Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Gode rutiner i norsk ost- og melkeproduksjon

Mattilsynet sin ferske rapport viser at lokalmatprodusenter som lager ost og andre melkeprodukter har rutiner som gir god mattrygghet. Statusen i bransjen blir vurdert som god

Mattilsynet har undersøkt 141 oste- og melkeproduksjoner fra juni til oktober 2018. 67 prosent av virksomhetene fikk ingen, eller kun mindre merknader. Mattilsynet var spesielt opptatt av at fremstilling av produktene, kvalitet på råvarer, og bruk av drikkevannet. De vurderte også hygienen, renhold, lokaler, utstyr og god personlig hygiene. Mattilsynet så også på merking av produktene. Det var avvik i 33 prosent av virksomhetene. De avvikene som går igjen er knyttet til manglende internkontrollrutiner, mangelfull prøvetaking og mangler ved merking av produktene.

Mattilsynet sin ferske rapport viser at lokalmatprodusenter som lager ost og andre melkeprodukter har rutiner som gir god mattrygghet.
Mattilsynet sin ferske rapport viser at lokalmatprodusenter som lager ost og andre melkeprodukter har rutiner som gir god mattrygghet. Foto: Matkanalen/Thomas Mortveit/Matmerk.

Norsk melkeproduksjon

I 2018 spiste nordmenn i gjennomsnitt 18,9 kg ost, og drakk 82,1 liter melk. I 2015 stod norsk melkeproduksjon for rundt 27 prosent av produksjonsinntektene i jordbruket. Produksjonsverdien lå på rundt 8,7 milliarder kroner. Norsk Gardsost er en organisasjon for håndverksysterier og gårdsmeierier i Norge. 

Jørn Hafslund med Fanaosten. I 2018 spiste nordmenn i gjennomsnitt 18,9 kg ost, og drakk 82,1 liter melk.
Jørn Hafslund med Fanaosten. I 2018 spiste nordmenn i gjennomsnitt 18,9 kg ost, og drakk 82,1 liter melk. Foto: Matkanalen/ Thomas Mortveit/Matmerk.

Norge har verdens beste ost 

Norske ysterier tok både gull og sølv under Oste-VM som ble arrangert i Bergen 2018. Gullet gikk til Fanaosten fra Ostegården og Jørn Haslund. Sølv gikk overraskende til Brun Geitost fra Stordalen gardsbruk i Tinn og Barbro Stordalen. Over 40 prosent av de norske ostene som deltok i fjorårets oste-VM fikk medalje. Norge stilte med 175 oster, og 74 av disse fikk medalje. Over 3400 oster fra f1 land var påmeldt og konkurrerte på osteverdensmesterskapet i Bergen.

Gullet gikk til Fanaosten fra Ostegården og Jørn Haslund.
Fanaosten fra Ostegården ble kåret til verdens beste ost i 2018. Foto: Matmerk.
Til toppen