Historisk arkiv

Har forventninger til G20-landene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Helgens G20-møte i Saudi Arabia ble avsluttet med en felles uttalelse der alle landene lover å gjøre det som skal til for å sikre rettferdig tilgang til medisiner, behandling, tester og vaksiner mot covid-19. - Dette er et viktig signal fra landene med verdens største økonomier. Nå forventer vi at lovnadene blir fulgt opp med penger og handling, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF).

Før møtet hadde Norge og Sør-Afrika, sammen med Verdens Helseorganisasjon (WHO) og EU-kommisjonen, sendt et brev til G20-landene. I brevet ble G20-landene bedt om å bidra med ytterligere støtte til det globale pandemi-arbeidet som koordineres gjennom ACT-A, koalisjonen for bekjempelse av covid-19 der Norge og Sør-Afrika er med-ledere.

- Vårt budskap til G20 var at investering i dette arbeidet nå ikke bare vil redde liv og sikre at vi får en reell global fordeling av helsetjenester, tester, medisiner og vaksiner, men det vil også være den mest effektive veien til å få den globale økonomien på rett kjøl. Uttalelsen fra G20 er et godt første svar på dette brevet, men nå håper vi det følges opp med handling, sier Ulstein.

Pengene som mobiliseres til ACT-A skal gå til å betale for to milliarder vaksinedoser i 2021, 500 millioner hurtigtester innen første halvår 2021 og 245 millioner behandlinger (steroider og antistoff) i løpet av 2021. Fortsatt mangler covid-koalisjonen rundt 23 milliarder dollar for 2021.

- Det haster med å få dette på plass. Det kommer stadig positive nyheter om covid-vaksiner. Dersom vi ikke får nok penger til arbeidet i ACT-A kan vi ende med en situasjon der Vesten får vaksine, mens fattige land står utenfor. Dette er ikke bare usolidarisk, det gjør også at vi ikke får en endelig slutt på pandemien og den økonomiske nedgangen. Å investere i fellesløsninger nå, er den beste investeringen ethvert land kan gjøre, sier Ulstein.

Pressekontakt: Tuva Raanes Bogsnes, tuva.bogsnes@mfa.no, mobil: 93 23 18 83