Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Presseinvitasjon:

Forsvarsministeren hedrer grenselosene i Tysfjord

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen vil mandag 25. november offisielt avduke minnebautaen over grenselosene i Tysfjord.

En av de mest benyttede flyktningrutene fra Norge til Sverige under krigen gikk gjennom Tysfjord. Det er anslått at nær 3 000 flyktninger gikk denne veien i 1940–1945. De fleste flyktningene var avhengige av lokalkjente grenseloser for å komme seg i sikkerhet. Mange grenseloser og deres familier opplevde i tiårene etter krigen et negativt inntrykk av de samiske grenselosene og Tysfjord-befolkningens innsats i motstandskampen.

- Et lite antall samiske loser fra Tysfjord hjalp et betydelig antall av disse i sikkerhet med sitt eget liv som innsats. Bak dem sto deres familier og Tysfjords befolkning med hjelp og støtte til flyktningene. For det fortjener de vår dypeste respekt og takknemlighet. Grenselosene i Tysfjord gjorde en livsviktig innsats for mange mennesker som var i fare i det okkuperte Norge, sier Bakke-Jensen.

Minnebautaen i Musken i Tysfjord er til minne om og som en takk til samiske flyktningloser under andre verdenskrig.

– Mange av tidsvitnene er borte, og det er viktig at vi fortsetter å ta vare på historien. Vi trenger denne typen markeringer for å minne oss og neste generasjon om at det er verdt å forsvare de verdiene vi setter høyt, sier Frank Bakke-Jensen.

Illustrasjonsbilde
I løpet av krigsårene flyktet om lag 3000 personer over til Sverige gjennom Tysfjord. Her ser vi grenselosene Peder Knutsen og Paul Amundsen med flyktninger. Foto: Hamarøy Krigsminnemuseum

Praktisk informasjon:

Minnebautaen står i Musken i Tysfjord. Det bil være et arrangement i regi av Tysfjord kommune fra kl. 12.40, med miniseminar om grenselosinga. Deretter vil det bli taler fra ordføreren i Tysfjord kommune, Árran, Sametinget, Nordland fylkeskommune og etterkommere av grenselosene.

Fra 13.40 vil det være en minnemarkering ved bautaen med kransenedleggelse. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen vil holde tale.

Gjenlevende tidsvitner og grenselosers- og andre hjelperes etterkommere er spesielt inviterte.

Pressekontakt for forsvarsministeren: Marita I. Wangberg, telefon 90512319 eller e-post [email protected]

Pressekontakt for Tysfjord kommune, Lars Filip Paulsen, 91 61 85 61 eller [email protected]

Til toppen