Historisk arkiv

Gjenskaper Slovakias historie

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Europaportalen

Av: Selma Delalic, Ambassaden i Slovakia

Europeisk kultur er rik og mangfoldig, og vern av kulturminne er høyt prioritert blant de nye medlemsland i EU. I Slovakia bidrar Norge gjennom EØS-midlene til å gjenskape historien til en av Europas yngre stater.

Europeisk kultur er rik og mangfoldig, og vern av kulturminne er høyt prioritert blant de nye medlemsland i EU.  I Slovakia bidrar Norge gjennom EØS-midlene til å gjenskape historien til en av Europas yngre stater.

 «Villa Alica» ble bygget i 1889 til ære for datteren til Tomas Masaryk – forkjemperen for Tsjekkoslovakias uavhengighet under 1.verdenskrig og landets første president i 1918.

Den forfalt helt fram til 2009. Da startet restaureringen med bidrag fra Norge gjennom EØS-midlene.

– I dag brukes Villa Alica som bibliotek med tilgang til internett, og seminar og kunstutstillinger. Villaen fungerer også som turistinformasjon og senter for fjellguider i Tatra-fjellene, noe som tiltrekker besøkende fra både nær og fjern, sier Zuzana Hlavata i den slovakiske byen Vysoké Tatry.

     Les mer om: Tomas Masaryk

Forfall
Prosjekter er et eksempel på hvordan Norge gjennom EØS-midlene bidrar til at historien lever videre, denne gangen i en moderne verden med internett-tilgang.

Slovakia, som tidligere var del av Tsjekkoslovakia, preges av en fortid med et kommunistisk regime hvor kulturarv og restaurering av historiske monument ikke var et prioritert område. Landets selvstendighet i 1993 og senere medlemskap i EU i 2004 har endret dette. Vern av kulturarv er nå mulig, også takket været norsk støtte.

Viktige historiske bygninger har blitt gjenreist og fylt med aktiviteter og liv – som teater, kunst-utstillinger – og kan igjen fungere som turistattraksjoner og et sosialt møtested for innbyggerne i lokalsamfunnene.

Skaper jobbmuligheter
Dette bidrar ikke bare til å holde historien levende. Prosjektene skaper også jobbmuligheter og økonomiske ringvirkninger.

     Les mer: EU-rapport om kulturnæringens betydning for europeiske økonomi

Fra bildeutstilling i Villa Alica. Foto: Tomas Hulík

Gjennom EØS-midlene har Norge bidratt til gjennomføringen av 14 slike prosjekter i Slovakia. Den norske ambassaden i Bratislava har sammen med den slovakiske fotografen Tomas Hulík dokumentert prosjektene. Resultatet har blitt en utstilling som har vært vist i flere slovakiske byer, blant annet i Kosice i fjor høst da byen var europeisk kulturhovedstad.

     Les mer: Oversikt over kulturarvprosjekter i Slovakia

– Slovakia har utallige historiske bygninger og minnesmerker som viser landets rike og levende historie. Jeg er glad for at Norge bidratt til å gjøre historien tilgjengelig både for lokalbefolkningen og turister, sier ambassadør Inga Magistad.

     Les mer: Se bilder fra de ulike prosjektene