– Verden trenger realfagshelter

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Mattetalentet Weronika Wros-Kaminska kjempet mot 3 547 konkurrenter fra de innledende rundene og 27 andre finalister i kampen om å vinne Abelkonkurransen.

Hvert år konkurrerer tusenvis av norske elever om å bli kåret til Norges dyktigste ung matematiker i Abelkonkurransen. Førstepremien er 15.000 kroner og muligheten til å representere Norge i den internasjonale matematikkolympiaden i Hong Kong til sommeren.

Weronika Wros-Kaminska fra Nadderud skole i Bærum vant Abelkonkurransen (i midten). Her sammen med kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og de andre seks beste i konkurransen. Foto: Nadia Frantsen/PGS

Marius Stensrud fra Ski videregående skole kom på andre plass, mens tredjeplassen gikk til Bruno Kacper Mlodozeniec fra Kristiansand Katedralskole Gimle. De tre første er sikret en plass i olympiaden. Fjerde til sjetteplass gikk til Erik Mingjun Ma fra Hoeggen Skole i Trondheim, Zezhen Xiong fra Red Cross Nordic UWC og det ble delt sjetteplass mellom Sondre Sørbø fra Lundeneset vidergående skole i Hordaland og Fridtjof Eikanger fra Trondheim katedralskole.

Utfordrerprisen går til årets yngste nykommer og den ble tildelt 12 år gamle Andreas Alberg som går i 8. klasse på Fagerborg skole i Oslo. Her sammen med kunnskapsministeren og Weronika Wros-Kaminska. Foto: Nadia Frantsen/PGS

Det var kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen som delte ut prisene.

 – Verden trenger alle de realfaglige talentene vi kan få. Oljealderen har passert toppen, samtidig som klimaendringene gjør at vi må få til et grønt skifte. Vi må finne de gode løsningene for fremtiden, sa Røe Isaksen. Han mener Norge må bli flinkere til å dyrke frem talenter i skolen, ikke bare på idrettsbanen. 

 Dere har alle brukt tid og krefter på å dyrke frem et matematisk talent og en fremtidig realfagshelt. I dag bør dere være stolte over hva dere har fått til alle sammen – gratulerer!

Abelprisen

Abelkonkurransen.no - her kan du teste ut oppgavene og se kalender for alle konkurransene.