First Meal UB fra Karmsund vant Gastronomiprisen

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

First Meal UB fra Karmsund videregående skole i Rogaland vant Gastronomiprisen under NM for Ungdomsbedrifter, som gikk av stabelen på Lillestrøm fredag 29. april. NM arrangeres årlig av Ungt Entreprenørskap. Prisen ble delt ut av politisk rådgiver i Landbruks- og matdepartementet, Julia Brännström Nordtug.

 NM for ungdomsbedrifter gir godt håp for fremtidig næringsutvikling og verdiskaping. Morgendagens gründere er mange, kreative og har god hjelp fra Ungt Entreprenørskap. Landbruks- og matdepartementet har samarbeidet med Ungt Entreprenørskap i flere år og er imponert over arbeidet som organisasjonen gjør for å fremme gründerånd hos ungdom, sier politisk rådgiver Julia Brännström Nordtug.

Rekkefølgen blant de tre beste var som følger:

 1. plass: First Meal UB, Karmsund videregående skole, Rogaland
 2. plass: Tørkling UB, Senja videregående skole, Troms
 3. plass: Brød-rett-hjem UB, Stranda videregående skole, Møre og Romsdal
Fra prisutdelingen. Politisk rådgiver Julia Brännström Nordtug sammen med prisvinnerne fra First Meal UB, Karmsund videregående skole, Rogaland.
Fra prisutdelingen. Politisk rådgiver Julia Brännström Nordtug sammen med prisvinnerne fra First Meal UB, Karmsund videregående skole, Rogaland. Foto: Landbruks- og matdepartemetnet

I sin vurdering av produktene og bedriftene la juryen vekt på et sett av kriterier:

 • Hvorvidt det er det behov for produktet i markedet.
 • Hvorvidt produktet er nyskapende.
 • I hvilken grad det er benyttet lokale råvarer.
 • Vurdering av produktkvalitet, råvarekombinasjon og grad av økologisk tilvirkning.
 • Vurdering av smak, utseende og lukt.
 • Vurdering av design på pakning/emballasje.

Juryen besto av:

 • Nina Mosseby - Landbruks- og matdepartementet,
 • Jørn Lie - Vaaghals,
 • Jostein Medhus - Kulinarisk Akademi 
 • Janita Arhaug - Sett Sjøbein

I sin begrunnelse om vinneren sa juryen:

"Produktene har et stort markedspotensial. Bedriften har analysert markedet og skapt tre ulike produktkategorier som lett kan tilpasses en hektisk hverdag. Juryen er imponert og mener bedriften har produkter som er så og si klare for lansering på markedet. De har jobbet svært målrettet og bevisst for å kunne bruke lokale og økologiske råvarer. Og resultatet smaker veldig godt!"

Det var 8 finalister i konkurransen om Gastronomiprisen fra 7 ulike fylker. Blant produktene som deltok finner vi både karameller av råmelk fra Telemarksku, tørket kveite fra Senja, rødbeteprodukter fra Helgelandskysten og frokostprodukter fra Rogaland. Kreativiteten er stor! Bedriftene har vunnet fylkeskonkurransene i sine respektive fylker. Til finalen har alle sendt inn en presentasjon av bedriften og juryen intervjuet tillegg alle før det ble kåret en vinner.