Gloppen har den beste matordningen for eldre som bor hjemme

Dette innholdet er mer enn 4 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Gloppen Omsorgssenter i Sogn og Fjordane er årets vinner av Gylne Måltidsøyeblikk, og har et svært godt tilbud med matlevering til eldre som bor hjemme. Over 50 kjøkken og institusjoner deltok i konkurransen i år, og kjempet om førstepremien på 30 000 kroner.

– Gloppen er eit strålande eksempel på god matomsorg for eldre som bur heime. Dei fornyar menyen ofte, og lar dei eldre velje mellom fleire middagsalternativ kvar dag. Gode matordningar er avgjerande for å møte eldrebølga som kjem om få år. Eg håpar fleire vil la seg inspirere og lære av mattilbodet til Gloppen, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale peker på at når flere eldre vil bo hjemme, er det nødvendig å legge til rette for at eldre får levert mat på døra som gir måltidsglede og riktig ernæring. I år deltok 53 kjøkken og institusjoner med matordninger for eldre deltok i konkurransen. Ut fra et spørreskjema har juryen vurdert matordningene, og kåret Gloppen som vinner. 

Frivillighetsleder Elfrid Rauset Håheim til venstre, og kjøkkensjef Gunnvor Sunde.
Frivillighetsleder Elfrid Rauset Håheim til venstre, og kjøkkensjef Gunnvor Sunde. Foto: Pårørendeaksjonen/Anita Vatland.

Mattradisjoner og matvarer i sesong

De eldre som får mat hjem fra Gloppen Omsorgssenter er sikret sine daglige gylne øyeblikk. Kjøkkenet lager rundt 220 porsjoner hver dag, hvorav 90 porsjoner leveres hjem. Kjøkkenet har hyppig utskifting av menyen, og dei eldre kan velge ulike hovedretter hver dag. Gloppen serverer matvarer som er i  sesong, og bevarer mattradisjoner.

God dialog mellom de eldre og kjøkkenet

I fruktsesongen leveres blant annet ferske plommer til plommegrøt og lokale epler blir brukt til eplekaken. Det er en god dialog mellom brukere og kjøkken, og tilbakemeldinger fra brukerne blir tatt hensyn til. Frivillige hjelper Gloppen til å levere varm mat på døra hver dag , mens det er hjemmesykepleien som koordinerer matbestillingen.

God mat til lav pris

I tillegg fremhever juryen at maten er billig. Middag og dessert koster 61 kroner. Kjøkkensjef Gunnvor Sunde er glad for å være et bidrag og lyspunkt inn i hverdagen til de som trenger det aller mest. Juryen har derfor konkludert med at  Gloppen omsorgssenter er best på å servere gylne øyeblikk.

Kommunen setter matomsorg på agendaen

Sandane kommune har satset på omsorg i hjemmet, og har lagt vekt på at mat er viktig. Det er godt forankret i toppledelsen i kommunen, noe som er svært positivt og et eksempel til etterfølgelse. 

Flere gode kandidater

Det var flere gode kandidater i finalerunden. Også Bjerkreim Omsorgssenter og Åfjord Helsesenter har meget gode tilbud til sine hjemmeboende, og var tett på vinneren i konkurransen. Glomstua Omsorgssenter er på god vei, og har mange gode planer for å løfte seg det lille ekstra.

Gylne Måltidsøyeblikk har i år vært et samarbeid mellom Landbruks- og matdepartementet og Forbrukerrådet. I juryen hadde Landbruks- og matdepartementet med seg Randi Flesland ved Forbrukerrådet, Anita Vatland ved Pårørendeaksjonen, og Jette Dyrnes ved Helsefagarbeiderne i Delta. Juryens begrunnelse var enstemmig.