Gastronomiprisen ble vunnet av Tind Ungdomsbedrift

Tind UB fra Brønnøysund videregående skole (vgs) i Nordland vant Gastronomiprisen under NM for Ungdomsbedrifter, som gikk av stabelen på Lillestrøm fredag 5. mai. NM arrangeres årlig av Ungt Entreprenørskap. Prisen ble delt ut av Bent Stiansen fra Statholdergaarden restaurant.

Rekkefølgen blant de tre beste var:

1. plass: Tind UB, Brønnøysund vgs, Nordland
2. plass: Kragerø Miljø og østers UB, Kragerø vgs, Telemark
3. plass: Tangspræll UB, Guri Kunna vgs, Sør Trøndelag

Vinnere av Gastronomiprisen 2017 Tind UB fra Brønnøysund vgs i Nordland.
Vinnere av Gastronomiprisen 2017 Tind UB fra Brønnøysund vgs i Nordland. Foto: Park Pixel/Ungt Entreprenørskap

I sin vurdering av produktene og bedriftene la juryen vekt på følgende kriterier:

  • Hvorvidt det er det behov for produktet i markedet.
  • Hvorvidt produktet er nyskapende.
  • Vurdering av smak, utseende og lukt.
  • Vurdering av produktkvalitet og råvarekombinasjon.
  • Produktet har en lokal identitet.
  • Produktet presenteres på en kreativ og estetisk måte. 

Juryen besto av Morten Støbakk, kokk og tidligere vinner av NM og EM for studentbedrifter (gladlaksen.no), Kaisa Lervik (Avanade) og Nina Mosseby (Landbruks- og matdepartementet). I sin begrunnelse om vinneren sa juryen:

"Vinnerbedriften utmerker seg på alle kriteriene for Gastronomiprisen, med en tydelig grafisk profil, god nettside med tilgang via QR-kode og selvsagt god smak på produktene. De står for inkluderende sosialt entreprenørskap, grundig produktutvikling, gjennomføring i alle ledd og gode markedsmuligheter for produktene gjennom hotell, lokalmatbutikk og nettbutikk. Juryen ble spesielt imponert over måten bedriften hadde inkludert elever med tilrettelagt undervisning i produksjon og arbeid, og deres godt begrunnede oppfatning av produktets terapeutiske betydning."

Det var 11 finalister i konkurransen om Gastronomiprisen fra 8 fylker. Blant produktene som deltok finner vi alt fra østerssaus basert på stillehavsøsters fra norskekysten, produkter av superbæret tindved og pasteuriserte eggehviter til krutonger laget av daggammelt brød. Kreativiteten er stor og svært mange av bedriftene har et tydelig bærekraftsperspektiv med seg i sin produksjon. Felles for bedriftene er at de har vunnet fylkeskonkurransene i sine respektive fylker. Til finalen har alle sendt inn en presentasjon av bedriften og juryen intervjuet i tillegg alle før det ble kåret en vinner.

20-års jubileum

Ungt Entreprenørskap og NM for Ungdomsbedrifter feirer sitt 20-årsjubileum i 2017. Bedriftene har fulgt med i tiden og mye har endret seg siden Østfold markerte seg som det beste fylket i 1997. De senere årene har bedriftene et økende fokus på bærekraft og miljø. Blant årets NM-deltakere er det rekordhøy deltakelse innen sosiale entreprenører. Gjenbruk og “grønt entreprenørskap” er også trendy blant ungdomsbedriftene.

– Det er svært viktig at kreative ungdomar får ros for dei gode ideane og produkta dei skapar. Dei er framtida! Vi veit at rekruttering er ei utfordring for matfaga. Gastronomiprisen og NM for ungdomsbedrifter har difor ei viktig rolle å spele for å syne ungdom at det finst spanande moglegheiter innan matbransjen. Eg gratulerer vinnarane og ønskjer lukke til vidare, seier landbruks- og matminister Jon Georg Dale. 

Til toppen