilbydere som ser det interessant og lønnsomt å utvikle tilbud knyttet til gårds- og bygdeturisme.

Om kort tid vil vi lansere et eget nettsted for prosjektet, deretter arrangerer vi møter i hver region i fylket. De som ønsker å satse, skal få tilbud om kurs og studieturer for å sikre at de har nødvendig kompetanse. Samarbeid og nettverksdanning mellom gårdbrukere og andre i bygda er viktig for de som vil satse. Erfaringsdeling, arbeidsdeling og å utfylle hverandres tilbud, er positivt for turisten, og gir flere inntekter.

Vi ønsker gårdbrukere og andre i lokalsamfunnet samt samarbeidspartnere og andre interesserte velkommen til prosjektet.

Kontaktperson: Seniorrådgiver/prosjektleder Ethel Seljevold, ese@fmtr.no, tlf. 77 64 20 11.
 

Inn på tunet - kvalitet og trygghet

Liten baker

Liten baker (Foto: Arve Kleiven, Fylkesmannen i Troms)

Det er bestemt at det skal innføres en godkjenningsordning for Inn på tunet-gårder. Godkjenningen gjelder gården som arena og handler om sikkerhet, det å ha og kunne bruke kvalitetssystemet, kunne avdekke avvik, risikovurdere mv. Ansvaret for det faglige innholdet i tilbudet ligger fortsatt hos oppdragsgiver i samarbeid med Inn på tunet-bonden.

For at Inn på tunet-gårdene skal ha et best mulig grunnlag for å få gården godkjent, arrangerer Fylkesmannen en egen kursserie i samarbeid med Landbrukets HMS-tjeneste. Kursserien ”Inn på tunet - kvalitet og trygghet”, går de nærmeste ukene over hele fylket, og påmeldingene til kursene er tilfredsstilende, sier Inn på tunet-ansvarlig hos Fylkesmannen, Arve Kleiven. Han mener det er flott at det nå kommer en godkjenningsordning og at merkevaren Inn på tunet blir utviklet. En merkevare skal forbindes med visse positive egenskaper og fordeler slik at kunden får tillit til tjenesten. Det skal bidra til positive assosiasjoner og forventninger rundt tjenesten. Samtidig skal den som bruker varemerket forplikte seg til å følge de standarder som er utviklet for vedkommende.

Kontaktperson: Fagansvarlig Arve Kleiven, akl@fmtr.no, tlf. 77 64 21 06.
 

Inspirasjon og nordnorsk suksess i Berlin

Både utstillere på landbruks- og matmessa Grüne Woche i Berlin i januar, og andre produsenter på studietur i forbindelse med messa, fikk mye faglig utbytte og inspirasjon til videre arbeid med å utvikle egne virksomheter. Deltakelsen på Grüne Woche var også en god start på et tettere nordnorsk samarbeid innen lokal mat og reiseliv.
 
Gruppa på studietur bestod av småskalaprodusenter innen ost, kjøtt, fisk, urter og bær. Deltakerne fikk innblikk i andre lands tilbud og fikk inspirasjon og ideer til å utvikle egne produkter og produktspekter videre. Dessuten - og ikke minst viktig: De fikk god anledning til bli kjent og drive erfaringsutveksling på kryss av fylkesgrenser og legge grunnlag for videre samarbeid både innen det enkelte fylke og i hele landsdelen. 

Fra Troms deltok småskalaprodusentene Slåttebakken gård fra Silsand, Gourmet Lyngen fra Lyngseidet, Aa gård fra Tennevoll, Vildenvang gårdsysteri fra Storslett, Ravra gårdsprodukter fra Samuelsberg, Bomstad gård fra Nordkjosbotn, Dyrøy mat fra Brøstadbotn, Rune Hogstad, Brita K Køhl og Evy Fredly fra Bardu samt reiseleder Ethel Seljevold fra Fylkesmannen.

Noen av utstillerne på Grüne Woche var Verdde med reinsdyrprodukter fra Kvænangen og Tine Meieriet på Storsteinnes med ulike ostetyper

Noen av utstillerne på Grüne Woche var Verdde med reinsdyrprodukter fra Kvænangen og Tine Meieriet på Storsteinnes med ulike ostetyper. (Foto: LofotenMat)

Kontaktpersoner:
Fagansvarlig Arve Kleiven, akl@fmtr.no, tlf. 77 64 21 06
Seniorrådgiver Ethel Seljevold, ese@fmtr.no, tlf. 77 64 20 11.
 

Agronomiløft i nord

Rødkløver

Rødkløver (Foto: Marianne Vileid Uleberg, Fylkesmannen i Troms)

”Hele landbruksfamilien” i Nord-Norge går sammen for å ta tak i de agronomiske utfordringene vi har innen jord- og plantekultur.

Kontaktperson:
Fagansvarlig Arve Kleiven, akl@fmtr.no, tlf. 77 64 21 06.