Historisk arkiv

Fylkesnytt fra Troms 1/2013

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Fylkesmannen i Troms er ute med et nytt nummer av Fylkesnytt, blant annet med en artikkel om prosjektet Grønt reiseliv i Troms.

Fylkesmannen i Troms er ute med et nytt nummer av Fylkesnytt, blant annet med en artikkel om prosjektet Grønt reiseliv i Troms.

Samordnet nettsatsing
Fylkesmannens landbruksavdelinger og Landbruks- og matdepartementet har inngått samarbeid om en felles nyhetstjeneste på nett. Tiltaket er et ledd i arbeidet med å videreutvikle og samordne nettsatsingen mellom Landbruks- og matdepartementet og fylkesmennene. Hvert fylke vil komme ut med et nettbasert nyhetsbrev i halvåret.

__________________________________

Om Fylkesmannen
Fylkesmannen er Kongens og regjeringens representant i fylket og skal arbeide for at Stortingets og regjeringens vedtak, mål og retningslinjer blir fulgt opp. På vegne av flere departementer utfører fylkesmannen en rekke forvaltningsoppgaver i forhold til kommuner og enkeltpersoner, og er klagemyndighet og tilsynsmyndighet.

Prosjekt Grønt reiseliv i Troms i vinden 

Grønt reiseliv logo

Prosjekt Grønt reiseliv - gårds- og bygdeturisme i Troms har hatt et aktivt første prosjektår. Vi har gjennomført mobiliseringsmøter i hele fylket, studietur til Den Gylne Omvei og Røros, og arrangert «komme i gang kurs» for gårdbrukere. Prosjektet får mye oppmerksomhet, og nordnorsk presse omtaler stadig reiselivet. Ikke så rart, for reiselivet i nord øker mest i hele landet. 

Midnattssol og nordlyset trekker folk fra inn- og utland, og stadig nye muligheter for opplevelser og overnatting tilbys turistene i by og bygd. Prosjektet vil i 2013 ha fokus på samarbeid, nettverk, vertskapsrollen og bærekraftig reiseliv. Det blir konferanse i Tromsø om gårds- og bygdeturisme, studieturer og nettverkssamlinger. 

Prosjektet er et samarbeid mellom Fylkesmannen i Troms, Innovasjon Norge og Troms Fylkeskommune. Gårdbrukere som går med tanker eller planer om å satse på reiseliv, får hjelp til å komme videre. 

Prosjektleder er Ethel Seljevold, ese@fmtr.no, telefon 77 64 20 11/975 12 870. 

Lyngsalpan, Lyngshesten og to generasjoner gårdbrukere.
Lyngsalpan, Lyngshesten og to generasjoner gårdbrukere. (Foto: Ola Røe)

Finnfjord AS har tatt i bruk treflis i produksjonen 

Finnfjord AS er lokalisert rett utenfor Finnsnes i Lenvik kommune. Bedriften er en av Europas største og mest miljøvennlige produsenter av ferrosilisum (FeSi). Ferrosilisium brukes i produksjon av stål og støpejern. Bedriften produserer også silika og elektrisk kraft (fra og med november 2012). 

Fra oktober 2012 har Finnfjord AS hatt regulær bruk av treflis i produksjonen. Forventa forbruk av treflis er ca. 17 000 råtonn i året. Bedriften kan bli en viktig avtaker for trevirke i fylket.

Leverandør av treflis fram til sommeren 2013 er Norsk Biobrensel AS (som er en del av NEG-gruppen). 

Finnfjord AS

Finnfjord AS. (Foto: Finnfjord AS)

 
”Fra favn til kilowatt-timer (kWh)”
 

Dette er et prosjekt som har som mål å gi vedforbrukerne opplysinger om hvor mange kilowattimer en vedsekk, eller vedleveranse, tilsvarer. Skog og landskap starta opp prosjektet i 2011 og skal avsluttes i 2013. Prosjektdeltakere for øvrig er Norsk Ved, Skogtiltaksfondet, Innovasjon Norge, Enova og Jøtul. 

Forsøket er lagt ut på 5 steder i landet: Østfold, Buskerud, Sogn og Fjordane, Sør-Trøndelag og Troms. I Troms er forsøket lagt ut hos vedprodusent Arne Øvergård i Øverbygd. I forsøket inngår treslaga bjørk, gran og furu, fordelt på 4 sekkestørrelser (30, 40, 60 og 80 liter).  I Troms er ikke gran med. Av de utlagte småsekkene er energimengda bestemt for 250, hvor av 40 i Troms. I Troms og Østfold er det i tillegg lagt ut storsekker. I Troms er det 11 europaller hver på 1000 liter. 

Prosjektleder er forsker Simon Gjølsjø, mens forsker Eirik Nordhagen har stått for det praktiske arbeidet. 

Veiing av storsekk hos vedprodusent Arne Øvergård, Øverbygd i Målselv.
Veiing av storsekk hos vedprodusent Arne Øvergård, Øverbygd i Målselv. (Foto: Eirik Nordhagen, Skog og landskap)
 

Nytt rovviltprosjekt i Troms 

Kadaver av sau tatt av rovdyr.
Kadaver av sau tatt av rovdyr. (Foto: Erlend Winje)

Det 3-årige rovviltprosjektet Eallit Luonddus/Leve i Naturen, er nå avsluttet. De viktigste aktivitetene blir nå videreført i et nytt 3-årig prosjekt. Effektive forebyggende tiltak, oppbygging av interkommunale skadefellingslag og økt evne til regulering av rovviltbestandene gjennom jakt blir fortsatt det viktigste satsingsområdet fremover. 

En av mange erfaringer fra prosjekt Eallit Luonddus/Leve i Naturen, var at det nytter med informasjon, motivasjon, opplæring og tilrettelegging. Resultatene fra prosjektet viser blant annet økt uttak av rovvilt gjennom jakt og skadefelling i prosjektperioden. 

Det nye rovviltprosjektet, som foreløpig ikke har fått noe navn, skal videreføre de viktigste satsingsområdene og aktivitetene fra Leve i Naturen. Men prosjektet blir mindre omfattende og får en enklere organisering i og med at Rovviltnemnda og Fylkesmannen vil være eiere og utgjøre styringsgruppen i prosjektet. Det vil bli etablert en referansegruppe der bl.a. nærings- og miljøorganisasjonene kan delta aktivt med innspill både til aktivitetene i prosjektet og til regional rovviltforvaltning generelt. 

Hovedsatsingsområdene blir 

  • Effektive forebyggende og konfliktdempende tiltak
  • Etablere interkommunale skadefellingslag som dekker behovet for skadefellinger i begge fylkene
  • Informasjon/veiledning/erfaringsutveksling til reindrift og bufenæring.
  • Etablere lokale rovviltjaktmiljø i områder med bestand av rovvilt, og fokus på hundetrening relatert til jaktmiljøer
  • Samarbeide og være en støttefunksjon prosjekt i Troms ”Beitebruk i utmark” 

Det vil bli etablert egen hjemmeside hvor det blant annet blir mulig å abonnere på nyheter fra prosjektet. 

Prosjektleder er Erlend Winje, ewi@fmtr.no, telefon 77 64 21 02/473 29 214.