Historisk arkiv

Gir 135 millioner for å gjøre forskningsresultater om til bedrifter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Nærings- og fiskeridepartementet

Veien fra lovende forskningsresultat til markedet kan være lang og risikofylt. Med disse pengene kan forskerne videreutvikle produktene sine, slik at de kan bli kommersielle suksesser.

Det er regjeringen som via Forskningsrådet lyser ut pengene til lovende prosjekter – som skal gjøre forskningsresultater med stort potensiale om til lønnsomme arbeidsplasser.

– Vi er opptatt av at forskning skal komme samfunnet til gode. I år har vi derfor økt pengepotten, slik at bedriftsgründerne skal ha enda større mulighet til å oppnå de resultatene de ønsker, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Forskning er av regjeringens viktigste satsinger. I Statsbudsjettet for 2020 foreslås det totalt om lag 9 milliarder kroner i støtte til næringsrettet forskning og innovasjon over Nærings- og fiskeridepartementets budsjett og gjennom Skattefunn. Det er over 4 milliarder kroner mer enn da regjeringen tok over i 2013.

– Slike prosjekter må ikke forveksles med å være støtte til markedsavklaring og forretningsutvikling, sier John-Arne Røttingen, administrerende direktør i Forskningsrådet. – Dette er midler til videre forskning og utvikling som går til bedrifter med spesielt lovende løsninger eller produkter hvor det er behov for kunnskapsmessige eller teknologiske avklaringer før ideen er moden for et marked.  

Forskningsrådet mottok totalt 66 søknader fra forskningsorganisasjoner, teknologioverføringskontorer og oppstartsselskaper.

Blant bedriftene som får støtte i år er NTNU Technology Transfer AS. Her utvikles et nytt system, ViSiBeam, som skal overvåke fosteret under fødselen og bidra til å forhindre hjerneskade og andre fødselskomplikasjoner.

Et annet prosjekt som blir tilgodesett i år er Ard Innovation AS på Ås. De skal verifisere en ny, miljøvennlig metode for behandling av trevirke utendørs og i vann. Metoden skal erstatte impregneringer med metaller, eller tjære/kreosotbehandling og være mer miljøvennlig.