Historisk arkiv

Grüne Woche brukes som læringsarena

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Norske kokkelærlinger og skoleelever bruker verdens største mat- og landbruksmesse som en læringsarena. Her får de erfaringer og kunnskap fra en litt annerledes arbeidsplass.

Under mat- og reiselivsmessen Grüne Woche i Berlin kommer over 410.000 besøkende og 1650 utstillere fra 70 land. Fra Norge deltar det nær 90 utstillere fra Nord-Norge, Oslo-regionen og Trøndelag som skal teste ut sine produkter for det tyske publikum. Regionene Oslo og Nord-Norge har i tillegg med seg kokkelærlinger, og Trøndelag har med elever fra  videregående skole, som alle bruker Grüne Woche som en læringsarena. 

Skoleprosjekt

Bak vaffelboden på den norske standen finner vi 17 år gamle Liliana Ramirez, som er én av 10 elever fra Ole Vig videregående skole som er med til Grüne Woche. Dette er et fast fordypningsprosjekt  hos 2. klasse på salg, service og sikkerhet, hvor elevene er med i 14 dager for å jobbe og lære. Arbeidsoppgavene består av alt fra å selge vafler, til å fylle på med varer og gå ut med søppel. 

Liliana Ramirez (t.v.) er en av 10 elever fra Ole Vig VGS som er med til Grüne Woche for å lære. Salg av vafler med lokalprodusert tilbehør er en av mange arbeidsoppgaver de er med på.
Liliana Ramirez (t.v.) er en av 10 elever fra Ole Vig VGS som er med til Grüne Woche for å lære. Salg av vafler med lokalprodusert tilbehør er en av mange arbeidsoppgaver de er med på. Foto: Vidar Alfarner Foto: Foto: Vidar Alfarner

Liliana forteller at det er mye å gjøre, men at det er veldig lærerikt på flere områder. De får blant annet prøvd seg på å markedsføre lokale produkter fra Trøndelag.

– Her har vi både multesirup og rømme fra Røros som vi serverer til vaflene, så litt av jobben vår er jo å markedsføre disse produktene. Vi tar også med vaflene ut til de besøkende for å prøve å selge mer, forteller hun. 

Hun sier at noe av det mest interessante med å være med til Berlin er å treffe mange nye mennesker, og skape et kontaktnettverk til bruk i senere karriere. De får også god innsikt i hvordan man jobber med faget i praksis, syntes hun. En viktig lærdom å ta med seg er også hvordan jobbe under hektiske forhold.

– Vi blir ofte spurt om å gjøre ting fra mange forskjellige samtidig, så det gjelder å holde hodet kaldt, sier hun. 

En annerledes arbeidsplass

23 år gamle Sandra Degerstad er en av seks kokkelærlinger som er med til Grüne Woche fra Nord-Norge. Til vanlig er hun lærling hos Vardø Hotell, hvor hun avlegger fagprøven i oktober. 

Sandra Degerstad er en av seks kokkelærlinger fra Nord-Norge som er med på å presentere sine delikatesser for det tyske publikum.
Sandra Degerstad er en av seks kokkelærlinger fra Nord-Norge som er med på å presentere sine delikatesser for det tyske publikum. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Dette er andre gang hun er med til Berlin for å markedsføre nordnorske produkter. Hun syntes det er spennende å få være en del av Grüne Woche som arbeidsplass.

– Det er veldig spennende å få være med på noe helt annet enn å stå på kjøkkenet hjemme i Norge. Å være med å markedsføre hele Norge på denne måten er en god erfaring å ha med seg videre, sier hun. 

Aller helst vil hun fortsette å jobbe i Vardø hvis det blir aktuelt. Akkurat hvilket felt hun vil jobbe med når hun er ferdig, vet hun ikke, men erfaringene fra Grüne Woche tar hun uansett med seg videre.